Thorbjørn Jagland får ny periode som sjef for Europarådet

Thorbjørn Jagland er gjenvalgt som Europarådets generalsekretær. Han vant over tyske Sabine Leutheusser-Schnarrenberger i valget tirsdag.

GJENVALGT: Thorbjørn Jagland får en ny periode som Europarådets generalsekretær. Her gratuleres han av presidenten for Europarådet, Anne Brasseur etter valget. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
GJENVALGT: Thorbjørn Jagland får en ny periode som Europarådets generalsekretær. Her gratuleres han av presidenten for Europarådet, Anne Brasseur etter valget. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN

Den tidligere norske statsministeren og Tysklands tidligere justisminister var de eneste to kandidatene i valget. Jagland har vært rådets generalsekretær siden 2009.

Det var de 300 folkevalgte i Europarådets parlamentarikerforsamling som avgjorde valget tirsdag.

Den nye generalsekretærperioden starter 1. oktober og varer fram til 2019.
40 av Europarådets 47 medlemsland stilte seg før valget bak Jaglands kandidatur, men de folkevalgte opptrer uavhengig av sine hjemlands regjeringer.

Det var derfor vrient å forutsi valgutfallet på forhånd.

Lovet å fortsette reformarbeidet

Thorbjørn Jagland takket for stemmene og for en ryddig valgkamp noen minutter etter at han ble gjenvalgt.

Han lovte å fortsette reformarbeidet.

– Dette er et stort øyeblikk for meg. Det gir meg muligheten til å fortsette det viktige arbeidet som jeg begynte med for fem år siden, sa Jagland fra talerstolen i parlamentarikerforsamlingen.

Generalsekretæren varslet fortsatt arbeid for å styrke de institusjonene Europarådet rår over, blant annet Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), og å få EU til å slutte seg til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og dermed EMD.

Reformer

– Jeg vil fortsette å være en generalsekretær for alle parlamentarikerne i denne salen, alle politiske grupper og alle medlemsland, sa Jagland.

– Europa har ikke råd til å bli splittet langs nye skillelinjer, understreket han.

Parlamentarikerforsamlingens krise i forholdet til Russland, fortsatt reform av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og oppfølging av handlingsplaner for medlemsland er noen av oppgavene som venter for Europarådets sjef i tiden som kommer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2