ALENE I LEDELSEN: Magnus Carlsen leder etter første dag av lynsjakk-VM i Dubai. Foto: Dubai WRB.
ALENE I LEDELSEN: Magnus Carlsen leder etter første dag av lynsjakk-VM i Dubai. Foto: Dubai WRB.

Carlsen alene i ledelsen etter første dag av lynsjakk-VM

Magnus Carlsen fikk en perfekt start på lynsjakkmesterskapet i Dubai.

Magnus Carlsen er alene i ledelse etter den første dagen av lynsjakk-VM i Dubai. 23-åringen hadde en god dag på jobben.

Etter en perfekt start var det noen humper i veien. Carlsen klarte ikke å unngå tap i møtet med Shanglei Lu, men ettersom dette var dagens eneste nederlag, kan han ta med seg et godt grunnlag til dag to fredag.

Nordmannen lå likt med Jan Nepomniatsjtsji og Shanglei Lu før dagens ellevte og siste runde, men mens Nordmannen vant, tapte de to andre og dermed troner han øverst før lynsjakk-VM avsluttes med ti runder fredag.

– Maktdemonstrasjon

TV 2s sjakkekspert, Erle Andrea Marki Hansen, peker på den gode åpningen som avgjørende for at han nå leder etter halvspilt mesterskap.

– Han startet fantastisk med 5/5, men så gikk det tråere. Remis mot rivalen fra barneårene, Jan Nepo, var starten på poengavgivningen. Men selv med et tap mot den helt ukjente kineseren Lu og enda en remis i partiet mot Nakamura, var poengfangsten fra runde 1-5 nok til å stå alene på topp etter endt dag.

– De fem første partiene var virkelig en maktdemonstrasjon fra verdensmesteren – arrangørenes kommentator anbefalte de andre å starte med Backgammon dersom Magnus vinner lyn-VM, sier TV 2s sjakkekspert, Erle Andrea Marki Hansen.

Drømmen om trippelen lever

Marki Hansen tror nå Carlsen kan gå hele veien og skrive ny sjakkhistorie ved å bli den første som kan kalle seg regjerende verdensmester i klassisk sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk.

– Magnus har vist han er i knallform i dette mesterskapet samt i Norway Chess. Det er ingen grunn til å tro at formen ikke opprettholdes.

– Dermed, med et halvpoengs ledelse før siste dag, er sjansene hans fenomenale til å ta hjem sin tredje verdensmestertittel på ett år.

Åpnet perfekt

Carlsen åpnet dagen med seier mot Vladimir Fedosejev i den første runden av lynsjakk-VM.

Dette ble fulgt opp med to nye triumfer mot både Gadir Guseinov og den franske sekundanten Lauent Fressinet, og dermed hadde 23-åringen fått den starten han ønsket seg.

Først etter den femte runden gikk nordmannen alene opp i teten. Da hadde han en ledelse på et halvt poeng ned til Jan Nepomniatsjtsji, forhåndsfavoritt Hikaru Nakamura og Le Quang Liem.

Slet mot tidligere erkerival

Ettersom Carlsen skulle møte førstnevnte, og de to andre også møtte hverandre, var muligheten for å skape seg en luke der. Men 23-åringen fikk det tøft mot sin tidligere erkerival.

– Carlsen fikk aldri noe reelt overtak i sjette runde av VM i lynsjakk. Nepomniatsjtsji overrasket ham i åpningen, og tvang frem brikkeavbytte etter brikkeavbytte. I et sluttspill med en løper og en dronning hver, samt like mange bønder, ble guttene enige om remis, skrev Marki Hansen.

Slo regjerende verdensmester i lynsjakk

Nordmannen beholdt dermed ledelsen, men nå måtte han dele den med regjerende verdensmester i lynsjakk, Le Quang, som slo Nakamura.

Den viktige duellen gikk Carlsen seirende ut av. Tiden løp rett og slett fra vietnameseren. Igjen var Carlsen alene i tet, nå med kun Nepomniatsjtsji og Lu i hælene.

Men den sterke seieren ble etterfulgt av et kritisk tap for Shanglei Lu, og dermed mistet nordmannen ledelsen igjen.

Avsluttet med seier

Carlsen kom seg raskt på vinnersporet mot Markus Ragger, og i den tiende runden ventet selveste Nakamura. Der så det ut til å gå mot tap, men ved å være offensiv og frempå, selv med bare 13 sekunder igjen, klarte Carlsen remis.

I siste runde torsdag mot Shakhrijar Mamedjarov ble det en rask seier etter et meget godt angrep.

– Må ta 16 poeng

Lynsjakk-VM spilles over to dager i Dubai. Torsdag ble det spilt elleve runder, og fredag skal det spilles ti runder. Det gir totalt 21 runder for å kåre en verdensmester.

Forskjellen på hurtigsjakk og lynsjakk er tiden spillerne har på å tenke. I lynsjakk har spillerne tre minutter pluss to sekunder for hvert trekk.

Magnus Carlsen skrev historie allerede onsdag da han vant hurtigsjakk-VM. Aldri før har noen kunnet kalle seg regjerende verdensmester i både hurtig- og klassisk sjakk. Fredag kan han bli den første til å mestre alle tre disiplinene.

– Jeg tror Carlsen må ha 16 poeng av 21 mulige dersom han skal vinne, sier Marki Hansen.