TILBAKE: Saroo Brierley får et kyss på kinnet av moren sin Fatima Munshi, etter at han sporet henne opp på nettet. Foto: AP
TILBAKE: Saroo Brierley får et kyss på kinnet av moren sin Fatima Munshi, etter at han sporet henne opp på nettet. Foto: AP

Saroo (33) fant igjen mamma på Google Earth etter 25 år

Den indiske gutten ga aldri opp håpet om å finne tilbake til moren. Slik klarte han å spore henne opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Indiske Saroo Brierley (33) ble ved et uhell transportert 16 mil bort fra hjembyen sin da han var fire år gammel.

Først 25 år senere fant han igjen moren sin med kart- og satellittprogrammet Google Earth.

Saroo Brierleys historie kommer frem i boka «A Long Way Home», som kommer ut denne uka. 

Saroo, som nå er en suksessrik businessmann i Australia, forteller ifølge NBC at han og broren Guddu pleide å ta tog sammen, bare for gøy. De krøp opp på togtakene og ble med til neste by, for så å ta toget hjem igjen. Penger fikk de ved å tigge.

HJEMME IGJEN: Saroo Brierley poserer i gata han vokste opp. Foto: Scanpix
HJEMME IGJEN: Saroo Brierley poserer i gata han vokste opp. Foto: Scanpix

På én av turene gikk det galt. Saroo sovnet på en av togstasjonene. Da han våknet opp, var han alene. 

«Jeg åpnet øynene og kunne ikke se broren min, men jeg så et tog foran meg og døra var åpen. Av en eller annen grunn trodde jeg at han var ombord. Jeg løp frem og hoppet på toget akkurat idet dørene skulle lukkes. Da toget forlot stasjonen, innså jeg at han ikke var der. Den lille avgjørelsen min forandret hele livet mitt», skriver han i boka.

Husket ikke hjembyen

Saroo turde ikke å prate med noen på toget, og ble sittende der i hele 16 mil. Han endte opp i byen Kolkata, hvor han forsøkte å tigge penger for å komme seg hjem igjen. Han snakket ikke språket og sovnet til slutt i et smug.

En sosialarbeider fant ham, og tok han med seg til et barnehjem. Saroo kunne ikke fortelle hvor han kom fra eller hva moren het, og han ble heller ikke etterlyst av familien sin, og ble omsider adoptert av et australsk par på Tasmania. 

ADOPTERT: Saroo vokste opp på Tasmania, etter å ha blitt adoptert av et australsk par.
ADOPTERT: Saroo vokste opp på Tasmania, etter å ha blitt adoptert av et australsk par.

Han forteller at han aldri ga opp håpet om å en dag komme hjem, og skriver at han så på kart, og i voksen alder på Google Earth, for å se etter landemerker han kjente som barn.  

 «Jeg hadde jo reiste mye rundt med brødrene mine, så jeg hadde sett mye av området rundt huset. Jeg husket landemerker, som for eksempel en foss vi pleide å leke i. Og en demning. Men jeg visste ikke hva byen het, og å finne en liten by i et enormt land er helt umulig», fortsetter han. 

Med Google Earth kunne han zoome inn og ut av kartet, og følge alle toglinjene som går på kryss og tvers av India. 

Husket landemerkene

VISER FREM: Mamma Fatima Munshi viser frem fontenen Saroo og broren pleide å leke ved mens hun jobbet. Foto: AP
VISER FREM: Mamma Fatima Munshi viser frem fontenen Saroo og broren pleide å leke ved mens hun jobbet. Foto: AP

«Jeg tenkte: «Vel, det første du kommer til å se før du kommer til hjembyen din, er elva du pleide å leke i sammen med brødrene, og fossen, og bygningene på det stedet du besøkte så ofte som liten. Det må være nøyaktig likt. Hvis ikke må jeg lete et annet sted», skriver han. 

En kveld kom han til et sted med elv, foss og bygningene han husket så godt.

«Alt passet. Så jeg fulgte veien jeg pleide å gå på som barn, og plutselig var jeg i forstaden jeg hadde vokst opp i. På høyresiden så jeg huset jeg hadde vokst opp i. Jeg klarte ikke å sove den natta», skriver han.  

To måneder senere, i februar 2012, var han tilbake i hjembyen Khandwa. Men huset han hadde sett på Google Maps, var nå tilsynelatende forlatt.

«Jeg tenkte det verste. Jeg tenkte at alle var borte, at hele familien min hadde dødd. Men så kom det en kvinne ut døra med en baby i armene. Hun spurte om hun kunne hjelpe meg. Jeg sa at jeg het Saroo og så ramset jeg opp navnene til familien min».

Flere personer som bodde i huset kom ut, og én av dem kjente igjen navnet til Saroos mor, Fatima Munshi.

«Han sa: «Vent litt her». Etter ti minutter kom de tilbake og sa: «Nå skal jeg ta deg til moren din». Jeg trodde ikke det jeg hørte, men da jeg gikk rundt hjørnet - jeg tror at det bare var 10 eller 15 meter rundt hjørnet - stod det tre kvinner foran ei dør. Jeg så på en av dem og tenkte: «Det er noe med deg», og jeg prøvde å huske hvordan hun så ut da jeg var liten. 

«Hun gikk frem, og jeg gikk frem, og følelsene og tårene og det kjemiske i hodet - det var som en atombombe. Jeg visste ikke hva jeg skulle si, fordi jeg aldri hadde trodd at dette kunne skje. Der stod jeg plutselig foran henne».

Etter det følelsesladede møtet, dro Saroo tilbake til Tasmania, men han forteller at han og den indiske familien holder kontakt via nettet nesten daglig.

Han forteller at han ønsker å kjøpe et hus til moren, slik at hun skal slippe å jobbe så hardt som rengjører.