INNBYTTER: Chiles Jean Beausejour feirer etter å ha blitt den første innbytteren til å score i årets VM. Foto: AP/Michael Sohn
INNBYTTER: Chiles Jean Beausejour feirer etter å ha blitt den første innbytteren til å score i årets VM. Foto: AP/Michael Sohn

Derfor bryter innbytterne alle scoringsrekorder

TV 2s eksperter forklarer hvorfor innbytterne har preget årets VM.

Det som bidrar til å gjøre et VM uforglemmelig er mange scoringer. I gruppespillet ble det scoret hele 136 mål.

Årsaken til det er innbytterne.

Spillere som har kommet fra benken har notert seg for hele 25 scoringer i løpet av de første 48 kampene.

Det betyr at en innbytter i gjennomsnitt scorer oftere enn annenhver kamp, og at nesten hvert femte mål i turneringen har blitt scoret av en innhopper.

KOMMENTATOR: Kasper Wikestad. Foto: Heiko Junge/Scanpix
KOMMENTATOR: Kasper Wikestad. Foto: Heiko Junge/Scanpix

– Kan bli historisk
TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt voktet buret i alle Norges kamper i USA-VM i 1994, og vet at spillerne føler et ekstra behov for å prestere.

– Min teori er at hvis du kommer inn i en viktig kamp ønsker du å gjøre det bra. Det er ekstra spesielt i et VM. Innbytterne innser at de har muligheten til å bli historisk og få navnet sitt i skrevet i gullskrift, sier Thorstvedt.

Rekorden på antall scorede mål av innbyttere var før Brasil-VM på 23 scoringer. Den statistikken ble historie allerede på tirsdag da Wilfried Bony scoret mot Hellas- og det til tross for at det er igjen hele 16 kamper å spille.

– Det har blitt scoret veldig mange mål i Brasil-VM. Det er da naturlig at en del har kommet fra innbytterne. Det har vært åpne kamper, sier TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad.

Og han har helt rett.

Brasil-VM har hatt et scoringsnitt på 2, 8 mål i hver kamp. Til sammenligning hadde VM i Sør-Afrika for fire år siden et snitt på 2, 3 mål.

Høye temperaturer
Ekspertene mener det er sammensatte årsaker til at innbytterne har preget VM.

Flere av kampene har blitt spilt i nærmest umenneskelige temperaturer med ekstremt høy luftfuktighet. Derfor tror Wikestad at uthvilte spillere har fått mer rom å boltre seg i.

ERFARING: Erik Thorstvedt vet hva det betyr å delta i store mesterskap. Foto: Morten Holm/Scanpix
ERFARING: Erik Thorstvedt vet hva det betyr å delta i store mesterskap. Foto: Morten Holm/Scanpix

– I kampene med ekstrem varme har spillerne på banen blitt slitne og dehydrerte. Likevel har det vært et høyt, nærmeste heseblesende tempo.

Wikestad mener treneren ikke alltid fortjener skryt dersom innbytteren scorer. Spørsmålet TV 2-kommentatoren i stedet stiller seg, er hvor mange mål spilleren kunne ha scoret dersom han startet.

– Færre mål i vente
Thorstvedt er sikker i sin sak når han sier at trenerne bør få et klapp på skulderen dersom en innbytter scorer.

– Vi ser at støtteapparatene stadig utvides og blir mer spesialiserte. Dermed kan de underveis i kampen finne ut hvem som skal komme inn, og innbytteren vet hvordan han kan utnyttene rommene og score. I Brasil-VM har vi lag med mesterskapserfaring og jevne tropper.

Gruppespillet ble i går avsluttet, og på fredag starter åttedelsfinalene hvor alt står på spill. Wikestad tror det vil føre til endringer, selv om prosentandelen av innbytternes kan forbli den samme.

– Dette har vært et overraskelsesmesterskap, men jeg tror det vil bli færre mål utover i turneringen, sier han.