Det er mange nordmenn som har kunnet hente seg en splitter ny Tesla Model S det siste knappe året. Og selv om det begynner å bli trangere i kollektivfeltet, mener et knapt flertall at elbilfordelene bør fortsette. Illustrasjonsofoto.
Det er mange nordmenn som har kunnet hente seg en splitter ny Tesla Model S det siste knappe året. Og selv om det begynner å bli trangere i kollektivfeltet, mener et knapt flertall at elbilfordelene bør fortsette. Illustrasjonsofoto.

Fortsatt støtte for elbilfordelene

Men mange synes ikke at elbil er et reelt alternativ ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
annonse
Laster inn forumet...

Elbilfordelene har støtte i befolkningen og et flertall er enig i at de må forlenges til minst 2020.

– Folk flest støtter elbilfordelene, men få vil velge elbil, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening.
Dette viser resultatene fra en fersk spørreundersøkelse foretatt av Opinion på oppdrag fra Norsk Elbilforening.
Et knapt flertall på 51 prosent sier seg helt enig eller enig i påstanden «Fordelene for elbil som avgiftsfritak ved kjøp og gratis bompassering bør forlenges til minst 2020».

26 prosenter er helt uenig eller uenig i påstanden om å forlenge elbilfordelene. Resterende svarer vet ikke eller stiller seg nøytrale.

Kvinner mener i større grad enn menn at fordelene for elbil bør forlenges. De yngre aldersgruppene stiller seg i større grad bak denne påstanden enn de eldre gruppene.

Les også: Sjokkert over Tesla-feberen i Norge

Null utslipp
Nordmenn flest er også enig i at elbiler bidrar til mindre luftforurensing i byene og reduserer utslippene av klimagassen CO2. Nær 4 av 5 er enig i påstanden «Elbiler bidrar til mindre luftforurensing i byene».

Halvparten er enig i at elbiler har null utslipp av klimagassen CO2.

Litt under halvparten (44 prosent) er enig i at en elbil med rekkevidde på 75-150 kilometer per lading er tilstrekkelig for dem i hverdagen. Resultatet viser at mange kan klare seg med en elbil i det daglige.

Les også: Brukt elbil: Derfor kan det være en dårlig investering

Velger fortsatt ikke elbil
Men folk sitter fortsatt på gjerdet når det kommer til å velge elektrisk bil for egen del. Kun (37 prosent) er helt enig eller enig i at elbilen er et konkurransedyktig alternativ til vanlig bil for nordmenn flest.

Og bare 18 prosent ville valgt elbil hvis de skulle kjøpt bil i morgen. Dette vitner om at det ikke er gitt at salget vil fortsette å øke i samme takt.

– Resultatene viser at det er svært viktig å videreføre avgiftsfritak og null-moms lenge ennå, sier Christina Bu.

Spørreundersøkelsen er foretatt av Opinion for Elbilforeningen i perioden 3.-10. juni til et representativt utvalg av den norske befolkningen på 1005 personer over 18 år. Undersøkelsen er foretatt på nett og respondentene tar stilling til seks påstander om elbil i tilfeldig rekkefølge.

Les også: Hemmelig meny oppdaget på sensasjonsbilen