Turister føler seg krenket når hun vasker fortauet med det norske flagget 

Hotellet i Norheimsund stoppet kunstprosjektet da turistene opplevde videoene som krenkende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den bergensbaserte kunstneren Gitte Sætre raser mot Thon Hotel Sandven i Norheimsund i Hardanger.

Årsaken er at hotellets direktør, Jorunn Pile, har stoppet en videokunst-installasjon fordi de fikk så mange klager fra gjestene.

Videokunsten er laget av Sætre som er oppgitt og fortvilet over hotellets avgjørelse.

– Dette er direkte sensur og jeg synes det er trist at direktøren går så langt som å trekke ut kontakten, sier Sætre til TV 2.

Videokunst-installasjonen, som ble åpnet 8. juni, består av tre videoer som er satt sammen til én og som spilles i loop kontinuerlig på en storskjerm plassert i et av vinduene på hotellet.

Vasker Stortingets fortau med flagget

I videoene bruker Sætre det norske flagget til å vaske symbolske steder i Norge. Det er spesielt scenen der Sætre vasker fortauet utenfor Stortinget under Dalai Lamas besøk i mai som har ført til hotellets beslutning om å stenge videoinstallasjonen.

NORHEIMSUND: I vinduet nede til venstre sitter kunstner Gitte Sætre og ser sin videokunst bli spilt på Thon Hotel Sandven. Foto: Privat
NORHEIMSUND: I vinduet nede til venstre sitter kunstner Gitte Sætre og ser sin videokunst bli spilt på Thon Hotel Sandven. Foto: Privat
ÅPNINGEN: Mange var samlet under åpningen 8. juni. Foto: Privat
ÅPNINGEN: Mange var samlet under åpningen 8. juni. Foto: Privat
FORTVILER: Gitte Sætre fortviler over hotellets avgjørelse. Foto: Privat
FORTVILER: Gitte Sætre fortviler over hotellets avgjørelse. Foto: Privat

– Utenlandske turister og norske som så videoen reagerte på at vi ikke har større respekt for flagget, og når mine gjester føler seg krenket så slår vi den av, sier hotelldirektør Jorunn Pile til TV 2.

Sætre er overrasket over reaksjonen.

– Jeg hørte ingenting under åpningen. Da var det sjampagne, smil og latter, og hotellet var fornøyd, sier hun.

Hva synes du? SE den omstridte videoen øverst!

– Erna har skitnet til flagget

Hun forteller at videoene er en konstruktiv kommentar om noe hun opplever som destruktivt.

– Utenfor Stortinget vasker jeg med det norske flagget fordi Erna Solberg har gjort det norske flagget skittent under Dalai Lamas besøk. Hun tok ikke imot ham, men prioriterte norsk industri- og næringslivets behov istedet, sier hun.

Hotelldirektør Pile forteller at de har fått mye negative tilbakemeldinger, og at det er vanskelig for gjestene å forstå konteksten til kunstprosjektet når det kun er videoene de må forholde seg til.

– Her skulle det vært en tekstplakat som skulle fortelle hva det er gjestene egentlig ser, men denne er ikke satt opp, sier Pile.

Mellom himmel og fjord, SJÅ!

Videoinstallasjonen er del av et større prosjekt med temporær kunst i landskapet, fordelt på fire områder i Hardanger.

Prosjektet har som mål å integrere kunstopplevelse med naturopplevelse for publikum og kalles «Mellom himmel og fjord, SJÅ!»

– Jeg er jo klar over at flagget er et sterkt virkemiddel, men det er jo ikke slik at jeg brenner det. Jeg skulle ønske debatten istedet gikk om det verket handler om. At Norge ikke har gjort de rette valgene av frykt for å innse realitetene. Er det verre å vaske bakken med flagget enn å ikke ha prinsipper?, spør Sætre.

Usikker fremtid

Planen var at videoene skulle vises på hotellet i Norheimsund i fire måneder, men nå er det usikkert om det blir noen flere visninger.

– De har kommet med forslag til en tekst som skal følge videoinstallasjonen, men før vi bestemmer oss for hva som skal skje vil jeg diskutere dette internt med min ledelse, sier hotelldirektør Pile.