Den amerikanske nasjonaldagen, 4. juli, feires over hele verden av personer og grupper som har et nært forhold til USA. Og av mange som ikke har noen tilknytning i det hele tatt, annet enn at de er glade i nasjonen, og fascinert av den amerikanske drømmen.
Og den amerikanske bilen, selv om det etter hvert omfatter vidt forskjellige biler med langt mindre gjennomgående særpreg enn for bare et par tiår siden.
Ikke minst i Norge og Norden feires dagen, og når det gjelder kombinasjonen av biler og 4. juli-markeringer er det nok få som kan overgå oss. Hva er så den beste bilen du kan feire dagen i?
Les også: De forsøkte å sette rekord i Cadillac-parade - i Lillestrøm!
Indy 500 skaper feststemning
Ingen er like glade i show og parader som amerikanerne. Racing står også høyt, og når The Indianapolis 500 Mile Race går av stabelen i Indianapolis, Indiana under Memorial Day-helgen hvert år, er det som Holmenkollen-søndag og Bislet-lekene samtidig her hjemme.
I tillegg til selve racingen er det selvsagt mye glitter og stas, og mye oppmerksomhet faller på den bilmodellen som hvert år får det ærefulle oppdraget å være ”pace car” i løpet, som slipper feltet etter oppvarmingsrundene og som kommer ut på banen og holder det igjen ved gult lys.
Pace car-replikaer til folket
Med årene har det blitt vanlig for fabrikantene å bygge en begrenset serie pace car-replikaer som ser mer eller mindre identiske ut med bilene som brukes på banen, til salg til publikum. Disse er mildt sagt populære, og i varierende grad samleobjekter.
Skal du feire 4. juli med flagg, hornmusikk, parader og konfetti kan det trolig ikke gjøres på en mer amerikansk måte enn bak rattet på en slik. Her er noen forslag – god feiring!
Les også: Norske amcar-entusiaster feiret 4. juli i USA med egne biler
1970: Oldsmobile 442
Hvitt med sorte og røde dekaler er en sikker måte å få en iøyenfallende bil på, og denne syntes godt på banen. Den aktuelle bilen som ledet løpet hadde 455 kubikktommers motor med de såkalte W30-toppene og diverse andre oppdateringer, og må ha vært mer enn godt forberedt for oppgaven.
Dette er ett av årene hvor det ble bygget replikaer av flere typer – i tillegg til 624 åpne og helt korrekte kopier, om enn uten W30-motor, bygget man dessuten 355 pace car-utgaver av den vanlige coupeen. Alle ble stolt markedsført med annonsekampanjer med referanse til reklamefiguren ”Doctor Oldsmobile”, der det het at ”when the good Doc first put his 455-powered 442 on the road, he figured he had a pacesetter. Now it´s official”…
Les også: Slik satte møtet med en Oldsmobile i barndommen varige spor...
Vi har aldri sett eller hørt om en slik bil i Norge. Men Oldsmobile fikk det samme oppdraget to år senere, da faktisk i regi av Hurst Performance, som hadde rigget bilen – en Cutlass Convertible. 629 Hurst/Olds ble produsert det året, samtlige ble utstyrt som pace car-replikaer, og én av de 130 convertible-utgavene finnes faktisk her i landet.
1964: Ford Mustang
I et år da den legendariske Mustangen fyller 50, må vi selvfølgelig ta med den også – og det overrasker vel ingen at nettopp Mustangen ble valgt som pace car det året. Det skjedde i siste sekund, og som følge av den enorme populariteten bilen fikk ved introduksjonen i april. Da var allerede en liten flåte av den planlagte paceren Ford Galaxie levert til PR-bruk på banen, og Ford fikk en utfordring:
Tidenes salgssuksess gjorde at det var mangel på Mustanger. Totalt skulle man levere drøyt 30 identiske biler til arrangementet – én faktisk pace car pluss en backup, et par andre til paradebruk, og resten til bruk i forhånds-PR og som ”pynt” på banen. Her måtte Ford hive seg rundt og støvsuge forhandlerne i en stor radius for å finne hvite convertible-utgaver som ikke allerede var levert til kunde.
Les også: Er du klar for å realisere Mustang-drømmen? Her er kjøpetipsene:
De klarte å spa frem 38 biler, som av åpenbare årsaker hadde ulik interiørfarge og varierende utstyr. Etterpå ble de solgt til høystbydende forhandler. Noen finnes i dag, men er avhengig av inngående dokumentasjon da de aldri fikk noen spesielle koder eller identifikasjoner forut for tjenesten.
Men utnyttet ikke Ford sirkuset på noen måte? Tja, Mustangen solgte seg jo selv, så det var vel ikke nødvendig. Men i siste liten laget de noen replikaer for salg til publikum også – nærmere bestemt 190 hardtop-utgaver, samtlige hvite med hvitt og blått interiør, og 260 kubikktommers V8 med automat.
Én slik bil finnes i Norge, vet vår kontakt i Mustang-klubben å fortelle. Og én skal være i Sverige.
1978: Chevrolet Corvette
Kanskje den mest kjente pace car på våre breddegrader er den sorte og sølvfargede Corvetten som ble valgt i 1978. Fryktelig mange av oss som burde være voksne i dag hadde minst én slik bil som plastikk-byggesett rundt 1980 – en slik var blant annet starten på Corvette-drømmen for undertegnede.
Bilen så helt klart flott ut, og skapte oppstandelse og ha-begjær også hjemme i USA. I så stor grad, faktisk, at de 2.500 planlagte replikaene måtte økes til hele 6.502 for at samtlige Chevrolet-forhandlere i hele USA skulle få hver sin. Disse ble omsatt for svimlende summer over ”veiledende”. Noen forsøkte selvsagt å sko seg på dette, men heldigvis hadde GM sikret seg mot falske kopier ved å gi de ekte en spesiell bokstav i chassisnummeret.
Les også: Corvette C3 - en gang en drømmebil, nå er den svært så oppnåelig
Svært mange av disse har overlevd, og i dag er det nok biler til de som vil ha. Det gjør også at det i dag nærmest kryr av slike pace car-replikaer i Norge. Ingen høy samlerverdi, altså, men en tøff og morsom bil å eie.
1991: Dodge Viper
USA ble slått av kollektiv nostalgi da Dodge lanserte sitt primitive råskinn av en muskelbil i 1991 – en slags homage til de gode, gamle dager med diger V10-motor, lite komfort og nesten uten elektronikk. Ett av de første stedene amerikanerne fikk se den, var nettopp som pace car på Indy det året.