Ap fosser frem med Jonas ved roret

Ap får en av sine beste målinger på nesten 20 år – Frp får sin dårligste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet får rekordsterke 37,6 prosent oppslutning på TV 2s ferske gallup i juli. Bortsett fra tiden rett etter 22. juli, har ikke Ap gjort det så bra på en måling siden 1998. Fremskrittspartiet, derimot, får sin dårligste oppslutning på nesten 20 år.

Følg utviklingen i TV 2s partibarometer

Jonas Gahr Støre har bare vært partileder i tre uker. Likevel ser det ut til at han har hatt en effekt på velgerne.

For på TNS Gallups nye måling for TV 2, går Arbeiderpartiet mest frem og lander altså på 37,6 prosent.

– Det er jo et veldig høyt tall! Men det er et fint tall, og det er et inspirerende tall å jobbe videre med, sier Gahr Støre til TV 2.

Sjekk hvem som er inne fra ditt fylke i partibarometeret

Størst over alt

Bakgrunnstallene i målingen viser at ni av ti velgere som stemte på Arbeiderpartiet i fjor høst sier at de ville gjort det samme i dag. Samtidig strømmer en rekke velgere som stemte på andre partier nå til Ap, som gjør at de er suverent størst.

Arbeiderpartiet står sterkere blant kvinner enn menn, og det er særlig yngre kvinner som nå er med å sende partiets oppslutning til værs.

Rekordtallene gjør at Arbeiderpartiet nå er størst i alle aldersgrupper og i alle landsdeler.

Les Kjetil Løsets anlyse: Bunnsolid for Ap

Jonas-effekten

Hvis man ser bort fra perioden rett etter 22. juli, er dette partiets høyeste oppslutning på en måling siden 1998. En Jonas-effekt, mener politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand:

– Dette er utslag av en Jonas-effekt. Det han har gjort er å vise fram et nytt Arbeiderparti. Ikke så mye nytt når det gjelder politisk innhold, men stil og form er annerledes enn den var under Jens Stoltenbergs siste tid, sier Strand.

– Jeg får ta med meg det, men jeg har sett nok i politikken til å vite at dette ikke er noen enmannsoppgave.

Regjeringsslitasje

Det er Fremskrittspartiet som går mest tilbake på målingen. De lander på 10 prosent, og får med det sin laveste oppslutning på en måling siden valgkampen i 1995.

– Denne gallupen mister ikke jeg nattesøvnen av ihvertfall. Det er lenge til valg, sier Frps Gjermund Hagesæter.

– Jonas Gahr Støre-effekten er en kortvarig effekt hvor de har klart å innbille velgerne om at fordi de har fått en ny leder så skal de få en ny og bedre Arbeiderparti-politikk. Det er selvfølgelig bare tull. Det blir akkurat den samme Arbeiderparti-politikken, sier Hagesæter.

Men bare litt over halvparten av velgerne som stemte på Frp i fjor høst ville gjort det samme i dag, partiet mister like mange velgere til Høyre og Arbeiderpartiet.

«Høyre light»

Den dårlige oppslutningen til Fremskrittspartiet skyldes at partiet har fått all regjeringsslitasjen, mener Arne Strand.

– Alle regjeringen vil etter en tid bli rammet av regjeringsslitasje. Regjeringsslitasen overfor regjeringen Solberg har ensidig så langt gått utover Frp. Jeg tror det skyldes at mange velgere ikke ser den store forskjellen på Frp og Høyre, at Frp for mange fremstår som et «Høyre light». Og da vil de heller ha originalen Høyre, sier han.

Hadde det vært Stortingsvalg i dag ville Ap fått 70 mandater - 15 flere enn de har nå. Frp ville mistet 11 og endt opp med 18 mandater.

Sterke tall for Høyre

Høyre gjør det også sterkt på målingen med 27,6 prosent, en fremgang på 1,5 prosentpoeng siden starten av juni. Det ville gitt partiet 51 mandater dersom det var valg i dag.

Regjerings støttepartier KrF og Venstre får henholdsvis 4,6 (som i juni) og 5,2 prosent (- 1,3). 

Lysbakken ute

Arbeiderpartiets vekst sender SV under sperregrensen med 3,4 prosent (- 1,1). Partiet ville dermed bare fått et mandat på Stortinget, fra Oslo. Dermed faller SV-leder Audun Lysbakken ut av Stortinget.

SV er bare hårfint større enn De Grønne som med 3,3 (+ 0,2) fortsatt bare kaprer et mandat i Oslo.

Senterpartiet som har hatt fremgang siden lederskiftet går tilbake 1,1 til 5,0 prosent, Rødt får 2,0 (+ 0,3) som holder til mandat i hovedstaden, mens andre partier og lister får 1,4 (+0,1).

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med intervjuer av 927 personer med stemmerett i perioden 24. - 30. juni. 80,3 prosent av de spurte oppga partipreferanse.  Feilmarginene er +/- 1,2 - 2,4 prosentpoeng.