Se sykkel-NM (landevei) søndag kl. 15.00 på TV 2 og tv2sumo.no!

Hvis Vegard Stake Laengen vinner NM-gull søndag, blir han å se i Tour de France.

– Dette er selvsagt en opptur for meg. Men nå må jeg konsentrere meg om NM først, og så får vi se hva som skjer, sier Stake Laengen til TV 2.

For snaue to uker siden fikk 25-åringen beskjed om at han ikke ville få sykle Tour de France i år.

– Dette var ikke ventet. Det er lite forståelig ut fra beskjedene jeg fikk fra laget i forrige uke og ut fra det jeg leverte i helgen. Da var jeg den sterkeste av våre ryttere. Dette var kjedelig, sa Stake Laengen den gangen.

Se intervjuet med Stake Laengen i videovinduet øverst!

Endelig avgjørelse i kveld
Ettersom lagkamerat i Bretagne-Séché Environnement, Eduardo Sepúlveda, har meldt forfall til Tour de France på grunn av skade, er det nå en ledig plass på laget. Og den plassen kan altså Stake Laengen få.

– Etter rittet i dag, reiser jeg hjem til Nice. Der får jeg en telefon, med en ny statusoppdatering, sier Stake Laengen, og legger til:

– De sa jeg måtte gjøre et bra løp i dag. Og at vi skulle ta en ny prat i kveld.

– Hva hvis du vinner NM?

– Da blir det Tour det France på meg. Det er i hvert fall det jeg har fått beskjed om, sier Stake Laengen.

SYKLER FOR TOUR DE FRANCE-PLASS: Vegard Stake Laengen.
SYKLER FOR TOUR DE FRANCE-PLASS: Vegard Stake Laengen.

– En gullbillett
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener Stake Laengen er nødt til å gripe den unike sjansen.

– Det kan være vendepunktet i sykkelkarrieren hans. Han kan gå fra å være relativt ukjent til å bli en attraktiv rytter på tre uker. Mange lag kan komme til å vise interesse og ønske signaturen hans. Tour de France er tre uker med fokus på sykkelrytterne, noe han vil merke. Får han gode resultater vil det være hans gullbillett, sier Kaggestad.

– Ikke hjelperytter
Sykkeleksperten regner likevel ikke Stake Laengen som en av dagens store favoritter. 

– Alexander Kristoff har en bra allianse som vil hjelpe ham med å holde feltet samlet. Sondre Holst Enger er en annen skikkelig utfordrer. De er de store favorittene, men vi får håpe Stake Laengen lykkes, og kjører bra i dag.

– Hvordan rolle vil han eventuelt få i Tour de France?

– Jeg tror han vil få et frikort sammen med resten av laget til å gå i brudd og gå for etapperesultater. Han vil få muligheten til å markere seg mest mulig. Laget vil ha et press på å være med i bruddene, og har ikke sammenlagtambisjoner. Jeg tror det ikke vil være snakk om en rolle som hjelperytter. Det vil være en kjempeflott mulighet for ham, sier sykkeleksperten som mener han har fortjent en plass i Tour de France.

Kaggestad lar seg ikke forundre over at Bretagne-Séché Environnement er laget som gjør uventede utskiftninger.

– Franske lag er veldig impulsive. De kan ta ut et lag og plutselig ombestemmer de seg fordi en rytter er usikker eller har gjort det dårligere enn forventet. Det er helt typisk fransk.