DOLLARGLISET: Sepp Blatter, FIFAs president, får æren av å dele ut trofeet til det vinnende laget 13. juli. FOTO: REUTERS/Paulo Whitaker.
DOLLARGLISET: Sepp Blatter, FIFAs president, får æren av å dele ut trofeet til det vinnende laget 13. juli. FOTO: REUTERS/Paulo Whitaker.

Så mye får laget som vinner VM

FIFA deler ut milliarder av kroner i prispenger. Se oversikten her!

Se Nederland-Mexico på TV 2 og TV 2 Sumo fra 18:00 søndag. Følg også kampen i vårt livesenter.

I VM spilles det om heder, ære, stolthet og det mest gjenkjennelige trofeet i sportsverdenen.

Pluss en ikke ubetydelig sum med penger, da. 

FIFA har nemlig aldri stilt med en lignende premiepott i et verdensmesterskap.

215 millioner kroner til vinneren
Totalt vil de 32 deltagende landslagene dele 576 millioner amerikanske dollar. Dette er bekrefte tall av FIFA, og rapporteres blant andre av Reuters.

Det er rett i overkant av tre og en halv milliarder norske etter dagens kurs - altså mer enn for eksempel det nye Munch-museet i Bjørvika vil koste.

Litt i overkant av to milliarder av denne summen vil bli delt ut som prispenger. 

Det vinnende laget vil få utdelt 215 millioner norske kroner å dele på, mens den tapende finalisten også stikker av med en pen sum på 154 millioner. 

De lagene som ryker ut i lørdagens første åttedelsfinaler vil naturligvis bli skuffet, men de i kan i det minste trøste seg med at de får 55 millioner på deling.

Se alle premiepengene i tabellen over. Merk at tallene er rundet av.

37 prosent økning siden 2010-VM
Samtlige lag som deltar får uansett resultat utbetalt 49 millioner kroner, men de mottar også penger før selve mesterskapet sparkes i gang.

Hvert lag får utbetalt ni millioner i en «participation fee», altså bare for å stille opp i Brasil.

De resterende pengene som ikke betales ut som premiepenger kommer også spillerne og deres arbeidsgiver til gode - 430 millioner blir delt ut til klubbene som har spillere i mesterskapet, 600 holdes som en forsikring om spillerne skulle bli skadet i turneringen, og 125 millioner blir gitt til brasiliansk fotball.

I forrige VM ble en sum på nesten 2,6 milliarder gjort tilgjengelig for landene. Med andre ord har pengepotten økt med cirka 37 prosent siden 2010.

Pris for VM-trofeet: 60 millioner
Spillerne som kan løfte VM-trofeet 13. juli kan altså påkoste seg en grei ferie i etterkant.

Dessverre får de ikke ta selve trofeet med seg på tur.

«FIFA World Cup Trophy», som det offisielt heter, var verdt 300 000 norske kroner da det ble laget i 1971. 43 år senere har det steget til i overkant av 60 millioner.

60 millioner for et trofé på 18 karat gull, skriver Sports Pro.

Lagene får dog ikke trofeet med seg hjem - det blir værende hos FIFA. I stedet får de en kopi med en gullplate på hvor navnet på vinneren er inngravert.