MÅ BETALE ETTER ULOVLIG EKSPEDISJON: Jarle Andhøy ble dømt til bot..
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MÅ BETALE ETTER ULOVLIG EKSPEDISJON: Jarle Andhøy ble dømt til bot.. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Jarle Andhøy dømt til bot etter ulovlig ekspedisjon

Eventyreren må betale 45.000 kroner i bot for å ha reist til Antarktis for å lete etter omkomne kamerater uten godkjennelse.

Det bekrefter Andhøys forsvarer, advokat Brynjar Østgård, overfor NTB.

Andhøy måtte møte i retten etter å ha nektet å vedta et forelegg på 40.000 kroner etter at han i 2012 reiste til Antarktis uten godkjennelse, forsikring eller garanti.

Andhøy sier til TV2.no at dommen ikke var uventet, men at han er mer overrasket over grunnlaget dommeren la til grunne.

– Dommeren slår fast at Antarktis er internasjonalt farvann, hvor man ikke har meldeplikt og alle kan seile uhindret. Men for mitt vedkommende og fordi jeg heter Jarle og er den jeg er, så drar hun fram Antarktisforskriftens bestemmelser for land, og sier at jeg ikke kan seile der uten tillatelser, sier Andhøy til TV2.no

Vil anke

Andhøy reiste tilbake til stedet der Berserk og deler av besetningen hans forsvant i 2011. Målet med reisen var å holde en minneseremoni og finne svar på hva som gikk galt.

Nord-Troms tingrett satte mandag boten til 45.000 kroner, subsidiært 50 dagers fengsel.

– Jeg kommer til å anke dommen, sier Andhøy.

Andhøy hevdet i retten at han ble bøtelagt på feil grunnlag, og at han ikke trengte tillatelse for å seile i internasjonalt farvann i Antarktis.

– Antarktisforskriften gjelder jo ikke for seilas i internasjonalt farvann rundt Antarktis, sier Andhøy oppgit til Tv2.no.

Retten slår fast at alle som går sør for 60. breddegrad, har en meldeplikt.

Familie og venner må få svar

Tidligere del av Berserk-mannskapet, og nære venn av Andhøy, Rune «Super'n» Olsgaard, mener Polarinstituttet må legge fram vesentlig informasjon.

– Vi forstår ikke hvorfor Polarinstituttet holder tilbake informasjon vedrørende Berserk før ulykken. Her må alle opplysningene på bordet, så familie og venner kan få svar på hva som ble kommunisert, Olsgaard til Tv2.no.

Andhøy har nå begjært innsyn i kommunikasjonen mellom Norsk Polarinstitutt (NPI) og flere offentlige aktører som befant seg i i McMurdosundet i New Zealand før ulykken.

– NPI bekreftet kunnskap om denne kontakten for første gang under rettsaken, opplyser Anhøy.

Feil fokus

– Fokuset på Berserk siden tragedien har vært ulovelig seilas og ikke fakta om omstendighetene forut for ulykken. Jeg håper Polarinstituttet tar til fornuft og bidrar til å skaffe svar istedenfor å ri prinsipper. Det fortjener familie, venner og ikke minst Jarle, sier Olsgaard.