LEGE PÅ SMARTTELEFONEN: Appen «First Derm» gir deg mulighet til å få en diagnose på hudproblemet ditt i løpet av 24 timer.
LEGE PÅ SMARTTELEFONEN: Appen «First Derm» gir deg mulighet til å få en diagnose på hudproblemet ditt i løpet av 24 timer.

Ny app lar deg sjekke hudproblemer anonymt

Sjenerte pasienter kan få hjelp med en ny app som lover diagnose innen 24 timer. Lege og skribent Wasim Zahid er skeptisk.

Enkelte problemer er litt mer pinlige å dra til legen med enn andre. 

Her er det appen «First Derm» tilbyr seg å hjelpe: den skal gjøre det enkelt å få en lege til å vurdere det du måtte ha av rare vorter og plagsomt utslett.

Ifølge TechCrunch er appen lastet ned 10.000 ganger siden januar, og den skal i løpet av den tiden ha stilt flere enn 4.000 diagnoser.

Appen lar deg ta to bilder av hudproblemet ditt - ett nærbilde, og ett bilde litt lenger unna - før du via appen sender dem anonymt til en dermatolog for å få diagnose. Sammen med bildene sender du et skjema der du beskriver plagene nærmere.

24 timer senere og 40 dollar fattigere skal du ha diagnosen på mobiltelefonen, samt råd om videre behandling.

EN SNAP UNNA: Appen «First derm» tilbyr diagnose av hudproblemer over smarttelefonen.  FOTO: TV 2.
EN SNAP UNNA: Appen «First derm» tilbyr diagnose av hudproblemer over smarttelefonen.  FOTO: TV 2.
FINNER LEGEN: I noen tilfeller anbefaler appen deg å oppsøke lege, og hjelper deg med å finne den nærmeste. FOTO: TV 2.
FINNER LEGEN: I noen tilfeller anbefaler appen deg å oppsøke lege, og hjelper deg med å finne den nærmeste. FOTO: TV 2.

Foreløpig er appen tilgjengelig på blant annet engelsk, fransk, spansk, italiensk, tysk, svensk og kinesisk. 

Utviklet for kjønnssykdoms-sjekk

Da appen først ble lansert i Sverige i 2009, var det ifølge Daily Mail som et prøveprosjekt. Målet var å gi brukerne en mulighet til å undersøke om de bar på seksuelt overførbare sykdommer uten å måtte oppsøke lege personlig.

Den eneste haken, følge nettstedet TechCrunch, var at svært få ønsket å anbefale en slik app til vennene sine. Derfor har utviklerne bak appen bestemt seg for å markedsføre bredere.

Med nye leger på laget hevdes det at appen kan skille mellom flere enn 90 ulike hud-problemer. Ifølge grunnlegger av appen, Alexander Borve, gjelder likevel 70 av tilfellene som innrapporteres problemer under beltestedet.

– Ikke grundig nok

Wasim Zahid er lege, forsker og skribent. Han er i utgangspunktet skeptisk til å la en app stille diagnose. Han mener hovedregelen må være å gå til lege, dersom det er noe som bekymrer deg.

– Et legebesøk gir deg mulighet til å uttrykke deg ordentlig, og beskrive problemet i detalj: hvordan det føles, hvor lenge du har hatt problemet, om det er noe som ligger i familien, og så videre. I tillegg kan legen se på det, ta på det, skrape på overflaten og kanskje ta en liten prøve, sier Zahid.

Han tror en fare ved å la en app som First Derm løse problemet, er at svarene kan bli for generelle. 

SKEPTISK: Lege og skribent Wasim Zahid. FOTO: Nina Ruud.
SKEPTISK: Lege og skribent Wasim Zahid. FOTO: Nina Ruud.

– Hudproblemer er generelt vanskelig å vurdere. Om du kun tar et bilde, er det nesten umulig å gi noe mer enn et generelt svar. Det er ikke sikker en lege får vurdert et tilfelle godt på bakgrunn av et dårlig bilde. Hvis han da sier at det ikke er noen fare, settes pasienten potensielt i fare, sier Zahid.

Zahid tror appen kan ha en verdi først og fremst i det at den kan få folk til å oppsøke lege.

– Det gjelder for eksempel hvis du er sjenert, og derfor ikke har lyst til å dra til legen. Har du sendt av gårde et bilde, har du fått i gang en form for dialog. Det kan kanskje ta bort noe av sjenansen, og du kan besøke en lege på ordentlig, sier Zahid.

Helse-apper er et marked i kraftig vekst. På generelt grunnlag er Zahid positiv til noe av utviklingen.

– Jeg er positiv til bruk av ny teknologi hvis det kan hjelpe pasienter til å ta bedre kontroll, behandling og oppfølging av problemer. Det jeg er mer skeptisk til, er at det kan bidra til at friske mennesker kontrollerer og tester seg selv, og dermed skaper et helsehysteri, sier legen. 

Datatilsynet: – Bruk sunn skepsis

– Fra et personvernsståsted har vi ikke noe imot at man har helse-apper. Det vi har stilt spørsmålstegn ved, går særlig på hva slags opplysninger man samler inn, og hvor sikkert de lagres, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Helse-opplysninger er det mest sensitive vi har. Du må ha stor tillit til de du sender dem inn til, og det krever mye av firmaet som behandler dataene. Det bør fremgå tydelig av vilkårene hvor lenge dataene lagres, hvem som kan se de, og hvordan de sikres. Helsedata bør sikres godt, sier Thon. 

Datatilsynet tror det vil bli en vekst i helseapp-markedet i årene som kommer. Dermed vil det være en fare for at noen useriøse aktører kaster seg på bølgen, sier Thon.

Thon råder folk til å gjøre en vurdering av seriøsiteten til firmaet de skal sende inn helsen til. Ser det ryddig og greit ut? Er det noen du kan kontakte hvis du er misfornøyd?

– Har de svulstige påstander om helbredelse kan det være et tegn på at det ikke er så seriøst. Hvis de ikke sier noe om sikring av dataene er det tegn som trekker i negativ retning, sier han.