Tvilsom overtidsstraffe sendte Nederland videre

– Jeg filmet i førsteomgang, men ikke da jeg fikk straffe, sier Robben.

Nederland-Mexico 2-1

Nederland er videre til kvartfinale i VM etter et comeback og en dramatikk av de sjeldne.

To minutter på overtid, på stillingen 1-1, går Arjen Robben i bakken inne i Mexicos 16-meter.

Mexico-spillerne vinker Bayern München-spilleren opp igjen, men dommeren peker umiddelbart på krittmerket.

Straffen satte Klaas-Jan Huntelaar i mål og sendte derfor Nederland videre - fem minutter etter at de lå under 0-1 og var på vei ut av mesterskapet.

– Sprellet som en gladlaks
Reprisene viste at straffen var av den høyst tvilsomme sorten. Naturligvis ble derfor Robbens fall etter Mexico-kaptein Rafael Márquez' «takling» det store samtaleemnet etter full tid.

- Det var en klar straffesituasjon i første omgang han var involvert i, men den han får i sluttminuttene skulle han aldri ha fått. Han irriterer meg. Robben ramler for lett og det er dårlig av dommerne å ikke gjennomskue det. Robben oppsøker rett og slett foten og hiver seg ned, slo TV 2 Sportens ekspertkommentator, Egil «Drillo» Olsen, fast.

Robben ropte på straffespark hele fire ganger i løpet av kampen, og fikk altså gehør helt på tampen.

Erik Thorstvedt var langt på vei enig med «Drillo» i at det aldri burde ha blitt gitt.

– I første omgang fikk han ikke straffespark. Men da han fikk straffe så sprellet han som en gladlaks og overdriver noe veldig, og dommeren gikk på sprellet. Det er jo en viss form for kontakt, men jeg tror Nederland fikk straffespark for å på en måte utligne litt med tanke på de fire straffesituasjonene Robben var involvert i løpet av kampen, sa den tidligere målvakten.

Ekspertene i TV 2s studio var samstemte. Også Morten Langli hadde lite til overs for Robben.

- Jeg synes det minner veldig om filming. Robben overdriver noe voldsomt, men samtidig er det klønete og urutinert av en så rutinert spiller som Márquez. Uansett så kaster Robben seg for alt det er verdt og faller veldig teatralsk, mente han.

– Jeg filmet, men ikke på straffen
Mexico tok ledelsen tidlig i andreomgang med et kremmerhus av Giovani dos Santos, men i det 87. minutt sørget Wesley Sneijder for 1-1 med et skremmende hardt skudd fra 16 meter. 

Kampen så deretter ut til å gå mot ekstraomganger, men Robbens fall på overtid forandret alt.

Etter kampen innrømmet kantspilleren at han filmet - men ikke da han faktisk fikk straffe.

- Jeg må si unnskyld. Straffesparket var riktig, men jeg filmet den ene gangen i førsteomgang. Jeg skulle ikke ha gjort det, sa Robben til den nederlandske TV-kanalen NOS etter kampslutt.

Bayern München-stjernen slet med å holde kontroll på følelsene etter seieren.

- Jeg må nesten gråte fordi jeg er så emosjonell nå. Jeg er så stolt. Vi ønsker å vinne og kjempe oss videre sammen. Og disse ungguttene på laget? Jeg er så stolt. Ti minutter før slutt så var vi ute. Men jeg er så stolt over dette laget. Vi stod på og fortsatte å kjempe, sa han.

Ga bort straffen
30-åringen tok dog ikke straffen selv, men ga heller oppdraget med å sende Nederland til kvartfinale videre til Huntelaar.

Etter kampen sa innbytteren, som tidligere i andreomgang hadde erstattet Robin van Persie, at Robben ga bort straffen.

- Robben ga meg ballen og spurte: «vil du ta den»? Jeg svarte «ja», men husker du ikke at jeg misset forrige gang?, sa Klaas-Jan Huntelaar til nederlandsk TV rett etter sluttsignalet.

Han innrømmer at det var en drøm som gikk i oppfyllelse da ballen gikk i nettet fra 11-metersmerket.

- Det er dette du drømmer om når du kommer inn som innbytter. Du drømmer om dette som liten, og så skjer det. Det er fantastisk, sa superinnbytteren.

Slik gikk det til
Nederlenderne var regnet som klare favoritter og hadde grunn til å være optimistiske allerede før start. Van Persie var tilbake på laget etter å ha måtte stå over den siste gruppespillkampen, og van Gaal kunne dermed igjen sette sin lit til Nederlands mestscorende landslagsspiller noensinne. 

Jeremain Lens måtte vike for Manchester United-spilleren, mens det også ble gjort en forandring i forsvaret. Ut gikk Daryl Janmaat, inn kom Paul Verhaegh. Meksikanerne gjorde bare én forandring, men også det var i det bakre ledd. José Juan Vázquez måtte stå over med karantene, og inn kom tidligere Fulham-spiller Carlos Salcido. 

Miguel Layún noterte seg for kampens første skudd, men avslutningen fra distanse var både opportunistisk og lite veloverveid.

Det var i det hele tatt fritt for sjanser de første ti minuttene, men publikum på Estadio Castelão i Fortaleza ble likevel vitne til kampens første bytte allerede før den tid. 

Etter åtte minutter måtte nemlig nederlendernes terrier, Nigel de Jong, gi seg, og inn kom Bruno Martins Indi. 

Mexico nærmest
Etter det tok «El tri» et grep om kampen og skapte tre brukbare muligheter de neste 13 minuttene.

Først var det Layún kom seg rundt på venstre og la inn foran mål. Inne i boksen var dog dos Santos akkurat for sent ute til å få en fot på innlegget. 

Få minutter senere fikk de en enda større mulighet. Etter mye frem og tilbake får Héctor Herrera ballen på 15 meter og drar av oppasseren sin, men avslutningen langs bakken manglet kraft og gikk en halvmeter for langt til høyre for Cillessens høyre stolpe. 

Det neste meksikanske skuddet manglet på ingen måte kraft. Salcido tar en råsjanse og fyrer løs fra 35 meter, men en noe overrasket Cillessen får hendene på ballen og gir til corner.

«Cooling break»
Meksikanerne presset nederlenderne høyt den første halvtimen og hindret Robben, van Persie og co. i å virkelig komme i gang. Det skulle ta hele 28 minutter før de fikk til noe nevneverdig - og ikke overraskende var nevnte van Persie i sentrum.

En lang, høy ball ble spilt i bakrom, men den tidligere Arsenal-spissen klarte bare delvis å dempe ballen med høyre foten. Den påfølgende avslutningen med samme ben bekymret dog ikke Guillermo Ochoa i Mexico-buret all verden og endte opp i nettveggen.

På grunn av en temperatur som oversteg 30 grader celsius i Fortaleze, fikk spillerne like etter en såkalt «cooling break» - en drikkepause på et par minutter for ikke å sette spillernes helse i fare. 

Pausen gjorde imidlertid lite for å sette fart i det som frem til da var en relativ tam åttedelsfinale. 

– Vi sier jo ofte at fotballkamper trenger mål, men denne kampen trenger virkelig en scoring, kom det fra TV 2-kommentator Asbjørn Myhre.

Like etter var Mexico like ved å sørge for akkurat det. 

Hurtige pasninger i lengderetningen satte den nederlandske backlinken ute av spill, men alene med keeper, fra skrått hold, klarte ikke dos Santos å overliste Cillessen.

Robben robbet?
Delvis på grunn av drikkepausen valgte fjerdedommer å legge til hele fire minutter etter at de første 45 var unnagjort. 

Da bestemte «oranje» at det var på tide å skape noe. En lite heldig tversoverpasning blir plukket opp av van Persie, og han spiller deretter gjennom Robben. Idet Bayern München-vingen skal til å fyre av, blir han hindret av to meksikanere. Robben ville, nesten som vanlig, ha straffe, men dommer Pedro Proença var ikke overbevist og vinket 30-åringen opp.

Reprisene viste dog at nederlenderen kanskje hadde et poeng denne gangen. 

Se hendelsen til høyre og avgjør selv!

Dos Santos-perle
Om førsteomgang var fattig på sjanser og underholdning, begynte andreomgang helt annerledes.

I løpet av de første 15 minuttene kunne publikum fort ha blitt vitne til fire scoringer - men det var bare en av de som gikk i mål.

Dos Santos tar ned Ron Vlaars klarering på brystet, avanserer innover i banen og holder unna de nederlandske forsvarerne, og dundrer til med venstresleggen fra nesten 25 meter. Ballen flyr forbi en sjanseløs Cillessen, og Mexico tar ledelsen før fem minutter er spilt.

Åtte minutter senere kunne det fort ha stått 2-0, men Oribe Peraltas avslutning fra nesten identisk hold fant ikke veien forbi Nederlands sisteskanse.

Så begynte Nederland å våkne.

Først setter Stefan de Vrij ballen i Ochoa, tverrliggeren og ut, før Sneijders avslutning går via en Mexico-forsvarer og akkurat tilside for mål.

Comebacket
Nederland styrte naturligvis det meste av banespillet, og like før den andre drikkepausen fikk de en ny sjanse til å utligne. 

Robben mottar ballen ute på høyresiden, avanserer innover i feltet i høyt tempo på karakteristisk vis, men klarer ikke å få ballen forbi Ochoa fra skrått hold.

Så tok Sneijder ansvar. 

Med et skremmende hardt skudd fra 16 meter utligner han til 1-1, og nederlenderne kunne trekke et lettelsens sukk.

Men på overtid skulle det bli enda bedra for de oransje.

Etter en duell med Márquez går Arjen Robben i bakken inne i 16-meteren to minutter på overtid. Meksikanerne nekter høylytt for at noe ureglementert har skjedd, men dommeren var av en annen oppfatning. Portugisiske Proença dømmer straffe, Huntelaar setter ballen sikkert i nettet, og Louis van Gaals menn er utrolig nok videre etter å ha ligget under bare fem minutter i forveien.