LIKE SUVEREN I ÅR? Chris Froome skal slite for å vinne Tour de France på nytt, tror TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad. FOTO:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
LIKE SUVEREN I ÅR? Chris Froome skal slite for å vinne Tour de France på nytt, tror TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad. FOTO:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Kaggestad: – Slik kan Chris Froome knekkes i Tour de France

TV 2s sykkelekspert synes fjorårsvinneren virker svekket.

Se Tour de France direkte på TV 2 og TV 2 Sumo fra lørdag 5. juli!

Chris Froome har vært en åpenbaring i Tour de France de siste to årene. 

I 2012 tok han rittet med storm som superhjelperytter for sammenlagtvinner Bradley Wiggins. Froome virket så sterk underveis at mange eksperter mente han fint kunnet vunnet selv, hvis han hadde fått frie tøyler fra Sky-ledelsen. Det endte med én etappeseier og 2. plass i Paris.

Året etter var Froome tilbake  - som Sky-kaptein. Det endte med en suveren sammenlagtseier og tre etappeseirer underveis.

– Mer åpent enn på mange år

Den kenyanskfødte briten er naturlig nok blant favorittene også foran sommerens utgave. TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad tror likevel ikke 29-åringen blir like suveren denne gangen.

– Tour de France 2014 blir mer åpent enn på mange år. Det blir en kamp til døra. Sky har vist svakthetstegn denne sesongen, og virker ikke like sterke som de to siste årene. Froome slet også tidvis i Critérium du Dauphiné og har ikke vært like «outstanding» som i fjor, sier Kaggestad til TV 2.

Sykkeleksperten ser for seg tre hovedutfordrere til Froome denne sommeren: Alberto Contador, Vincenzo Nibali og Alejandro Valverde.

Slik vurderer han Contador:

– Contador er i bedre form enn det han har vært på mange år. Han ser rett og slett veldig sterkt ut, og har også et bra Tinkoff Saxo-lag rundt seg. Contador er i mine øyne en like stor favoritt som Froome, sier Kaggestad.

– Tinkoff Saxo er riktignok svekket, ettersom Roman Kreuziger nå ikke får være med til Touren. Han hadde vært en superhjelperytter for Contador og kunne bidratt til å smadre feltet fullstendig i fjellene. Kreuziger kunne kjempet om pallplass selv, og tok faktisk 5. plass i fjor. Hans uteblivelse er gode nyheter for Froome, sier han.

– Tinkoff Saxo har likevel med karer som Nicolas Roche og Michael Rogers, som begge er gode ryttere og har kjørestyrke. Jeg tviler mer på hvordan Kreuziger-erstatteren Rafal Majka vil gjøre det. Han ville opprinnelig ikke starte i Touren, og er tydelig sliten etter 6. plassen i Giro d'Italia i vår. Det kan tyde på at han kan gå på en smell i Touren, sier Kaggestad.

Slik vurderer han Valverde og Nibali:

– Valverde har også et svært sterkt lag rundt seg. Det er nok å nevne karer som Beñat Intxausti og Ion Izagirre. Movistar blir nok vel så bra som det Sky har. Både Valverde og Movistar har vært solide denne sesongen og ser farlige ut.

– Nibali har på sin side ligget lavt denne sesongen. Men jeg tror han har vært smart i sesongoppkjøringen og timet formen riktig. Han er motivert til endelig å lykkes i Touren og vil bli veldig farlig, sier han.

Som outsidere ser Kaggestad for seg følgende karer:

– Det blir spennende å følge Andrew Talansky, Bauke Mollema, Jurgen Van Den Broeck og regjerende verdensmester Rui Costa. Alle er jokere i sammendraget og kan overraske. Ikke minst Costa, som denne sommeren får kapteinsrolle.

Froome var over fire minutter foran nærmeste konkurrent i Touren i fjor. I 2012 var han og Bradley Wiggins henholdvis tre og seks minutter foran. 

Det er utklassingssifre. Og grunnlaget ble primært lagt i fjellene.

– De må knekke Froome i fjellene

Kaggestad mener likevel det er nettopp fjelletappene som er nøkkelen for å slå Froome denne sommeren.

– Konkurrentene må knekke Froome i fjellene. Han er sårbar der på en helt annen måte enn tidligere, sier han

Og forklarer:

– Froome har vist en del svakheter i fjellene denne sesongen. Han har kjørt tidvis bra, men har ikke vært like stabil som tidligere. Mye er nok grunnet helseproblemer. Men det spørs om han finner vinnerformen i tide. Hadde jeg vært Froome, så hadde jeg vært ganske bekymret.

– Sky-laget har heller ikke vist sammen stabiliteten og styrken som tidligiere. Jeg synes ikke karer som David López og Vasil Kiryjenka har sett så kvasse ut denne sesongen, sier Kaggestad.

Han mener også at den mye omtalte - og fryktede - brosteinsetappen i Arenberg taler i Froomes disfavør.

– Den 5. etappen vil også spille inn her. Det er brostein og jeg tror Froome er den av sammenlagtfavorittene som vil slite mest der. Han har ikke så god sykkelteknikk, mens Contador kom seg på sin side greit over der da de kjørte samme sted i 2010. Froome kan faktisk tape Touren allerede der. Det er nok mange av sammenlagtfavorittene som gruer seg til den etappen, sier Kaggestad.

– Håpet er tempoetappen

Froome har likevel et håp å gripe etter, skal vi tro Kaggestad.

– Froome er fortsatt veldig god på tempo, og den eneste tempoetappen i årets Tour passer han veldig bra. Konkurrentene må ha et solid forsprang på han før den etappen, sier han.

Sky stiller som kjent uten Edvald Boasson Hagen på laget. Det er første gang i lagets Tour-historie.

Kaggestad tror likevel ikke britene er veldig svekket uten Boasson Hagen.

– Hvis Boasson Hagen hadde hatt 2012-form, så hadde de vært vesentlig svekket. Men han har dessverre ikke vist så mye denne sesongen. Det kan likevel hende at Boasson Hagen kunne funnet tilbake til den formen i sommer, hvis de ikke hadde vært for helseproblemene, sier han.