Kvinne tapte i Strasbourg:

Fransk burka-forbud er lovlig 

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen gir Frankrike medhold i forbudet mot å bruke heldekkende slør på offentlige steder.

INGEN MENNESKERETT: Forbud mot heldekkende slør er greit, mener menneskrettighetsdomstolen. Foto:   AFP / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
INGEN MENNESKERETT: Forbud mot heldekkende slør er greit, mener menneskrettighetsdomstolen. Foto:   AFP / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Det melder NTB tirsdag. 

Sikkerhetshensyn var hovedargumentet da burkaforbudet ble innført i 2011 under daværende president Nicolas Sarkozy. Forbudet har blitt støttet fullt ut av den etterfølgende sosialistregjeringen til president François Hollande. 

Kritikerne har hevdet at loven stigmatiserer franske muslimer.

Kjennelsen kom tirsdag etter at en 24 år gammel fransk kvinne hadde klaget burkaforbudet inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Kvinnen hevder at det franske forbudet mot å vise seg på offentlige steder med ansiktet helt tildekket, er et brudd på både religionsfriheten og ytringsfriheten og at det er diskriminerende.

Men hun fikk altså ikke medhold i menneskerettighetsdomstolen.

Kvinnen, som ikke er navngitt, har sagt at hun bærer heldekkende slør av egen vilje og ikke er tvunget til det av noen mann. Hun har også sagt at hun er villig til å ta av sløret og vise ansiktet når det er påkrevd av sikkerhetshensyn, skriver NTB.

Forbudet mot plagg som niqab og burka ble godkjent med 335 mot én stemme i nasjonalforsamlingen, og ble senere vedtatt også i senatet.

Straffbart

For menn som tvinger koner, døtre eller søstre til å gå med burka eller niqab, venter strenge straffer.

Overtredelsene kan straffes med opptil 240.000 kroner og ett år i fengsel.

Amensty International var av de sterkeste motstanderne til loven, og organisasjonen hevdet også at forbudet ville bryte med både ytrings- og religionsfriheten til kvinnene som bærer de nå forbudte plaggene.

Rammer 2000 kvinner i Frankrike

Fransk politi ble, etter at loven ble innført i 2011, instruert i hvordan de skulle håndheve forbudet. Ansiktsplaggene skal ikke fjernes med makt, men bøtelegge kvinner som bryter loven.

Det lever rundt fem millioner muslimer i Frankrike, men det anslås at kun rundt 2000 kvinner dekker til ansiktet.

Mer innhold fra TV 2