«Kunstneren» James Rodríguez er VMs nye toppscorer 

– Et mål jeg kommer til å huske resten av livet.

Colombia-Uruguay 2-0

Colombia er videre til en kvartfinale i et verdensmesterskap i fotball for aller første gang.

Det kan de takke James Rodríguez for - mannen FIFA kåret til mesterskapets beste etter gruppespillet.

Med et kunstverk av en scoring, et mål så vakkert at alle de andre i VM nesten visner i forhold, sendte han «los Cafeteros» foran mot Uruguay etter 28 minutter.

– Den buen ballen får er nydelig. Dette er rett og slett nydelig å se på. Det er rett og slett et utrolig vakkert fotballmål - et jeg kommer til å huske resten av livet, sier TV 2-ekspert Morten Langli.

Brasil neste
I andre omgang scoret han sitt femte for mesterskapet etter et angrep av den lekne sorten.

Med det har han scoret ett mer enn trioen Neymar, Lionel Messi og Thomas Müller - og han spiller ikke engang som rendyrket spiss.

– Det er et bra lag, men den store stjernen er jo James Rodríguez. Han har scoret i fire kamper på rad, han har fem mål, og han har to målgivende. Vi snakket før kampen om hvordan Uruguay skulle ta ham ut. Det klarte de jo ikke, fortsatte Langli.

2-0 ledelsen tok colombianerne vare på ut kampen, og de går derfor videre på bekostning av sine søramerikanske naboer.

I kvartfinalen møter José Pekermans utvalgte laget ingen vil møte: Brasil.

– Alt lykkes på verdens største scene
Som seg hør og bør ble Rodríguez kåret til banens beste, men det var en ydmyk Monaco-spiller som møtte pressen etterpå.

– Jeg er veldig glad. Dette er historisk. Vi har ikke oppnådd dette før. Nå kommer det vanskeligste, og jeg håper vi når langt. Alle på laget var viktige for at vi kunne vinne denne vanskelige kampen, sa han.

Det har han utvilsomt rett i, men i fraværet av Luis Suárez var det ham de fleste ville snakke om etter oppgjøret.

– Han er ikke en Zlatan - han har ikke den enorme tilstedeværelsen. Han er ikke noen Suárez som kan gjøre alt på egenhånd, men han bare flyter rundt der og gjør en kjempejobb hele veien. God med ball, og veldig skarp i topplokket i forhold til å ta gode valg. I tillegg jobber han knallhardt og er definitivt i sitt livs flytsone. Alt lykkes for ham på verdens største scene, sa Erik Thorstvedt. 

– Det blir en klassiker
TV 2s fotballekspert var dog også opptatt av å trekke frem kollektivet Colombia, som nå altså har avansert lenger i et VM enn de har gjort noen gang tidligere.

Og det har de klart uten sin kanskje aller største stjerne: Radamel Falcao.

– Det er gøy å se de spille fotball. De har stjerner som Rodríguez, og så har de et veldig bra kollektiv også. De jobber knallhardt bakover, og så har de litt av det der flytende, fine pasningspillet som de slår til med av og til. De er veldig flinke til å vite når de skal gå «full pinne» fremover, og hvor tid de skal roe ned og holde ballen i laget. Dette laget har virkelig imponert meg, og det blir igjen en klassiker i neste kamp mot Brasil, sa den tidligere landslagsmålvakten. 

Solveig Gulbrandsen kunne ikke ha vært mer enig, og valgte å trekke frem noen av lagets mindre kjente spillere.

– Det har vært utrolig gøy å se på de og måten en del av spillerne jobber på. De har en back i Pablo Armero som kommer gang på gang inn i motstanderens boks, og Juan Cuadrado som løper og løper. Så har de en Carlos Sánchez sentralt der som er nede og rydder opp sammen med forsvarsspillerne hele veien, sa hun, og la til:

–Det er et lag som er veldig bra sammensatt.

– Det er jo et mesterverk
I Suárez' mye omtalte fravær var det Diego Forlán som ble Edinson Cavanis partner på topp. I innledningen var det imidlertid lite å skrive hjem om hva angikk lagenes offensive lagdeler. 

Colombia, og spesielt Cuadrado, stod for det lille som var av offensiv underholdning, men sjansene var ikke-eksisterende helt til det plutselig smalt. Men da smalt det til gjengjeld virkelig.

Rodríguez demper en heading fra Abel Aguilar på brystet 25 meter fra mål, snur seg mens ballen fortsatt er i luften, og lar det stå til på volley fra 25 meter. Ballen får en perfekt bue og går via tverrliggeren og inn.

Stort penere kan det nesten ikke gjøres.

– Er det VMs vakreste mål?! Dette er scoringenes VM, og dette er scoringenes scoring. Det er jo et mesterverk, utbrøt TV 2-kommentator Øyvind Alsaker. 

– Han gjør jo alt i én bevegelse, og skuddet er VMs vakreste bue, var Morten Langlis dom.

Mesterverket skulle bli det eneste virkelige høydepunktet i det som var en velspilt, men ellers lite minneverdig, første omgang.

Det nærmeste de lyseblå søramerikanerne kom en utligning var Cavanis frispark fra 25 meter etter drøye halvtimen, men duppen kom akkurat for sent til å trøble David Ospina i målet til «los Cafeteros». 

– Han er ustoppelig!
«La celeste» måtte jakte scoring i andre omgang for å ha håp om å ta seg videre, men de kunne ikke ha fått en verre start.

Etter mindre enn fem minutter lå de under 0-2. Igjen var det James Rodríguez som gjorde skaden, og igjen var det en fryd å se på.

Pablo Armero finner Cuadrado på bakerste, og vingen spiller uselvisk ballen til Rodríguez med første berøring. Fra fem meter hadde 22-åringen en enkel oppgave foran seg, og den oppgaven mestret han lett som bare det. 

– Han er ustoppelig! For et angrep, for et mål, for en spiller, for et lag!, kom det fra en mildt sagt begeistret Alsaker.

Rodríguez-kule
Uruguay måtte ta grep om de skulle ha noen sjanse. To minutter etter målet gjorde Óscar Tabárez nettopp det.

Inn kom Gastón Ramíres og Christian Stuani - ut gikk Álvaro Pereira og Forlan.

Etter 64 minutter kom de til sin største sjanse - og igjen var det et skudd fra distanse som måtte til.

Cristian Rodríguez får ballen i midtsirkelen, avanserer 25 meter og sender avgårde en rakett av et skudd med venstrefoten. Ospina må ut i full strekk, men gjør seg lang nok til å hindre det som ville ha vært en spektakulær scoring.

Fire minutter senere er det Cavani sin tur til å prøve seg igjen, men han klarer ikke å presse hodestøtet fra kloss hold under tverrliggeren.

Byttet ut til stående ovasjon
Uruguay begynte å få dårlig tid, men 12 minutter før slutt fikk de nesten reduseringen de så sårt trengte. 

Maxi Pereira havner noe heldig alene med keeper fra skrått hold, men Ospina kommer ut i «stjerne» og får blokkert tuppen fra Benfica-spilleren.

Like etter er Cavani på ferde igjen, men den knallharde avslutningen fra hjørnet av 16-meteren resulterer bare i hjørnespark. 

Fem minutter før slutt byttes en sliten Rodríguez ut til trampeklapp fra nesten 80 000 tilskuere på Maracanã.

Uten sin beste spiller hadde likevel Colombia få eller ingen problemer. Uruguay klarte ikke å skape sjanser av betydning i sluttminuttene, og må derfor gjøre som Suárez og reise hjem.

For Colombia fortsetter VM-eventyret. Motstander i kvartfinalen? Brasil.