Wikestad blogger: Nok er nok. Suspender filmerne

Skal man godta at juks og filming er en del av fotballen, eller skal man prøve å gjøre noe med problemet?

Straffe eller ikke. Arjen Robben filmer. Han overdriver kontakt. Kaster seg ned for å oppnå fordeler. Han vanærer seg selv, klubbene han spiller for og landslaget.

Og fotballen.

Og for å være ærlig. Jeg er møkk lei.

Jeg er lei Arjen Robben, som er en fantastisk fotballspiller, med en hurtighet, teknikk og driv få kan matche. Han trenger ikke filme. Hans storhet vil aldri komme til sin rett så lenge filming alltid vil forbindes ved navnet hans. Jeg er lei alle andre som filmer også. Det er juks. Det finnes selvsagt mange andre måter å jukse på også, og de kan være irriterende når de skjer, men filming er en sykdom i fotballen.

Noe man må bli kvitt.

Man kan klage så mye man vil på dommerne, men når spillerne på banen gjør klimaet så og si umulig for dem – hva skal man si da? Eksperter, spillere, supportere, kommentatorer og alle andre klikker i vinkel om en spiller som blir felt får gult kort for filming. De føler seg snytt om en spiller blir felt, uten å få den straffen de skulle hatt.

Og de blir rasende om en spiller filmer og får straffespark.

Skuespillerne innen fotballen har gjort det nærmest umulig for dommerne. For hvordan skal man håndtere en spiller som for eksempel Arjen Robben? Han skulle hatt straffe i 1. omgang mot Mexico. Men det var kun mulig å se i reprise, i sakte film, på nært hold, at han fikk et spark bak på leggen. Akkurat da tenkte jeg at det var fullt forståelig at dommeren ikke turte å gi Robben straffe, og helt umulig at han skulle få en senere i kampen.

Men det gjorde han. Ja, det var kontakt. Men fallet? Faller man slik av at noen er nær skotuppen din? Aldri i livet. Nei, nei, nei. Straffe eller ikke. Kontakt eller ikke. Forseelse eller ikke.

Filming okke som.

Så hva skal man gjøre?

Name & shame – og gjøre filmerne til fritt vilt? La være å gi spillere som Arjen Robben noe som helst? Hverken frispark eller straffespark, uansett forseelse? Fristende, men nei. Av åpenbare grunner.

Video i etterkant og karantene? Ja!

Nok er nok. Den effektive spilletiden går ned grunnet spillere som ligger og later som de har vondt. Dommere blir lurt og lag blir snytt av skuespillerne. Ballen spilles ut grunnet spillere som kun ligger nede for å markere at de skulle hatt et frispark. Wall Street Journal har gått dypere inn i akkurat denne materien. Ta en titt på hva de fant ut selv. Konklusjonen er uansett at det har gått med uhorvelig mye tid i dette mesterskapet på spillere som har ligget nede, tilsynelatende skadet, men som har klart seg bra.

Og «merkelig nok» har det skjedd med spillere i lag som har hatt et resultat de ville vært tjent med. Som Honduras da de hadde 0-0 mot Frankrike, og Chile etter at de hadde tatt en tidlig ledelse mot Spania.

Dette verdensmesterskapet beskrives som kanskje det beste noen sinne, men det startet med filmingen til Fred, og det har dessverre fortsatt.

Så om dommeren ikke oppdager filmingen, er det ofte greiere å se det på video i etterkant. Vær knallharde. Gi karantene for enhver filming. Kanskje også for overspilling. Er det verdt risikoen å filme, om du vet at du ikke får spille de(n) neste kampen(e) (kanskje en semifinale og finale)?

Kanskje, kanskje ikke.

Men jeg tror knallharde sanksjoner mot skuespillerne, ville bedret problemet. Topptrente idrettsutøvere i en fysisk kontaktsport, burde fremstå deretter. Ikke som pyser, som faller og får vondt for det meste.

Helt til slutt er det også på sin plass å gi kreditt til Louis van Gaal. Meget tøft å bytte ut Robin van Persie når man jager scoring. Og de kritiske røstene på sosiale medier var mange. Men Klaas-Jan Huntelaar spilte en nøkkelrolle i opphentingen til Nederland. Headingen tilbake til Wesley Sneijder var genial – og helt avgjørende.

Van Gaal er en tøffing, og han er knallhard. Og han leverte fra benken.

Enig eller uenig?
Hva mener du man kan gjøre for å få bukt med filmingen?
Si din mening i kommentarfeltet.