Toppsyklist tatt for doping

Daryl Impey (29), første syklist fra Afrika som har båret den gule ledertrøya i Tour de France, har avgitt positiv dopingprøve.

Sørafrikaneren har testet positivt for det forbudte stoffet Probenecid, fortalte Orica-rytteren selv onsdag.

Impey ble kjent for det norske sykkelpublikummet da han ledet Tour de France på den sjette og sjuende etappen i fjor, da han ble den første afrikaner til å ikle seg den gule ledertrøya.

Se reportasje om Impey fra fjorårets Tour øverst!

Han var overraskende utelatt da Orica-troppen til årets Tour de France ble offentliggjort tirsdag. Onsdag kom forklaringen.

– Jeg ble 23. juni informert av William Newman, sykkelpresidenten i Sør-Afrika, om et funn av Probenecid etter en test avgitt i det sørafrikanske tempomesterskapet i februar, sier Impey i en uttalelse.

– Har alltid vært ren

Impey selv stiller seg uforstående til den positive prøven.

– Jeg er veldig opprørt over dette, ettersom jeg alltid har vært ren gjennom hele min karrière. Hvert eneste resultat jeg har oppnådd har kommet etter hardt arbeid og dedikasjon, sier han.

Probenecid er ikke et prestasjonsfremmende stoff i seg selv. Det er et vanndrivende stoff som kan brukes til å skjule bruk av andre dopingmidler, spesielt anabole steroider.

– Isolert sett er det ikke prestasjonsfremmende å bruke det, men det brukes til å skjule flere andre stoffer, som EPO. Det er en grunn til at det står på forbudslisten, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– På en måte er det flott at man har et system som fanger opp stoffer som rytteren ikke skal ha i seg. På den andre side er det en prosess som er svært skadelig for Impey, enten han har fått stoffet i seg bevisst eller ikke, legger han til.

– En veldig tøff kamp foran seg

Kaggestad mener Impey uansett vil få en stor utfordring fremover.

– Han må bevise at han har fått i seg det uten overlegg. Han har en veldig tøff kamp foran seg. Han må bli trodd av instansene, så vil de enten frifinne eller dømme ham. Han kan få to til fire år, eller få redusert straff, sier han.

– Impey kan være uskyldig, men det er uansett en vanskelig sak. Man er alltid ansvarlig som utøver. Det vil være vanskelig å vise at han er uskyldig. Hele sesongen hans er nok over, tror Kaggestad.

En rekke andre sykkelryttere er blitt tatt og dømt for lignende stoffer de siste årene. Fränk Schleck ble tatt for bruk av xipamide i 2012 og fikk ett års utestengelse.

Den tidligere spanske sykkelstjernen Pedro Delgado ble på sin side tatt for bruk av det samme stoffet som Impey i 1988. Delgado avla en positiv prøve mens han var på vei mot å vinne Touren det året, men ble hverken utestengt eller fratatt Tour-seieren. Probenecid var nemlig ikke på forbudslisten den gang.

Det var det imidlertid i 2002 da tidligere Giro d'Italia-vinner Stefano Garzelli testet positivt for stoffet. Den daværende Mapei-rytteren ble utestengt i ni måneder.

(©NTB/TV 2 Sporten)

STOLT: Daryl Impey ble første syklist fra Afrika hadde den gule ledertrøya i Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
STOLT: Daryl Impey ble første syklist fra Afrika hadde den gule ledertrøya i Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD