Thor Hushovd legger opp

Thor Hushovd legger opp etter VM i høst.

Thor Hushovd annonserte i dag at han legger opp som proffsyklist etter VM i høst.

Det bekreftet han på en pressekonferanse klokken elleve.

– Jeg skal ikke kjøre NM, begynte Hushovd.

– Jeg trenger hvile. Etter VM legger jeg opp, men jeg reiser ikke dit som turist, fortsatte han. 

BMC-rytteren forklarte så bakgrunnen for avgjørelsen.

– Jeg vil begynne med 12. mars 2012. Det var dagen etter Paris-Nice. Jeg våknet opp med høy feber. Jeg ble liggende i sengen i to og et halvt døgn. Jeg har aldri opplevd å bli slått ut av en sykdom på den måten. Det var da marerittet mitt begynte, sier Hushovd. 

– Jeg er blitt slått ut av et virus som er et kyssesykevirus. Jeg har presset meg med viruset i kroppen. Jeg har fått noen lysglimt innimellom. Det har gitt meg lyst til å sykle. Men jeg har vært for langt nede fysisk og psykisk. Da kom spørsmålene noen av dere har stilt meg. Hvorfor gidder du dette, Thor? Det spørsmålet stilte jeg meg selv. Da fant jeg ut at nok var nok, sier Hushovd.

Han forteller at avgjørelsen ble tatt for en god stund siden. 

– Sykkel er ikke det viktigste i livet. Jeg gir med og går ut med flagget til topps. Det er ikke alt i livet man kan planlegge og kalkulere. Avgjørelsen tok jeg for lenge siden, veldig lenge siden. Men det var dypt inne i toppen min. Det kommer jeg til å forklare i min biografi som kommer ut i oktober, sier Hushovd.

Han har tatt Tour-triumfer i en turbulent tid i sykkelsporten. Dopingskandaler har preget sporten, men Hushovd har aldri gitt opp av den grunn. 

– Jeg vil takke mamma og pappa. De verdiene de har gitt meg har gjort at jeg aldri har tenkt tanken på å ta snarveier i min karriere. Jeg takker mamma og pappa, men jeg takker også meg selv for at jeg står for de verdiene. Ingen av mine resultater er kommet av snarveier. Av alle resultatene jeg har oppnådd, er jeg mest stolt av det jeg nå sitter og sier. Det er en prestasjon i seg selv i en sånn idrett, sier Hushovd.

Bunnpunktet var et ritt i Argentina i begynnelsen av 2013-sesongen.

– Det har aldri vært et spørsmål om å gi opp. Det har aldri vært et spørsmål om at jeg ikke gidder mer. Jeg har ikke sett på problemene som problemer, men som hindringer. Slik har jeg tenkt i hele min karriere. Sånn har jeg tenkt når det gjelder doping. Jeg har ikke tenkt på konkurrentene mine som har vært dopet. Jeg har bare tenkt hva jeg kunne gjøre selv for å bli bedre enn dem og slå dem. Det har vært min styrke, sier Hushovd. 

Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst!

Hushovd håper å sykle Walloniet rundt, Polen rundt og Arctic Race før VM.

Hushovds kropp har ikke fungert som den skal etter at han trente og konkurrerte med et virus i 2012-sesongen. Selv om han hadde en god avslutning på fjoråret, så har det siste året utviklet seg til et aldri så lite mareritt.

Følg Hushovd-saken i vårt livesenter NÅ!

Resultatene har uteblitt, han har brutt flere ritt og til slutt ble 36-åringen igjen vraket til Tour de France av BMC.

Etter at Hushovd sto av Criterium du Dauphiné for to uker siden, var det ventet at han skulle gjøre comeback på søndagens fellesstart i NM på Eidsvoll. I den forbindelse kom det fredag morgen en innkallelse til pressekonferanse fra teamet rundt Hushovd. Der sto det ingenting om at han kommer til å legge opp.

Thor Hushovd står med ti etappeseire i Tour de France. Han vant den grønne poengtrøyen i 2005 og 2009.

Hushovd ble verdensmester i landeveissykling i 2010.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad skjønner at Hushovd nå gir seg.

– Jeg har hatt den følelsen de siste dagene. Da jeg møtte ham for et par dager siden skjønte jeg at han hadde fått nok. Thor har opplevd veldig mye, og han har oppnådd mye. Nå er han sliten. Han har har ikke fått det til å fungere. Det er vemodig for alle som er involvert i norsk sykkelsport at han gir seg, for han vært en betydelig bidragsyter. Han har spreng grenser for hva som er mulig å oppnå for norske syklister. Han kommer til å bety mye for neste generasjon, sier Kaggestad.

NB! TV 2 sender en rykende fersk dokumentar om Thor Hushovd. Se «Sykkelkongen» kl 21.45 på TV 2.