Suárez utestengt fra all fotball i fire måneder

Og mister Uruguays neste ni kamper på grunn av biteepisoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luis Suárez har fått sin straff for å bite Giorgio Chiellini - og den er ikke mild.

Han får ikke spille noen form for fotball de neste fire månedene og er utestengt fra Uruguays neste ni kamper etter å ha bitt Juventus-spilleren i tirsdagens kamp mot Italia.

Det betyr at han mister seriestarten for klubblaget Liverpool og er tilbake på banen i slutten av oktober.

Han kan med andre ord gjøre «comeback» tidligst i Premier League-kampen mot Newcastle 1. november.

Mister resten av VM
Det offentliggjorde FIFA på en pressekonferanse torsdag.

Både Uruguay og Suárez selv kan anke dommen, men en eventuell anke vil ikke gjøre at han kan delta i VM mens anken behandles.

– Sånn oppførsel kan ikke tolereres på en fotballbane - og spesielt ikke under VM, sa direktøren i FIFAs disiplinærkomité, Claudio Sulser.

Han må også betale en bot på 100 000 sveitsiske franc - nærmere 700 000 norske kroner etter dagens kurs.

– Ikke noen form for sportslige aktiviter
Det er fortsatt uklart hvorvidt «en hver form for fotball» inkluderer treninger.

TV 2s Davy Wathne fikk stille det siste spørsmålet på pressekonferansen, og stilte nettopp det spørsmålet til FIFA-representantene.

– Jeg tror ikke han kan gjøre noen form for aktiviteter, verken administrative eller sportslige, var det noe vage svaret fra PR-sjef Delia Fischer.

Men det som er klart er at han ikke blir å se i verken vennskapskamper eller andre klubbkamper før fire måneder er gått - utestengelsen gjelder nemlig for alle fotballarenaer.

Hele FIFAs pressemelding kan du lese her

– Kan bli solgt
Det var også lenge usikkert om Suárez kan bli solgt til en ny klubb i perioden han er utestengt, men flere medier melder nå at han faktisk kan bytte klubb.

– Oppdatering fra FIFA: «Han kan bli solgt i sommer». Med andre ord hindrer ikke «fire måneders utestengelse fra all fotball» en overgang, skriver vanligvis pålitelige Henry Winter fra The Daily Telegraph på Twitter.

Like etter pressekonferansen slapp Liverpool en pressemelding, men den var av det korte slaget.

– Liverpool vil vente med å kommentere saken til vi har hatt tid til å se gjennom rapporten fra FIFAs disiplinærkomité, sier klubb-direktør Ian Ayre.

Benekter biting
Det var ti minutter før slutt at Suárez satte tennene i Italias forsvarsspiller Giorgio Chiellini. En sjokkert Chiellini viste frem bitemerkene like etterpå. Handlingen til Suárez ble fordømt av nesten en hel fotballverden. I Uruguay har man hele tiden bedyret Suarez' uskyld.

Lagkaptein Diego Lugano hevdet sågar at ingenting hadde skjedd – selv etter å ha sett TV-bildene av bitingen.

– Jeg har sett TV-bildene av episoden, og så ingenting. Det jeg så var en nærkamp, og et bilde av Chiellini der han viste frem gamle arr. Du må være dum om du tror de arrene var ferske. Virkelig dum, sa han til medier i hjemlandet.

Uruguays største TV-kanal Tenfield hevder at britisk presse har skylden for hele oppstyret rundt episoden.

– Fra vårt synspunkt så er TV-bildene uklare og det er umulig å se om Suárez setter tennene i skulderen til Chiellini, fastslår TV-kanalen.

Satte tennene i Ivanovic
Det er ikke første gang Suárez har havnet i trøbbel for biting. Da uruguayaneren spilte i Ajax fikk han sju kampers utestengelse for å bite PSV Eindhovens Otman Bakkal i skulderen.

I april 2013 flekket Suárez tenner igjen. Da var det Chelseas Branislav Ivanovic som var offeret. Suárez ble utestengt i ti kamper for forseelsen.

Suárez har også vært utestengt i sju kamper for rasisme mot Manchester United-spiller Patrice Evra.

For fire år siden var han utestengt i VM-semifinalen fordi han med en viljehands på målstreken frarøvet Ghana det som ville vært vinnermålet i VM-kvartfinalen.