Her er islamist (25) fra Skien i terrorvideo

I en video fra ISIS forteller en 25-årig mann fra Skien hvordan han og andre opprørere drepte irakiske soldater i kampen om en grensestasjon. I filmen sprenges også en politistasjon.

Ifølge Telemarksavisa er hovedpersonen i videoen Abu Safiyyah. Han er tidligere tiltalt for trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Videoen ble publisert på nettstedet LiveLeak søndag kveld. Der forteller skiensmannen om hvordan islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Stor-Syria (ISIS) angrep irakiske styrker ved en grensestasjon.

Se hele videoen øverst i saken.

Mannen er norsk-chilener som har konvertert til Islam. Han heter Bastian Vasques, og har flere alias, blant annet Abu Safiyaah.

– Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, sier mannen. Filmen viser også en fengselscelle med mellom ti og tjue menn samlet.

Videoen avsluttes med at opprørere iført amerikanske uniformer legger ut eksplosiver og sprenger en politistasjon i lufta. Like etter ser Safiyyah i kamera og smiler lettet.

Les også: Her er de mest ekstreme islamistene i Norge

Abu Safiyyah har vært varetektsfengslet og er siktet for å ha laget en trusselvideo mot regjeringen. I videoen er vises bilder av blant annet statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon. Teksten i videoen ber Allah ødelegge dem, og la det være smertefullt. 

25-åringen er tiltalt og etterlyst for disse truslene. Han er en av nordmennene som har oppholdt seg lengst i Syria-området.

Advokat John Christian Elden er mannens norske forsvarer.

– Jeg noterer at det er min klient som står fram i videoen. Jeg er ikke kjent med at dette er en norsk straffesak, så jeg vil ikke vurdere utspillet mot norsk lov. Han har så langt jeg er kjent med ingen planer om å reise til Norge, sier Elden til NTB.

Konvertitten er opprinnelig fra Chile, men har oppvokst i Norge. TV 2 har tidligere vært i kontakt med mannens familie. De er svært opprørt over sønnens valg, og har tatt avstand fra ham.

PST har tidligere fastslått at det trolig er flere nordmenn som kriger i Irak. De anslår at 40-50 nordmenn har reist som fremmedkrigere i Syria. Rundt halvparten av dem har kommet tilbake. PST ønsker forøvrig ikke gå i detaljer med tanke på denne siste videoen.

– Det vi kan si på nåværende tidspunkt er at vi kjenner til videoen, sier seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste, Siv Alsén til TV 2.

En ung mann fra Østlandet delte tidligere i juni et bilde av seg selv, sittende på et amerikansk kjøretøy med irakiske kjennemerker. Kjøretøyene er trolig krigsbytte som terrororganisasjonen ISIS tok da de angrep flere byer i Irak. Den unge nordmannen har vært i Syria siden i fjor. 

De norske fremmedkrigerne i Syria er analysert, og rapporten ble offentliggjort for et par uker siden. Resultatet av ananlysen viser at nordmenn som ender som fremmedkrigere ofte er lavt utdannet, dårlig tilknyttet arbeidslivet, og lite integrert i Norge. 

Målet til ISIS har vært å opprette et sunnimuslimsk kalifat i Irak og Stor-Syria. Staten skal styres etter strenge sharialover. Søndag erklærte terrorgruppen at de har opprettet staten på Irakisk område, og Abu Bakr al-Baghdadi ble utnevnt som leder for staten. I kunngjøringen ble det sagt at han var leder for «alle muslimer, hvor enn de er i verden».

Opprørsgruppen har de siste ukene tatt over kontrollen i flere byer i Irak, og kontrollerer fra før av områder i Syria. Det er foreløpig ukjent akkurat hvilke områder ISIS mener er inkludert i den selverklærte staten. 

(©NTB/TV 2)