Mesterlige Messi marsjerer videre

– Han er litt av en spiller. Han er fra Jupiter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nigeria-Argentina 2-3

I 1986 ledet Diego Maradona nesten egenhendig Argentina til VM-gull.

28 år senere er forventningene store til at Lionel Messi skal gjøre det samme.

Etter endt gruppespill er han godt i gang.

Like mange som Neymar
– Messi er litt av en spiller - noe annet kan man ikke si. Han er uvanlig begavet. Det er mange andre sterke spillere på det argentinske laget, men Messi er fra Jupiter.

Det sa Nigeria-trener Stephen Keshi etter å ha bivånet Messi på sitt beste fra kloss hold.

Onsdag senket den vesle mannen fra Rosario Nigeria med to nye mål - en avslutning i nettaket fra korthold og en frisparkperle fra 20 meter. Det første, etter bare 146 sekunder, er faktisk det raskeste målet han noengang har scoret.

Med det står han med fire scoringer etter de tre første kampene - like mange som Neymar - og Argentina er klare for åttedelsfinale som gruppevinnere.

– Vi kommer til å bli bedre
To mål av Ahmed Musa så en stund ut til å være tilstrekkelig for å sikre Nigeria et poeng, men en scoring med kneet av Marcos Rojo fem minutter etter pause sikret til slutt 3-2-seier for søramerikanerne.

Etter kampen kom Messi med dårlig nytt til motstanderne: Argentina kommer til å bli enda bedre utover i mesterskapet.

– Etterhvert som vi går videre i turneringen, vil vi også utvikle oss og nå vårt fulle potensiale. Vi vet vi ikke spiller på det nivået som kan forventes av oss, men vi har kvalifisert oss for åttedelsfinalene, og det var første mål, sa han til FIFAs offisielle hjemmeside.

Ti minutter etter det som skulle vise seg å bli vinnermålet ble Messi byttet ut. Med lite på spill var det liten eller ingen grunn til å risikere ballgeniets helse.

Hans fravær ga dog et inntrykk av hvor viktig han er for laget - spillet dalte i kvalitet, og Nigeria var ikke langt unna en utligning.

Nigeria, dette VMs ferskeste Messi-offer, slår uansett følge med argentinerne ut av gruppespillet. Med fire poeng går de videre som gruppetoer.

To mål på fire minutter
Kampen fikk en heftig start.

Argentina var videre allerede før kampstart, men det hindret likevel ikke Alejandro Sabella å stille med sitt tilnærmet sterkeste mannskap. Trioen Messi, Gonzalo Higuaín og Sergio Agüero ville ha skremt vettet av ethvert forsvar, og den nigerianske backlinjen så ikke ut til å være noe unntak.

Allerede etter to minutter havnet de bakpå.

Ángel di María, i sin 50. landskamp, ble spilt nydelig igjennom og fyrte løs fra kloss hold. Via stolpen og deretter ryggen på målvakten havnet den ute i feltet.

Der ventet Messi. Ballgeniet, 27 år og én dag gammel, banket ballen opp i nettaket og sendte Argentina foran. Gleden ble dog av den kortvarige sorten.

Mindre enn 120 sekunder senere var nemlig lagene like langt. 

Michael Babatunde fant Musa ute til venstre. Han dro med seg ballen innover i feltet, passerte Pablo Zabaleta, og la ballen lekkert i lengste hjørne.

1-1, og kampen var bare drøye fire minutter gammel. For første gang i VM-historien hadde to laget scoret før det var gått fem minutter.

Agüero-skade
Argentina holdt tempoet oppe i etterkant av utligningen, men klare sjelden å gjøre livet virkelig surt for Vincent Enyeama mellom stengene. 

Det nærmeste de kom den påfølgende halvtimen var et skudd fra distanse fra di María som Enyeama måtte gi corner på. 

Verken Messi, Higuaín eller Agüero maktet å komme til de virkelige store sjansene, og etter bare 35 minutter måtte sistnevnte takke for seg. Manchester City-juvelen fikk den nylig avsluttede klubbsesongen opphakket av skade etter skade, og ti minutter før pause var det slutt på ny. 

Inn kom Ezequiel Lavezzi.

Frisparkspesialisten Messi
Men de siste ti minuttene skulle ikke handle om PSG-spissen. De skulle handle utelukkende om lagkamerat Messi og hans gudbenådede venstrefot.

Etter 44 minutter får Argentina frispark 25 meter fra mål. 27-åringen skrur ballen vakkert opp mot Enyeamas venstre kryss, men Lille-målvakten redder på mesterlig vis.

60 sekunder senere får han en ny sjanse fra nesten identisk hold. Da er Enyeama sjanseløs. Messi skrur den som Beckham og gir Argentina en 2-1-ledelse til pause. 

Reprise av førsteomgang
Men Nigeria ga ikke opp av den grunn - langt derifra. 

Musa ville ikke være noe dårligere enn Messi og scoret sitt andre for dagen bare drøye tre minutter etter at dommeren hadde blåst i gang for de siste 45. 

Etter et fin-fint veggspill med Emmanuel Emenike er han iskald alene med Sergio Romero og sørger for 2-2.

Men akkurat som i førsteomgang scoret det andre laget nesten umiddelbart. 

En corner fra Lavezzi finner Rojo på bakerste. Med kneet sender han Argentina foran på nytt, og begge omgangene fikk derfor to scoringer i løpet av de første fem minuttene. 

Kreativ frisparkvariant
Like etter kunne Higuaín så godt som ha punktert kampen, men alene med Enyeama klarte ikke Napoli-spissen å få nok kraft i «chippen» sin. 

Etter 78 minutter måtte den solide sisteskansen i aksjon atter en gang.

Etter en frekk frisparkvariant chipper di María ballen gjennom til Lavezzi. 29-åringen klemmer til fra seks meter, men igjen er Enyeama på rett sted til rett tid. 

Både Musa og Ezequiel Garay hadde gode muligheter til å score mot slutten av kampen, men 3-2 stod seg til dommeren blåste for full tid.