Jason Mraz røper hvorfor han kjemper for homofiles rettigheter

Jason Mraz ble rørt av barndomsvennen som trosset hetsen og kom ut av skapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 «I'm Yours»-popartisten Jason Mraz (36) har alltid vært en ivrig forkjemper for homofile, noe som kommer fram i både sangtekster og utspill. 

Nå forteller han til TV 2 om årsaken til engasjementet for like rettigheter på tross av hvem man elsker.

– Ble rørt da bestevennen sto fram

Da Jason Mraz var ung, sto bestevennen hans helt uventet fram som homofil.

– På den tiden var dette noe man bare ikke gjorde i min lille hjemby. Jeg syntes det var utrolig modig av han å stå opp og fortelle hvordan han var og hvem han elsket. Det var sjokkerende for mange, men jeg ble så rørt, imponert og inspirert, forteller Mraz når TV 2 møter han i Oslo.

– Jeg bestemte meg for at jeg ville bruke livet på å kjempe for likhet. Jeg ville støtte de som gjør det tryggere og enklere for min venn og andre homofile, lesbiske, trans og bifile å være dem selv og ikke bli behandlet som andrerangs mennesker. Jeg ønsker at de får likhet og frihet slik de og resten av menneskeheten fortjener, sier artisten.

Denne uken har årets Europride tatt sted i Oslo, og lørdag finner den store Europride-paraden sted i sentrum. Mraz er lei seg for at han ikke får deltatt.

– Det er så synd at jeg må dra hjem før det, jeg skulle gjerne deltatt. Jeg synes alle skeive festivaler er supre, og jo flere folk som blir med, jo bedre er det, sier Mraz.

Ville ikke gifte seg før homofile hadde lik rett

Lik kjærlighet for alle har vært en kampsak for Jason Mraz siden bestevennen sto fram, og flere av sangene hans er inspirert av det. Hiten «I Won't Give Up» er inspirert av homofile som tør å stå opp og dyrke kjærligheten uansett hva omverdenen sier.

I 2011 lovet han også å ikke gifte seg med sin forlovede Tristan Prettyman før alle homofile i USA fikk de samme rettighetene til å gifte seg.

Forlovelsen ble imidlertid brutt, og Mraz har nå fått seg en annen kjæreste.

Se den hemmelighetsfulle artisten snakke om kjæresten, kattene og et mulig frieri her: