– SVARTMALER: Talsmann Rune «Supern» Olsgaard mener Kripos svartmaler MC-gjenger. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
– SVARTMALER: Talsmann Rune «Supern» Olsgaard mener Kripos svartmaler MC-gjenger. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

<h1 class="title editLine cXenseParse t24 editActive" data-lab-key="title" data-lab-defaultvalue="Klikk for å endre tekst" data-lab-onfocus="labCharCountStart" data-lab-onchange="labCharCountChange" data-lab-onsubmit="labCharCountSubmit" data-lab-size="24" id="ext-gen1365" style="font-style: normal; font-variant: normal;"><span data-lab-size="34" class="t34" id="ext-gen1394">Hells Angels oppgitt over Kripos-rapport:<br class=""></span></h1>

– Det er så feil at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne

Hells Angels-talsmann Rune «Supern» Olsgaard mener Kripos bevisst fører politikere bak lyset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag publiserte TV 2 en hemmeligstemplet Kripos-rapport om Hells Angels og kriminalitet.
Hells Angels' talsmann i Norge, Rune «Supern» Olsgaard, sier til TV 2 at han er sjokkert over innholdet i rapporten.

– Den er så feil at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Kripos har gjort dette for å danne et skremmebilde overfor politikere og kommuner, og kommunene har brukt dette til å erklære MC-gjenger for uønsket, sier Olsgaard.

I rapporten kommer det blant annet frem at Kripos mener at Hells Angels har flere skjulte våpenlagre rundt om i landet.

Avdelingsleder for taktisk etterforskning, Atle Roll-Mathiesen signerte rapporten. Han mener at MC-miljøet er en av de største truslene mot det norske samfunnet.

Rapporten skal overbevise landets politidistrikter om at de må «prioritere innsatsen mot Hells Angels og de kriminelle MC-gjengene».

– Fôret med feilaktige opplysninger 

Kripos sin rapport har tidligere blitt kritisert for statistikken som brukes. Olsgaard mener at rapporten fra Kripos har ført kommuner og politikere bak lyset.

– Om et medlem har vært mistenkt for noe, så har de siktet samtlige som var til stede på klubbhuset da politiet kom. Det er jo også snakk om siktelser, ikke dommer. På den måten blir tallene de har brukt helt feil, sier han.

– Det mest bekymringsfulle er at politikerne og kommunestyrene har blitt fôret med feilaktige opplysninger og tatt beslutninger på feilaktig grunnlag, mener Olsgaard.

– Ingen våpenlager

I Kripos-rapporten som er unntatt offentlighet står det at Hells Angels skal ha flere sentrale lagre av våpen.

Disse skal inneholde blant annet panservernraketter, AG3-automatgevær, MP5 maskinpistol, CG.84 kanon (også kjent som «Carl Gustav»), og ammunisjon.

«Våpnene er sannsynligvis også ervervet med tanke på å være forberedt på eventuell gjengkonflikt, for eksempel en MC-krig», heter det i den hemmeligstemplede politirapporten (s. 21).

Tidligere har politiet gjort beslag av våpen på klubblokalene til Hells Angels på Alnabru i Oslo. 15 ulike, uregistrerte våpen ble funnet i lokalet.

Gjennom selskaper tilknyttet MC-gjengen, ble Hells Angels dømt for brudd på våpenloven tidligere i år.

«Supern» sier at disse våpnene tilhørte et medlem som gjemte sin private samling.
Han avviser at MC-klubben skal ha våpenlager rundt om i landet.

– Hvor skal disse våpnene ha kommet ifra? Det er tunge, militære våpen de skriver om. Slike våpen dukker ikke opp av seg selv. Jeg har ikke hørt om et slikt våpentyveri i Norge, og hvorfor har ingen i klubben blitt siktet for dette? Jeg ser jo i rapporten at de ikke har akkurat har «spart» på siktelser, så dette henger jo ikke på greip, sier Olsgaard.

Ønsker å prioritere innsatsen

Rapporten fra Kripos er distribuert til politiet i Norge, skal overbevise politidistriktene om at «det er all grunn til fortsatt å prioritere innsatsen mot Hells Angels og de kriminelle MC-gjengene».

Rapporten er unntatt offentligheten men TV 2 mener likevel det er riktig å publisere den.

– Etterretningen norsk politi sitter med viser et til dels ganske hardt miljø med tung indre justis hvor taushetens lov gjelder. Det verste man kan gjøre er å forklare seg til politiet, sier Atle Roll-Mathisen til TV 2.

Han mener at medlemmer rykker opp i systemet hvis de begår hard kriminalitet.

– Vi mener at de kriminelle MC-klubbene tilrettelegger for kriminalitet. I sum medfører dette at norsk politi beskriver dette miljøet som en av de største truslene mot det norske samfunn, fortsetter han.

Roll-Mathisen peker på at Samordningsorganet, hvor Riksadvokatembete, Politidirektoratet, politimesteren i Oslo og sjefen i Kripos sitter, har løftet frem det kriminelle MC-miljøet som et av prioriterte områder i 2014 når det gjelder organisert kriminalitet.