Stadig flere tjener penger mens de sitter på toget

Linda Herfindal Lien (40) fra Vaksdal dagpendler til Bergen. Reisen inngår i arbeidstiden og er et eksempel på en ny trend der arbeidsdagen i mindre grad skjer på arbeidsstedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dag passer det spesielt bra, for jeg har en sønn jeg skal kjøre på fotballkamp i ettermiddag, sa Linda Herfindal Lien da TV 2 traff henne på Vaksdal stasjon.

Så fort Linda, som forsker og underviser ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, er om bord i toget, er arbeidsdagen igang. Den 25 minutter lange togturen til og fra Bergen bruker hun til jobb.

– Jeg forbereder presentasjoner, leser rapporter og skriver mail. Man kan egentlig gjøre det meste, bortsett fra å ha møter og undervise, sier hun.

25 % jobber på toget

I følge en ny undersøkelse utført av NSB oppgir en fjerdedel av alle som pendler med tog at de jobber på toget. De fleste arbeider uten å få betalt for det, men flere bedrifter godtar nå denne jobbingen som en del av arbeidstiden.

– Dette går mye på tillit. Vi mener det er en fordel å utnytte tiden best mulig. Det er selvfølgelig avhengig av hvilken type jobb man har, men vi har en arbeidsavtale som beskriver hva som skal gjøres. Da kan man utnytte de rommene som er tilgjengelig, sier dekan Mona Larsen ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Hun er Lindas arbeidsgiver.

Utfordringer og fordeler

Det finnes ingen oversikt over hvor utbredt ordningen med betalt pendling er, men det er noe Arbeidsforskningsinstituttet kjenner til.

– Vi vet at det i dag er en svakere kobling mellom arbeidssted og arbeidsoppgaver. Fordelen er at det kan føre til bedre effektivitet, både for den enkelte og samfunnet. En utfordring er at skillet mellom fritid og arbeid kan bli mer uklart. Det kan også bli vanskeligere å dokumentere når man skal ha betalt, sier arbeidslivsforsker Arild H. Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet.

– Lettere å bo på bygda

Linda Herfindal Lien som nå har prøvd ordningen i praksis over tid mener den har mange positive effekter.

– Det at jeg jobber på toget gjør det lettere å bo i en bygd og pendle. Det gjøre også at det er enklere å være hundre prosent yrkesaktiv samtidig som jeg er småbarnsmor, sier pendleren.

NSB har i en undersøkelse spurt sine kunder om hva de bruker tiden til når de tar toget til og fra jobb. Her er resultatet:  

Sjekker mail – 27 prosent
Jobber - 26 prosent
Sover – 39 prosent
Bruker tlf/nettbrett, surfer/spiller – 35 prosent
Hører på musikk/radio – 29 prosent
Leser bok – 29 prosent
Lar tankene fly – 25 prosent
Leser papiravis – 20 prosent

Tallene viser også at det er flere menn enn kvinner som bruker tiden til å sjekke mail og jobbe. Det er aldersgruppen 30 – 39 hvor det er flest som bruker tiden til dette, etterfulgt av aldersgruppen 40 – 59.