Se vår serie «The Rules» om syklingens regler

Over hele verden finnes det syklister som følger et helt spesielt sett med regler. Velominatis - «The Rules» er en bibel for mange, både proffer og amatører.

Se alle episodene nederst!

Alle som har fulgt litt med på sykling, vet at det finnes en del regler. Både skrevne og uskrevne. Vi har sett ryttere i Tour de France som snur startnummer 13 opp ned, vi vet at det er uhørt i rykke fra feltet når noen stopper for å tisse, og vi vet at laget som bærer den gule trøyen har ansvaret for å kontrollere hovedfeltet. For eksempel.

Jonas Strømberg lærer deg sykkeletikette.
Jonas Strømberg lærer deg sykkeletikette.

Men det finnes jo mange flere enn de 198 rytterne som er med i Tour de France som sykler! Og skal du kalle deg syklist, enten du ruller rundt i Maridalen, rundt Gullfjellet eller frem og tilbake til jobben, finnes det en haug med regler.

For enten er du innafor, eller så er du utafor. Sykling er en sport for hardhauser, samtidig som det er en sport for jåler. Det er en rekke ting som må være på plass for at du skal være innafor.

Visste du for eksempel at brillene skal være utenfor hjelmstroppen? At det ikke er lov å sykle i proffdrakter? Og har du husket å barbere beina?

I løpet av episodene får du møte Edvald Boasson Hagen, Olav Thon (så vidt) og en jålete sykkelklubb. Og naturligvis forteller vi hva du absolutt ikke må gjøre.

Strømberg driver Torshov sport sykkel, og er i tillegg en dyktig amatørsyklist. I år var han med å vinne (og sette rekord) i Lillehammer - Oslo, og han har full kontroll på hva som er lov og ikke lov.