Krisene i verden vi ikke ofrer en tanke

Leger Uten Grenser løfter frem i lyset krisene i verden som rammer millioner av mennesker og som vi andre lukker øynene for. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver eneste dag dør 800 gravide kvinner. De aller fleste kunne vært unngått dersom kvinnene hadde tilgang til enkle helsetjenester, mener Leger Uten Grenser (LUG). 

Onsdag la LUG fram listen over ti kriser de mener blir glemt av folk, media og av politikerne.

Lege Morten Rostrup og resten av helsearbeiderne i organisasjonen ber nå folk åpne øynene for krisene som rammer flere millioner mennesker. 

– Når jeg ser bilder fra situasjoner hvor jeg selv har jobbet, berører det meg. Det er bilder av flyktningsituasjoner, lange køer av folk som venter på å få helsehjelp. Jeg har selv sittet i enden av den køen og tatt imot menneske på menneske, sier Rostrup til NTB.

Her er LUGs liste over glemte kriser:

TSJAD: Den humanitære krisen i Tsjad troner listen over glemte kriser fra Leger Uten Grenser. Her en en mor og hennes barn avbildet i en flyktningleir i Tjsad. Hit har flere hundre tusen flyktet fra kaoset i nabolandet Den sentralafrikanske republikk. Foto: AFP.
TSJAD: Den humanitære krisen i Tsjad troner listen over glemte kriser fra Leger Uten Grenser. Her en en mor og hennes barn avbildet i en flyktningleir i Tjsad. Hit har flere hundre tusen flyktet fra kaoset i nabolandet Den sentralafrikanske republikk. Foto: AFP.

*Tsjad

Forventet levealder 51 år. Sykdommer som enkelt kunne vært behandlet dreper hundretusener i Tsjad, hvor de fleste lever uten leger, medisiner og helsehjelp.

*Svangerskap og fødsel dreper 800 kvinner hver dag

På verdensbasis må én av tre kvinner føde uten lege eller jordmor til stede. Nesten alle bor i land uten skikkelig helsevesen.

*Pakistan

1,5 millioner tvunget på flukt i eget land
Vold og konflikt driver mennesker fra hjemmene sine nordvest i Pakistan. Internflyktningene mangler mat, helsetjenester og tak over hodet.

*Vaksinemangel tar liv i kriser

I akutte humanitære kriser er det ikke vold og skader som tar flest liv, men smittsomme sykdommer som meslinger, lungebetennelse og diaré.

*Mauritania

Forferdelige forhold for maliere på flukt
Over 60 000 maliere har flyktet fra vold og konflikt til nabolandet Mauritania. Nå lever de under livsfarlige og uverdige forhold i ørkenen.

*Multiresistent tuberkulose smitter 1400 mennesker hver dag

Den dødelige sykdommen er motstandsdyktig mot vanlige tuberkulosemedisiner. Bare én av fem får behandlingen de trenger.

*Guinea

Guinea bruker tre hundre ganger mindre på helse per innbygger enn Norge. Hvert tiende barn dør før sin femårsdag.

*Lassa

Dødelig blødningsfeber rammer hundretusener
Hvert år dreper lassafeber 5000 mennesker i Vest-Afrika. Det finnes ingen vaksiner, og dagens medisiner er altfor dyre for de fattige som rammes.

*Kala azar

Feberen som dreper 30.000 hvert år. Den dødelige sykdommen som først og fremst rammer fattige har utdaterte medisiner og smertefull behandling.

*En av tre har ingen lege å gå til

Hvert år dør 13 millioner mennesker av smittsomme sykdommer, fødselskomplikasjoner og underernæring. De fleste dødsfallene kunne vært unngått med tilgang på helsehjelp.