KLAR TIL Å SPISES: Slaktede hunder henger klare til sommersolvervfestivalen, som feires 21. juni. Foto: Reuters
KLAR TIL Å SPISES: Slaktede hunder henger klare til sommersolvervfestivalen, som feires 21. juni. Foto: Reuters

Her henger hundene, klare til å bli spist

Innbyggerne i den kinesiske byen Yulin har forsøkt å framskynde omstridt festival, for å unngå dyrevernaktivister. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har innbyggerne i den kinesiske byen Yulin fått stor oppmerksomhet og krass kritikk for sin årlige festivaltradisjon med å spise hundekjøtt på sommersolverv. 

Aksjonister har møtt opp foran lokale slakteri, og markeder hvor hundekjøtt er solgt. I tillegg har demonstranter bukt sosiale medier for å gjøre begivenheten kjent for resten av verden.

Spiser hund for å holde seg friske

I år har noen av innbyggerne i Yulin forsøkt å unngå de største demonstrasjonene med å framskynde festivalen. Tusenvis av hunder er slaktet, og det er meldt at flere startet med å spise hundene allerede forrige helg.

Tradisjonen går ut på at innbyggerne skal spise hund og drikke en spesiell sprit på sommersolverv, og på den måten holde seg friske gjennom vinteren.

Opprøret fra aksjonistene bunner i stor grad i den økende velstanden hos kineserne. Mange har kjæledyr, reiser utenlands og endre holdninger til tradisjoner de tidligere ikke har stilt spørsmål ved.

– Stor helserisiko

Dyrevernaktivister reagerer sterkt på at hundene slaktes for å spises. I tillegg mener de det er en stor helserisiko for dem som spiser hundene.

Mange av hundene er fanget på gaten, og ikke sjekket for sykdommer før de slaktes. Ifølge Ap er det også rapportert at noen hunder er stjålet fra sine eiere. 

En av aktivistene, Deng Yidan, mener bildene som verden nå får se er et tilbakeslag for Yulin og Kina. 

– Den negative dekningen vokser, med hundetyveri, kriminelle aktiviteter, mathygienetrøbbel og rabiesfrykt. I tillegg ser vi det gapet mellom de som er for, og de som er imot festivalen. Alt dette tror jeg bidrar til større negativ publisitet om Yulin, enn økonomiske fordeler, sier Deng Yidan i Animals Asia.

Må fjerne hund fra menyen

Myndighetene i Yulin har forsøkt å distansere seg fra festivalen, og sier den ikke er offentlig godkjent. Restauranter har også fått påbud om å fjerne hundekjøtt fra menyen, men det er forsatt lov å selge og spise hund. 

En lignende hundefestival øst i Zhejiang provinsen måtte i 2011 avsluttes, på bakgrunn av press fra aksjonister.