Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige råder folk til å parkere med omhu for å unngå slike skader. Foto: Gjensidige
Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige råder folk til å parkere med omhu for å unngå slike skader. Foto: Gjensidige

- Ikke parker ved gamle biler

Se tipsene som kan spare deg for tusenvis av kroner.

annonse

I 2013 fikk forsikringsbransjen i Bergen inn 3500 bilskader i forbindelse med rygging og 3600 skader fra parkering, melder Voll, informasjonssjef i forsikringsselskapet, og viser til tall fra finansnæringens fellesorganisasjon, Finans Norge (FNO).

– Slike skader er veldig vanlige, og jeg kan sikkert snakke om dette i en time. Hvis du er helt ærlig med deg selv, og har hatt bil noen år, har du nok ved vasking av bilen sett en bulk og tenkt «oi, hvordan skjedde det?», sier han til BA.

Gjensidiges beregninger viser at bilister i Bergen årlig bulker for 20 millioner og så stikker av uten å gjøre opp for seg.

– Undersøkelser har vist at mer enn halvparten av alle bileiere har opplevd å komme til bilen sin og finne en skade på den, forteller Voll.

LES OGSÅ: Over én meter skiller største og minste P-plass.

Unngår bonustap

Han mener likevel at det er enorme mørketall, og at praktisk talt alle på et tidspunkt vil få bulk eller ripe i bilen uten at sjåføren som forårsaket den gir seg til kjenne.

– Selv om mange skader blir meldt, er det nok mange som ikke blir oppdaget før det er for sent. Skadene er ofte ikke dyre, og akkurat innenfor grensen for hva en betaler selv, heller enn å bruke forsikringen og tape bonus.

Voll medgir at dette også gjelder for ham selv.

– Den forrige bilen jeg hadde, var full av sånne skader.

Det er stort sett parkeringshus og parkeringsplasser ved kjøpesentre som er åstedene til denne typer skader, mener informasjonssjefen, som synes mange av dem har altfor liten plass.

– Noen av parkeringsplassene er så små at hvis det er snakk om tre store biler, må en ha boksåpner for å komme seg ut, spissformulerer han.

– Det høres vilt ut, men er nesten ikke tull engang!

– Bruk litt tid

Voll kan opplyse om at det er om fredagen det skjer flest trafikkuhell, totalt sett, og trolig også skader på parkerte biler.

– Når det er ettermiddag og helgehandling, skjer det mange skader. De aller fleste finner sted mellom klokken 1400 og klokken 1700, mener han, og tilføyer at skaderisikoen ikke bare er et spørsmål om tid, men også sted:

– Vi er litt late av natur, så vi vil helst parkere nært inngangspartiet på kjøpesenteret, men der det er mest biler, er det også mest skader, så bruk noe tid på å finne en parkeringsplass som ser litt grei ut.

Et tredje tips han har, er å velge nabobiler med omhu.

– Hvis du har en flunkende ny bil, er det aldri et sjakktrekk å plukke en trang plass mellom gamle, bulkede biler. Da er ikke eierne opptatt av å ta vare på sine egne. Parker ved siden av andre flunkende nye. Sjansen for at eierne er forsiktige, er større enn om bilene er 20 år gamle, konstaterer Voll.

Fjernet bonustap - fikk økning

Tryg har fått flere meldinger om parkeringsskader etter at parkeringsskade ikke lenger ga bonustap.

Det er i tilfellene der gjerningspersonen er ukjent at Tryg endret sine regler, slik at en kan melde inn uforskyldte bulker og riper uten å miste bonusen.

Dette forteller kommunikasjonssjef Ole Irgens.

– Vi har utbetalt flere hundre millioner i denne typen skader, og etter at vi fikk den nye ordningen, er det definitivt flere meldinger enn før, sier Irgens.

Han ønsker å komme med en påminnelse til folk som er uheldige og støter borti en bil:

– Det er viktig å få med at dette er en straffbar handling, og det kan bli en politisak. Selv om du tror stedet er ubevoktet, kan det alltid ha vært noen som har sett det, og blir det anmeldt, er det noe samfunnet reagerer på, sier han, og tilføyer:

– Det er ikke noen bagatell. Det er en råtten ting å gjøre.

Les flere bilsaker i BAs motormagasin her

Fikse skader: Her kan du spare tusenvis av kroner