Det startet som super-kostbart ekstrautstyr på de dyreste bilene - nå begynner adaptiv cruisecontrol å bli vanlig på svært mange biler. Dette systemet måler avstand til bilen foran - og passer på at du ikke kommer for nært.
Det startet som super-kostbart ekstrautstyr på de dyreste bilene - nå begynner adaptiv cruisecontrol å bli vanlig på svært mange biler. Dette systemet måler avstand til bilen foran - og passer på at du ikke kommer for nært.

Dette er gull verdt i kø-kjøring

Ikke lenger bare forbeholdt de dyreste bilene.

annonse

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, i forbindelse med kjøp av ny bil: Anbefaler du adaptiv cruise control? Selger mener det er dumt å ikke ta det med, men selv har jeg ingen erfaring med det. Har ”vanlig” cruise nå, men bruker det sjelden. Er det bare bortkastede penger da? Mvh Kolbjørn.

Benny svarer:

Hei Kolbjørn. Vanlig cruise control har jeg selv aldri hatt helt sansen for. Jeg synes det tar bort litt av poenget med bilkjøring. Når jeg kjører bil, vil jeg jo kjøre mest mulig selv, ikke at bilen tar over for meg.
Men adaptiv (altså en radar som leser omgivelsene  og holder avstand til bilen foran av seg selv), er rett og slett kjempesmart. Særlig gjelder det i køkjøring, som blir langt mer avslappende med dette systemet.

Det gjelder både saktegående kø, og når man for eksempel ligger i kø på motorveien.
Da er det bare å stille systemet på en hastighet litt høyere enn det køen går i, så tilpasser bilen resten.

Nei - du må ikke stole blindt på speedometeret

Mer attraktiv


Dette er også veldig bra for trafikkflyten, og effekten blir nok langt større etter hvert som stadig flere biler får dette utstyret. Det er dessverre veldig mange som kjører rykkete og ujevnt, og det ødelegger mye for flyten.

Jeg tror derfor dette vil være en svært positiv overraskelse for deg hvis du velger det på nybilen.

Det vil nok også gjøre bilen mer attraktiv i bruktmarkedet den dagen du skal selge, uten at jeg tør påstå at du direkte får igjen pengene dine.

Mener cruise control bør bli påbudt i alle biler

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

LES OGSÅ: Frykter at data-hackere kan fjerne bremsene dine