– Ingen på Godset ville kommet inn på laget her

Ronny Deila imponert etter første treningsuke i Celtic. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les alt om fotball her!

BAD LEONFELDEN (TV 2):
Denne uka er Celtic i Østerrike for å lade opp til Champions League-kvalik mot KR Reykjavik om snaue to uker. 

Ronny Deila har jobbet lange dager siden han ble ansatt som klubbens nye manager for drøye tre uker siden. 

– Det har vært ekstremt mye jobbing og mye å sette seg inn i, for å få lagt grunnlaget og grunnmuren på hva jeg ønsker her, ikke minst måten å spille på. Men alt tar tid, og du kan ikke vinne hele kongeriket på én dag, sier Deila til TV 2 Sporten.

– Vanvittig mye å sette seg inn i
Han jobber med å få inn en kultur hvor alle er 100 prosent forberedt når de kommer på trening, på samme måte som til kamp, samtidig som han bruker mye tid på å kartlegge stallen og alle sine nye medarbeidere. Deila har allerede rukket individuelle samtaler med samtlige førstelagsspillere. 

– Hva har tatt mest tid hittil?

– Å bli kjent med klubben og spillerne. Hva har jeg av spillere, hvordan har de spilt før, hva slags kultur har vært før? Trenerteamet er stort, hvordan er de og hvordan kan jeg bruke dem mest mulig? Vi har en kort pre-season før vi møter Reykjavik. Det er vanvittig mye å sette seg inn i på kort tid, sier han. 

– Flere holder veldig høyt nivå
Deila har kjørt intensive økter med høyt tempo den første uka, og har latt seg imponere av nivået.

– Flere spillere holder veldig høyt nivå, og det har imponert meg - hvor gode de er individuelt. 

– Hvordan er det sammenlignet med det du hadde i Strømsgodset?

– Det er et steg opp i så og si alle posisjoner. Alle spillere som skulle kommet fra Godset til Celtic ville vært nødt til å ta nye steg for å komme inn på laget her. Stefan Johansen er en type som var veldig god i Norge og som kom til Skottland. Her er han en bra spiller, men ikke suveren som han var i Tippeligaen, sier Deila.

– Vanskelig å finne den kvaliteten i Tippeligaen
Ole Gunnar Solskjær måtte tåle en del kritikk da han hentet tre nordmenn til Cardiff helt i starten av sin managerkarriere i Premier League, og selv om Mats Møller Dæhli raskt viste seg som et godt kjøp, gjorde Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem lite for å motbevise skeptikerne.

Deila ser ingen norske Tippeliga-spillere som per i dag ville forsvart en plass på Celtic.

– Hvis du skal hente norske spillere må du hente talenter, noen som kan bli gode nok i framtida. Det er masse talent i Norge, men skulle du hentet noen som kunne gå rett inn i laget, ville det vært vanskelig å finne den kvaliteteten nå. Når du ser over hele verden og har et godt scoutingapparat rundt det, så må du se bredere enn Norge, sier Deila. 

– Ikke tvil om at Ødegaard blir god
Da Deila tok farvel med Godset og Marienlyst, i 2-1-seieren mot Haugesund, briljerte 15 år gamle Martin Ødegaard så mye at skotske journalister pepret trener David Nielsen med Celtic-spørsmål etterpå. Svaret fra dansken?

– Han er utenfor deres rekkevidde. Martin kommer til å spille for Barcelona. 

Deila smiler av utsagnet fra sin tidligere assistent. 

– David har humor. Hva skal han si? Utenfor rekkevidde blir feil å si, men Martin må gjøre det som er best for ham, og vi det som er best for oss, så får vi se om våre veier møtes ved en senere anledning. Martin er en god spiller, men ikke i nærheten av å være Celtic-spiller per dags dato. At han kan bli det, og mer enn det, er det derimot ikke tvil om, sier han. 

Deila har tatt med laget sitt til Bad Leonfelden, i landlige omgivelser, der det er fint annet å gjøre enn å trene, spise og sove. Da TV 2 Sporten besøkte spillerhotellet i dag hadde spillerne likevel funnet noen leketøy av type segway å herje med. 

– Vil du prøve, sjef? roper kaptein Scott Brown idet han suser forbi Deila. 

– Ikke med TV-kameraer her, gliser Deila tilbake. 

– Det er en utfordring
38-åringen føler han har fått en god kjemi med spillerne. Med han er forberedt på at det blir tøffere å vinne deres respekt, enn da supporterne mottok ham som en helt selv om de ikke hadde hørt navnet noen dager i forveien. 

– Ja, det er klart. Det er en utfordring. Det er ikke en fordel å komme fra Norge. Å komme fra et stort fotballand ville vært mye lettere, det er det ingen tvil om. Men i min filosofi er det to ting man får respekt for: Menneskebehandling - og at du kan faget. Så langt synes jeg det har gått veldig greit. 

– Jeg merker at man har enorm respekt for rollen her, større enn i Norge. Hierarkiet er sterkere. Det er manageren som bestemmer. Du merker det når du kommer inn i rommet, på gata og overalt, sier Deila.