Ikke la deg lure!

Mange har "gått i baret" når de skulle finne bilens verdi på internett eller med mobil.

Det finnes mange måter å sjekke bilens verdi på. Ikke alle
er like gode.
Det finnes mange måter å sjekke bilens verdi på. Ikke alle er like gode.

Bil er en av de største investeringene vi gjør. Som oftest er den ikke en spesielt god investering heller. Avskrivningskurven er i de fleste tilfeller - dessverre - ganske bratt.

Likevel - eller kanskje nettopp derfor - er det mange som lurer på hva kameraten på fire hjul i garasjen egentlig er verdt.

Dette har noen sett muligheten til å gjøre profitt på. Den siste tiden har det dukket opp enkle applikasjoner på mobiltelefon og internett som skal gi deg en pekepinn på hva bilen din er verdt akkurat nå.

Verditap: 1,5 millioner kroner!


Ikke la deg lure

Men ikke la deg lure. Ikke alle av disse aktørene er like seriøse. Det som i utgangspunktet kan oppfattes som en gratis tjeneste, koster plutselig penger. Samtidig som det er vanskelig å reversere prosessen som er igangsatt.

Forbruker Europa har den siste tiden mottatt en mengde henvendelser fra forbrukere som har bestilt prisvurdering av sin bil via Internett. De klager på at de ikke har fått muligheten til å tenke seg om.

- Det som går igjen i sakene er at forbrukerne mottar umiddelbart en beskjed via SMS eller epost at de har inngått en bindende avtale og at angreretten ikke gjelder. Så enkelt er det ikke for selger, sier Ragnar Wiik, direktør for Forbruker Europa.

Topp 10: Slik blir bruktbilhandelen en katastrofe


Har angrerett

Aktørene bak prisvurderingssidene som Bilenspris.com og Autoscandic.com er registrert i Estland. Det betyr at EU-lovgivning gjelder. I følge EU-direktiv 2011/83/EU artikkel 16a kan angreretten falle bort når den digitale tjenesten forbrukeren har bestilt er påbegynt, men det er et krav at forbrukeren har gitt samtykke til det. Den norske angrerettloven har en tilsvarende regel.

- De som ringer inn og klager har ikke gitt samtykke. Vi mener derfor at forbrukerne ikke skal betale, sier Wiik.

- I disse sakene anbefaler vi forbrukerne å sende en angrerettsmelding via epost til selger. Skriv at du ikke har gitt samtykke, at du har angrerett og at du derfor ikke kommer til å betale fakturaen.

Spar på kopi av eposten som bevis på at du har klaget hvis saken fortsetter. Vi kan hjelpe deg om du har kjøpt en vare eller tjeneste i EU/EØS-området og kommer i en tvist, avslutter Wiik.

Slik sjekker du bilens verdi gratis

- Det enkleste om du lurer på bilens verdi er å ta en telefon til en merkeforhandler og rett og slett spørre hva bilen er verdt.

- En annen enkel mulighet er å søke på ett av nettsedene hvor biler annonseres, for å se hva tilsvarende biler er priset til. Da får man i alle fall en pekepinn - og det er helt gratis, forklarer redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen i Broom.no.

Verditap: Feil bilvalg kan koste deg veldig mange tusenlapper