UP-sjefen fikk store øyne da italieneren begynte å vifte med pengene

Italienske fartssyndere har tydeligvis andre erfaringer enn de norske.

En italiensk bilfører forsøkte å bestikke UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen, Lofotposten. Arkivfoto
En italiensk bilfører forsøkte å bestikke UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen, Lofotposten. Arkivfoto

Sommertrafikken i Lofoten er i full gang og UP er på veiene for å kontrollere trafikken.

Denne uken hadde UP to kontroller i Lofoten.

Les også: 44 kjørte for fort

– I tillegg til patruljen i Lofoten var også patruljen i Narvik med på kontrollene som ble holdt på E10 ved Grundstad i Vestvågøy og på Laupstad i Vågan, sier UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen, som var med på kontrollene. Han melder om meget stor trafikk.

– Det var overraskende stor trafikk og vi fikk nok å gjøre, sier Danielsen til Lofotposten.

I 50-sonen på Laupstad ble det skrevet ut 44 forenklede forelegg på grunn av for høy fart.

– Det er veldig høyt tall med tanke på at det ferdes mye unger og folk langs veien. De aller fleste som ble stoppet var utlendinger, sier UP-sjefen.

Forsøkt bestukket

I 60-sona på Grundstad ble det gjort tre førerkortbeslag.

– Her ble høyeste hastighet målt til 117 km/t, og det er nesten det doble av hva som er lov. En av de to førerkortbeslagene ble gjort i forbindelse med en forbikjøring, forteller Danielsen som sier at to av dem som fikk beslaglagt førerkortene var utenlandske turister.

– Det var en klar majoritet av utlendinger som ble tatt. De aller fleste er hyggelige og erkjenner at de har kjørt for fort. Atmosfæren var utrolig god. De får med seg en innbetalingsblankett og så er det innkrevingssentralen som står for innkrevingen, forteller UP-sjefen, som fikk oppleve at det er forskjellige oppfatninger på hvordan en bot kan gjøres opp.

– Vi stoppet flere italienere. En av dem var raskt frampå å mente at dette kunne jeg og han gjøre opp mellom oss. Jeg avfeide det, men han ga seg ikke. Han viftet med pengene og sa at det var en vinn-vinn situasjon for oss begge. Han ga seg ikke og til slutt måtte jeg gi han klar beskjed. Jeg ble ikke forbannet, men det kokte godt, og til slutt skjønte han at jeg ikke var med på opplegget hans, forteller Danielsen, som mener at dette viser at det er klare kulturforskjeller.

Bruker skjønn

UP-sjefen sier at de bruker skjønn når utlendinger mister førerkortet.

– Er det ingen andre i bilen som kan kjøre, får bilføreren lov å kjøre bilen hjem, slår han fast.

Danielsen er klar på at Lofoten er et prioritert område utover sommeren.

– Det er svært mye trafikk i Lofoten og vi blir å være mye på veien. Tirsdag hadde vi flyttet en patrulje til Lofoten, og det vil vi gjøre flere ganger i løpet av sommeren. Tirsdag viste at behovet er helt klart til stede, avslutter Knut Danielsen i UP.

Les flere motorsaker i Lofotpostens motormagasin her

Her er en gammel slager: Tatt for råkjøring - påsto skoene var for tunge!