Erna rørt til tårer over mirakellandet Rwanda

KIGALI (TV 2): Bare 20 år siden folkemordet i landet. – Det gjør meg bare trist og nedstemt, sier statsminister Erna Solberg. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år er det 20 år siden folkemordet i Rwanda som krevde mellom 800.000 og én million menneskeliv. Statsminister Erna Solberg avsluttet sin Afrika-turné med et besøk til Kigali Genocide Memorial Center, et minnemuseum omringet av massegraver med om lag 250.000 mennesker. 

Kigali, Rwanda 20140703.Erna Solberg signerer gjesteboken på minnessenteret for folkemordet i Rwanda torsdag. I år er det tjue år siden folkemordet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Kigali, Rwanda 20140703. Erna Solberg signerer gjesteboken på minnessenteret for folkemordet i Rwanda torsdag. I år er det tjue år siden folkemordet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– Det er helt forferdelig. Det å vite at det bare er 20 år siden én million mennesker bare ble slaktet ned, mange steder samlet i kirker og rett og slett slaktet ned inne i kirkene. Og når man vet at 400.000 av disse bare var barn - noen til og med kastet inn i veggen som spedbarn og drept - så viser det en brutalitet som du nesten ikke kunne tro kunne eksistere, sier statsminister Erna Solberg til TV 2. 

<iframe src="//instagram.com/p/p_5qTCs5Ut/embed/" width="612" height="710" frameborder="0" scrolling="no" allowtransparency="true"></iframe>

Folkemordet som varte i litt over 100 dager i 1994 er verdens største folkemord, ved siden av jødeutryddelsen, sier statsministeren.

Foregangsland

Likevel er Rwanda i dag et foregangsland på mange områder.

– De leder til og med noen internasjonale rangeringer, sier Solberg.

Rwandas økonomiske vekst i 2014 var 6,3 prosent, og Afrika er det nest minst korrupte landet i Afrika etter Mauritius, ifølge Transparency International.

Rwanda ligger an til en god måloppnåelse av FNs tusenårsmål, særlig når det gjelder utdanning. 98,7 prosent av alle barn skrives inn i grunnskolen, men fortsatt må mye gjøres med at bare 37 prosent fullfører grunnskolen.

Målet om å halvere ekstrem fattigdom er den største utfordringen fordi 45 prosent lever under fattigdomsgrensen, noe som er ned fra 57 prosent i 2006.

– Autoritært

Landets president Paul Kagame, som leder FNs pådrivergruppe for tusenårsmålene sammen med den norske statsministeren, kritiseres jevnlig for å være autoritær og undertrykke ytringsfriheten.

– Ytringsfriheten her er ikke åpen og fri, fastslår statsminister Erna Solberg, som tok opp nettopp dette i møtet med Kagame.

Presidenten provosert av norske journalister

Presidenten selv ble provosert da TV 2 spurte ham om hvorfor han fortsett ser behov for å avgrense politisk aktivitet i landet.

– Det virker ikke som om vi tenker likt, svarte presidenten.

Rwanda kritiseres fra vestlige land som USA, men også fra afrikanske land. Sør-Afrika gikk ut med sterk kritikk mot Kagame etter arrestasjoner av opposisjonelle politikere.

Solberg peker imidlertid på at det kan være forståelig at man ønsker å begrense politiske partier som baserer sin ideologi å etniske grenser.

Trykk-koker

– Man må huske historien dette landet har. Det er kanskje ikke så rart at et land som har opplevd at en etnisk konflikt fører til et folkemord, er litt redde for et flerpartisystem basert på etnisk ideologi, sier statsministeren til TV 2.

Kritikere hevder at den manglende åpenheten skaper en «trykk-koker» av motsetninger og at arbeid med reell forsoning blir forhindret.