HJELPERYTTER: Roman Kreuziger rett bak Alberto Contador under Tour de France i fjor. FOTO: AP Photo/Christophe Ena
HJELPERYTTER: Roman Kreuziger rett bak Alberto Contador under Tour de France i fjor. FOTO: AP Photo/Christophe Ena

Contador mister viktig Tour-hjelper etter unormale blodverdier

– Det er et stort slag for Contador.

I en pressemelding skriver Tinkoff-Saxo at den tsjekkiske rytteren Roman Kreuziger vil stå over årets utgave av Tour de France.

Grunnen er at det rytteren selv har informert laget om at det internasjonale sykleforbundet (UCI) sannsynligvis kommer til å starte en disiplinærprosess mot Kreuziger.

Kjøpte ikke forklaringen

Det gjør de som følge av at Kreuzigers biologiske pass viser unormale variasjonere i verdiene fra mars 2011 til august samme år og fra april 2012 til slutten av Giro d'Italia samme år.

28-åringen har forklart seg til UCI, men fikk 30.mai i år et brev der det ble slått fast at syklingens antidoping-organisasjon (CAFD) ikke trodde på syklistens forklaring.

Det til tross for at han rådført seg med to uavhengige medisinske eksperter.

Siden den gang har han ikke hørt noe, men blir nå tatt ut av konkurransekjøring for Tinkoff-Saxo. Det betyr at Alberto Contador mister en av sine viktigste hjelperyttere i kampen for å vinne Tour de France sammenlagt.

TV 2 Sportens sykkelekspert Johan Kaggestad mener Roman Kreuziger fravær er et stort slag for sammenlagt-favoritt Alberto Contador.

– Det er et stort slag for Contador, for det betyr jo at en av verdens beste etapperyttere ikke blir med i rittet. Kreuziger gjorde en formidabel innsats for Contador i fjor, og er i seg selv en strålende rytter. Han ble nummer fem sammenlagt i fjor, nummer åtte i 2011 og ble juniorverdensmester i 2004, poengterer Kaggestad overfor TV 2 Sporten.

– Dessuten vant han Amstel Gold Race i fjor og har markert seg som en av verdens beste bakkeryttere, fortsetter han.

Tror på Kreuziger

Kreuziger nekter fremdeles for å ha gjort noe galt, og er ikke blitt suspendert fra alle lagets aktiviteter. 

Tinkoff-Saxo skriver at de ble først informert om UCIs funn i juni 2013. 

– Gjennom vårt eget medisinske apparat og uavhengige undersøkelser var laget overbevist om at Romans blodprofil hadde gyldige medisinske og vitenskaplige grunner, annet enn bruken av dopingmetoder eller andre substans, skriver Tinkoff-Saxo.

Kreuziger har engasjert en tredje uavhengig ekspert i kampen for å renvaske seg fullstendig.

Variasjonene stammer fra tiden før Kreuziger signerte for Tinkoff Saxo.

For tidlig å konkludere

Kaggestad synes det er for tidlig å konkludere med at Kreuziger er dopet eller ikke.

– Her er det masse uklarheter og mye som skal bevises. Team Saxo-Tinkoff avviser nå konkrete bevis. Det er for tidlig å konkludere med at mannen er dopet. For øyeblikket er det mye påstand mot påstand, og jeg forstår at Kreuziger har innhentet ekspertuttalelser og slåss om holdbarheten i prøvene som er tatt.

– Uansett så er dette et stort slag for Contador, og for Kreuziger selv, som er god nok til å kunne ha stått på pallen selv i Tour de France, sier han.