Wikestads VM-blogg: Liverpool må skaffe Suarez profesjonell hjelp

Når det ikke finnes håp om forbedring. Hva gjør man da?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Luis Suarez mistet hodet, men ikke tennene, for andre gang og bet Branislav Ivanovic, uttalte dr. Thomas Fawcett fra University of Salford følgende til BBC:

– Jeg vil tro at innen fem års tid, om man treffer samme nerven hos Suarez i en annen situasjon, vil han reagere på samme måte.

Dr. Thomas Fawcett fikk, dessverre, helt rett.

Mens Luis Suarez ser ut til å bagatellisere episoden, klør resten av verden seg i hodet. For hva skal man gjøre? Hører denne mannen hjemme i fotballen? Kan han vende tilbake til en fotballbane før han har fått profesjonell hjelp?

Han kommer ikke til å spille mer i dette VM. Det tør jeg slå fast nå.

Han har bragt skam på seg selv (igjen), på Uruguay og på fotballen. Og nok en gang har Suarez-juks vært med på å dra Uruguay videre i et verdensmesterskap.

Luis Suarez var nær ved å skyte Liverpool til et ligagull forrige sesong, og det uten en eneste ny karantene etter at han sonet de første fem kampene. Han ble kåret til årets spiller. Han fikk ny kontrakt med en astronomisk lønn.

Denne sommeren har diskusjonen dreid seg om Liverpool, Real Madrid eller Barcelona for Luis Suarez neste sesong. De to sistnevnte kan han trolig glemme.

Men hva med Liverpool?

De har stått ved sin stjerneangripers side. Gjennom rasismeanklager og biting. Filming og fingerrekking. Når er det nok? Liverpool har et renommé å ta vare på. Men de har også kamper å vinne, og Luis Suarez er den beste spilleren de har.

Det virker usannsynlig at de ville støttet for eksempel Iago Aspas eller Joe Allen (for å ta helt hypotetiske eksempler) på samme måte.

Men hva om Luis Suarez nå skulle få en lang utestengelse. FIFA har gjennom pressen antydet at de kan utestenge søramerikaneren i opptil to år. Da vil verdien av å ha Suarez i stallen plutselig bli en helt annen. Samtidig kjenner ikke jeg regelverket fullt ut. Det er godt mulig FIFA kun kan utestenge Suarez i landskamper.

Men hvem vil kjøpe en spiller som ikke får spille, om FIFA har myndighet til å utestenge spilleren også i klubbkamper? For den del, hvem vil kjøpe, eller ha en spiller man vet kan bite en motstander når som helst?

Luis Suarez har ikke bare latt Uruguay i stikken. Han har latt Liverpool i stikken. Han har satt dem i en ekstremt vanskelig posisjon.

Liverpool er blant verdens mest tradisjonsrike og stolte klubber. Til tross for at de så inderlig gjerne ønsker seg et ligagull igjen, har alle en grense. Den kan fort være nådd for Liverpool. Den bør være nådd. Engelsk presse kommer til å være nådeløs. Supportere, og andre i den store fotballfamilien på balløya, kommer til å være like nådeløse.

Samtidig, som kollega Øyvind Alsaker tvitret; to måneder er lenge i fotball. Mye vann kan ha rent under broen før vi kommer til ligaåpningen. Men hvordan tiden frem mot åpningskampen mot Southampton brukes blir viktig.

Om Liverpool velger å stille seg bak sin mann igjen, kan dette slå positivt ut for klubben i den forstand at kjøpere kan være skremt vekk. En spiller man kanskje så at man måtte selge i sommer er blitt mindre interessant for andre klubber, og dermed blir han kanskje på Anfield.

Spekulasjonene kommer til å prege tiden fremover.

Han fikk sju kamper for å bite Otman Bakkal. Han fikk ti kamper for å bite Branislav Ivanovic. Med nødvendige forbehold bør straffen denne gangen være langt strengere. Hvor streng får bli opp til de rette myndigheter, men den bør svi. I tillegg burde man vurdere behandling. Jeg vil anta at det ligger utenfor FIFAs myndighet, men i så fall bør klubben se på muligheten for å gi Luis Suarez profesjonell hjelp.

Når man begår samme overtramp tre ganger, da er det et mønster.

Luis Suarez har et ekstremt vinnerinstinkt. Det er sannsynligvis det vinnerinstinktet som har hjulpet han å bli en av verdens beste spillere. Det kan være dette vinnerinstinktet som gjør at han aldri får ut potensialet av karrieren også.