Ole-Aleksander (22) fikk hagen gjort om til rådyr-fødestue

Rådyret bestemte seg for å bruke hagen til Ole-Aleksander Brænna (22) som fødestue og barselhotell.

Ole-Aleksander Brænna (22) bor sammen med samboeren sin på Strømmen på Romerike.

Fredag skulle han ut og klippe gresset i hagen, da han oppdaget at han hadde fått noen uvanlige gjester. 

TRYGG: Rådyret trivdes så godt i hagen til Ole-Aleksander Brænna og samboeren at hun valgte å kalve der. FOTO: Privat.
TRYGG: Rådyret trivdes så godt i hagen til Ole-Aleksander Brænna og samboeren at hun valgte å kalve der. FOTO: Privat.

– Da vi rundet hushjørnet, så vi at det var noe som beveget seg. Vi kikket bort, og så at det var et rådyr, sier Brænna. 

Brænna fikk varslet samboeren, og de to gikk inn i huset og satte de seg ved et vindu for å følge med på situasjonen.

– Vi så én kalv, og en til som var på vei ut. Etter en liten stund kom det et tredje, forteller Brænna, som fikk fanget situasjonen med mobilkamera. 

I løpet av helgen trakk dyrene seg fra forsiden av hagen til baksiden av garasjen, men lørdag kveld var de der fortsatt. 

SJELDENT BESØK: Ole-Aleksander Brænna fikk seg en overraskelse da et rådyr valgte å bruke hagen hans som fødestue. Han fikk fanget situasjonen med mobilkamera. FOTO: Privat
SJELDENT BESØK: Ole-Aleksander Brænna fikk seg en overraskelse da et rådyr valgte å bruke hagen hans som fødestue. Han fikk fanget situasjonen med mobilkamera. FOTO: Privat

– Det er veldig uvant! Det har vært rådyr et par ganger før, men denne har vært her snart i to døgn, sier Brænna.

Se rådyrkalvenes første skritt i videoen til høyre:

– Kan skyldes eksamenslesing

Paret har ringt dyrebeskyttelsen for å høre om det er noe de kan gjøre. Beskjeden var å ikke gjøre noen ting, men la dyrene være i fred.

– De sa at det ikke var noe farlig, og ikke noe vi kunne gjøre. Vi skulle bare la dem være i fred. Hvis de hadde valgt å føde i hagen vår, fikk vi nesten ha dem der, sier Brænna.

Han har ingen formening om hva som kan ha gjort at dyrene valgte akkurat deres hage som fødestue. Én årsak kan være mye eksamenslesing: Brænna går på pilotskole i Sandefjord, og har av den grunn ikke fått klippet gresset så ofte i det siste.

– Og vi har en stor hage, med mye trær – det kan være sånne ting, tror Brænna, som forteller at nærmeste skog ligger et kvarter unna.

– Relativt vanlig

Atle Mysterud er professor i økologi ved Universitetet i Oslo, og rådyrekspert. Han sier det Brænna og samboeren har opplevd, ikke er uvanlig. 

– Rådyr venner ser raskt til mennesker. Her hvor jeg bor, på Korsvoll, er det flere rådyr som bor i bebyggelsen, sier Mysterud. 

Han viser også til at såkalte «urban deer», rådyr som holder til i urbane områder, har blitt et fenomen i USA. Også på Korsvoll, der han selv bor, er det flere rådyr som bor i bebygde strøk, sier Mysterud.

– Rådyr kan bli godt fortrolige med mennesker. Det er relativt vanlig at rådyr kalver nær mennesker. For noen rådyr kan det å ikke kalve i skogen være en strategi for å unngå rovdyr som for eksempel gaupe, sier han. 

Han råder alle som opplever noe liknende det Brænna har gjort, til å ikke gjøre noen ting: 

– La dem være i fred, og nyt synet, sier Mysterud. 

– Og hvis du oppdager at kalver ligger alene, skal du la dem være i fred. Det er naturlig at de gjør det. I starten er moren borte hos dem kun hver femte til sjette time, så de er ikke forlatt, selv om du ikke ser moren i nærheten, sier han.