De siste neandertalerne levde i Europa for 30.000 år siden. Avføringen deres kan gi oss svar på hvorfor de plutselig døde ut.  Foto: AFP PHOTO PATRICK BERNARD
De siste neandertalerne levde i Europa for 30.000 år siden. Avføringen deres kan gi oss svar på hvorfor de plutselig døde ut.  Foto: AFP PHOTO PATRICK BERNARD

Urgammel avføring ga overraskende svar

Neandertalere spiste betydelig mer planter enn man hittil har trodd. Det viser analyser av 50.000 år gammel neandertalerlort.

For titusenvis av år siden satt en neandertaler på huk og gjorde sitt fornødne i nærheten av byen Alicante på den spanske middelhavskysten. Lite visste vedkommende om at de gamle etterlatenskapene hans skulle bli studert av en annen menneskeart, 50.000 år senere.

Men nå har spanske og amerikanske forskere analysert det som er verdens hittil eldste kjente fossile menneskebæsj. Dette skriver Forskning.noDa forskerne undersøkte innholdet i avføringen fant de et stoff som dannes når planter brytes ned i magesekken. Ifølge forskerne viser dette at neandertalerne spiste rotfrukter, bær og nøtter.  

Tidligere har man antatt at neandertalerne var den mest utpregede kjøtteteren av alle menneskearter i historien. Resultatene av den nye forskningen blir derfor betegnet som ganske overraskende. Studien ble først publisert i tidsskriftet Plos One.

Utdødd fortidsmenneske

Neandertalerne var en menneskeart som levde i Europa og de vestre delene av Asia i over 200.000 år, og regnes som det moderne menneskets nærmeste slektning. Forskerne tror at de siste neandertalerne levde i Europa for om lag 30.000 år siden.

Forskerne har lenge søkt svar på spørsmålet om hvorfor neandertalerne plutselig døde ut. Teoriene har vært mange siden de første funnene av neandertalere ble gjort på 1800-tallet.

Noen forskere har ment at neandertalerne nærmest utelukkende spiste kjøtt, og at nettopp denne begrensede dietten gjorde dem mindre tilpasningsdyktige i krisetider.

Variert kost?

Tidligere har forskere funnet spor av nøtter og planter i neandertalernes tenner. Disse resultatene har imidlertid ikke blitt sett på som pålitelige, da neandertalerne ofte brukte tennene sine som verktøy.

Ut ifra den nye analysen av den 50.000 år gamle lorten ser det ut til at neandertalerne spiste mest kjøtt, men at de også må ha hatt et betydelig innslag av grønnsaker på menyen.

Forskerne håper nå at flere prøver av urgammel avføring skal vise om slik variert kost også var vanlig andre steder. Flere prøver vil også kunne avsløre om neandertalerne bare spiste grønnsaker en gang imellom, eller om det var en fast del av kostholdet. Dette vil igjen kunne gi svar på hvorfor neandertalerne forsvant omtrent på samme tid som det moderne mennesket inntok Europa.

– Det er viktig å forstå alle aspekter som kan ha bidratt til at det moderne mennesket har fått en så dominerende stilling på planeten, sier Roger Summons, en av forskerne bak analysen, til YLE.