FLYGETUR: Robin van Persie, aka «den flygende hollender», kan vente seg en luftetur av dimensjoner om han skyter Nederland til VM-gull. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE.
FLYGETUR: Robin van Persie, aka «den flygende hollender», kan vente seg en luftetur av dimensjoner om han skyter Nederland til VM-gull. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE.

Vil gi Nederland reise til verdensrommet om de vinner VM

– En utenomjordisk prestasjon fortjener en utenomjordisk belønning.

Se Nederland-Mexico på TV 2 og TV 2 Sumo fra 18:00 søndag. Følg også kampen i vårt livesenter.

Nederland og VM er i store trekk en historie om det som kunne ha vært.

Et utall ganger har «oranje», totalfotballens oppfinnere, blitt rangert som favoritt nummer én før et VM, men de har enn så lenge til gode å gå helt til topps. Hele tre ganger har de endt opp som tapende finalister.

I et forsøk på å gi Robin van Persie, Arjen Robben og resten av landslaget ekstra motivasjon (om det skulle trenges) til å gå hele veien i år, har de blitt lovet en bonus av den helt uvanlige sorten om de skulle lykkes.

Inspirert av van Persie
Laget har nemlig fått et tilbud om å bli tatt med på en tur ut i verdensrommet av romfartsselskapet Ruimtevaartbedrijf SXC.

SXC, som vi for enkelhetens skyld kan kalle det, har allerede bedt landslagssjef Louis van Gaal om å tilby spillerne romreisen.

– En utenomjordisk prestasjon fortjener en utenomjordisk belønning, sier grunnlegger Michiel Mol til NL Times

Ideen skal de ha fått etter å ha sett van Persie, «den flygende hollender», stupe inn utligningen mot Spania i deres første kamp i VM.

– Vi skal bokstavelig talt forsøke å løfte de til et nytt nivå - 103 kilometer over bakken. 

– Det er ikke skummelt
Selskapet håper å kunne tilby kommersielle flyturer til verdensrommet neste år. Dersom det lykkes, vil nederlenderne kunne reise ut i rommet i 2016. 

Mol vet lite eller ingenting om spillerne faktisk har lyst til å reise ut i rommet, men han tror ingen vil si nei til en mulighet de mest sannsynlig bare får én gang i løpet av livet sitt.

– Det er selvsagt frivillig, og spillerne vil bli gitt et intensivt opptreningsprogram, men det er ikke skummelt.

– Ekstra hviledag er et pluss
Nederland fikk en smått utrolig start på mesterskapet.

5-1 mot regjerende verdens - og europamester Spania fikk de fleste som hadde spådd en tidlig VM-exit for «oranje» til å reversere sine spådommer.

Fortsettelsen har ikke vært så verst den heller. Seire mot Australia og Chile gjorde at Nederland vant gruppen med ni av ni mulige poeng og bokførte seg for 10 mål.

Som gruppevinner har de fått én dag ekstra med hvile. Det tror Wesley Sneijder kan bli utslagsgivende.

– Det er ganske viktig, faktisk. Det går mot slutten av sesongen, alle har spilt mange kamper, og alle kampene vi har spilt har vært vanskelige. Vi spilte med høy intensitet. Å få en ekstra hviledag er absolutt et pluss, og vi har brukt den på best mulig vis: med å klarne tankene våre. Nå er alle klare og fokuserte på kampen, sier midtbanespilleren i et intervju med FIFA.

Interne stridigheter har ved flere anledninger hindret nederlandsk suksess i mesterskaper de siste tiårene. Bortsett fra en litt opphetet duell mellom Arjen Robben og Bruno Martins Indi på trening før mesterskapet, har det vært fint lite å se til krangling og uenigheter så langt i VM.

Ifølge Sneijder er stemningen innad i laget upåklagelig.

– Stemningen i laget er alltid fantastisk når man vinner. Vi var i en veldig vanskelig gruppe, og før mesterskapet sa de fleste at vi ikke hadde noen særlig stor sjanse til å avansere. Men vi trodde alltid på det, og rett før VM begynte vi å spille med et annet system. Fra og med da begynte selvtilliten vår å stige mer og mer, forteller Galatasaray-spilleren. 

Sterkt forsvar
Forsvaret var lagdelen de fleste eksperter stilte spørsmål ved før mesterskapet. 

Spillere som André Ooijer, Joris Mathijsen og Johnny Heitinga briljerte ikke alltid, for å si det forsiktig, i de foregående mesterskapene. Men van Gaals nykomponerte og unge bakre femmer har bestått testen og vel så det så langt i VM, og Daley Blind, Stefan de Vrij og flere av lagkameratene skal angivelig ha tiltrukket seg noen av Europas største klubbers oppmerksomhet. 

– Vi har bevist at vi er trygge bakover. Vi gir bort veldig få sjanser, og vi skaper sjanser konstant. Det er hyggelig for meg som trener å se at det gir resultater - hvis ikke, hadde dere bedt om hodet mitt på et fat, sier van Gaal, skriver The Independent.