VERDENSMESTER: Magnus Carlsen er regjerende verdensmester i klassisk sjakk, hurtigsjakk, og lynsjakk - en bragd ingen har klart før han. Foto: Dubai WRB.
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen er regjerende verdensmester i klassisk sjakk, hurtigsjakk, og lynsjakk - en bragd ingen har klart før han. Foto: Dubai WRB.

Carlsen fullførte historisk VM-trippel etter dramatisk avslutning

Det så lenge mørkt ut, men Magnus Carlsen viste styrke og skrev sjakkhistorie.

Magnus Carlsen er historisk etter å ha fullført VM-trippelen. Fredag gikk 23-åringen til topps i VM i lynsjakk.

Dermed er Carlsen regjerende mester i de tre disiplinene klassisk sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. 

– Det var ikke forventet. Dette er veldig imponerende, sier TV 2s sjakkekspert, Jon Ludvig Hammer, rett etter at det ble klart.

Dette er en bragd ingen har klart før han og viser virkelig hvor god Carlsen er.

– Det har vært en fantastisk opplevelse med mye spenning, kanskje litt for mye spenning, sier Carlsen på en pressekonferanse etter triumfen.

– Jeg kan gjøre det igjen, fortsetter han. 

– Da han vant hurtigsjakk, så var ikke det så spesielt. Nå kan vi begynne å snakke spesielt. Dette viser en mestring av alle disiplinene. Det at han klarer å holde nivået mot åtte av verdens ti beste er imponerende, sier Hammer.

– Jeg synes han har vært veldig imponerende hele veien. Vi ser jo at de andre spillerne, som Anand og Aronian, tonnevis med gode spillere, ligger bak fordi de ikke klarer å holde det samme høye nivået.

Også sjakkekspert, Erle Andrea Marki Hansen, slenger seg på hyllesten.

– Dette er en maktdemonstrasjon! Veldig, veldig stort. Ingen over, ingen ved siden – i noen av formene for sjakk, sier hun. 

Trodde han hadde tapt

Det ble en dramatisk avslutning på mesterskapet. Fra 16. runde og utover var det en kamp mellom Jan Nepomniatsjtsji og nordmannen, der russeren hadde et lite overtak på et halvt poeng, men med to runder igjen slo Carlsen tilbake og snudde til seier.

– Jeg forventet ikke at Nepomniatsjtsji skulle knuse all motstand. Han vant de seks første partiene og var foran meg. Det var helt klart i hans hender, sier Carlsen.

SLET: Magnus Carlsen hadde ikke tro på seier en periode. Foto: Dubai WRB.
SLET: Magnus Carlsen hadde ikke tro på seier en periode. Foto: Dubai WRB.

– Jeg trodde ikke jeg skulle vinne med tre runder igjen, men jeg måtte bare gjøre mitt beste de siste partiene. 17 av 21 mulige poeng er verdig en førsteplass, legger han til.

– Det handler om være det foran de som jager deg. På slutten var det åpenbart at det sto mellom dem. Det som skiller er at der Magnus spiller remis, taper de andre. Det utgjør en stor forskjell.

Satte ny ratingrekord

Carlsen startet dagen der han avsluttet den i går - med seier. I fredagens første parti, den tolvte runden i mesterskapet, møtte nordmannen tyske Georg Meier, som han slo på tid.

Ettersom de som lå han nærmest etter de første elleve rundene tapte poeng, hadde han på dette tidspunktet et helt poeng ledelse. Det kom godt med for da hadde han råd til en remis mot Vishy Anand i runde 13.

I neste runde ventet verdens beste kvinnelige sjakkspiller, Judit Polgar. Hun hadde Carlsen ingen problemer mot og tok et nytt helpoeng. Det ga han tidenes høyeste rating i lynsjakk med 2925,2 poeng.

Men mot Aleksander Gristsjuk ble det remis, mens Jan Nepomniatsjtsji slo Vishy Anand. Dermed delte Carlsen ledelsen med russeren før den 16. runden.

Dramatisk avslutning

I den runden ventet Levon Aronian, som så ut til å vinne, men Carlsen ga ikke opp og med fantastisk spill reddet han inn en remis. Problemet var at Nepomniatsjtsji slo Sjakkrijar Mamadjarov og gikk opp i ensom ledelse.

I samme runde slo Sergej Judin amerikanske Hikaru Nakamura, og da åpnet det seg en luke på ett poeng mellom Carlsen og Neponiatsjtsji på topp ned til resten av spillerne.

REDDET REMIS: Med bare sekunder igjen holdt Carlsen hodet kaldt og reddet remis mot Aleksander Morozevitsj. Foto: Dubai WRB.
REDDET REMIS: Med bare sekunder igjen holdt Carlsen hodet kaldt og reddet remis mot Aleksander Morozevitsj. Foto: Dubai WRB.

Og mot Aleksej Drejev i den 17. runden kom nordmannen seg endelig tilbake på vinnersporet igjen etter to remis, men da Nepomniatsjtsji ga fra seg et halvt poeng mot Rauf Mamedov, åpnet det plutselig en mulighet for nordmannen. Men heller ikke han klarte å sikre seg helpoenget mot Aleksander Morozevitsj. Det så mørkt ut med tre parti igjen.

Men to seiere på rappen kombinert med en hjelpende hånd fra Aronian ledet Carlsen med ett poeng før den siste runden. Remis var nok mot Korobov og remis ble det. Dermed kunne nordmannen kalle seg verdensmester.