Simen (20) synes det var kjedelig, ensomt og skummelt å være uteligger

I en uke bodde Simen Øvereng på gata i Oslo, og levde av tigging og gavmildhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag går vi forbi tiggere på gata, uten at vi vet hvordan det føles å sitte der med koppen foran seg. Simen Øvereng (20) gjorde noe med det.

Han forlot venner, familie, leilighet, trygge omgivelser, penger og klær hjemme, og dro ut på gata for å leve livet som uteligger i én uke.

– Det hele startet som et prosjekt på skolen, da jeg fikk i oppgave å lage en selvrefleksiv dokumentar. I starten var det veldig kjedelig, for jeg bare gikk rundt. Men det verste var da natten kom og jeg måtte finne et sted å sove, forteller filmstudenten til God morgen Norge.

Intervjuet kan du se øverst i saken.

– Begynte å bli veldig skummelt

Startbudsjettet på 80 kroner, fra flaskene han pantet hjemmefra, brukte han på kneip og kalde pølser. De resterende 50 kronene brukte han på å kjøpe en bok, siden han kjedet seg så fælt.

Kjedsomhet og ensomhet satt til side, det var nettene som var aller verst.

– Jeg hadde en regel for meg selv at jeg burde prøve å finne et nytt sted hver natt, men det viste seg å være vanskelig. Ting begynte å bli veldig skummelt. Spesielt om nettene, for da ble det mørkt og når man skal sove føler man seg sårbar. Man skal legge seg ned et sted i offentligheten, og man vet aldri hva som kommer til å skje da, tilføyer Simen.

Mann med skumle baktanker

I løpet av uken traff han mennesker som var hjelpsomme og snille - og dem som utga seg for å være snille, men som hadde skumle baktanker.

– En kveld møtte jeg noen som ville kjøpe meg en hamburger, og da tenkte jeg at verden er bra og alle mennesker er hyggelige. Men så kom det en fyr som sa jeg kunne sove hos ham, og først tenkte jeg at det var nok en trivelig kar. Men det viste seg at han hadde andre intensjoner, sier 20-åringen.

– Tiggingen var det verste

Da startbudsjettet tok slutt, så ikke Simen noen annen utvei enn å tigge på gata. Det skulle bli noe av det verste han gjorde i løpet av uken.

– Målet var å tigge i tre timer, men jeg klarte bare én. Jeg ble møtt med så mange ulike blikk, og jeg følte at hvert blikk stakk i meg. Det gjorde vondt, for jeg følte meg ydmyket der jeg satt.

Hele opplevelsen har blitt til NRK P3-dokumentaren «En uke på gata». Dokumentaren i sin helhet kan du se her.

Fått et annet syn på uteliggere

Simen er glad for erfaringene han har gjort seg, og han har et helt annet syn på uteliggere i dag.

– Jeg kunne telle ned dagene til det var ferdig, og jeg kunne dra hjem, men en ordentlig uteligger vil verken ha visshet eller håp om at det tar slutt en dag. For å komme seg vekk fra virkeligheten bruker de kanskje rus, og jeg har fått mer forståelse for hvorfor de er i den situasjonen de er i, avslutter Simen.