TUSEN GANGER GOD NATT: Nikolaj Coster-Waldau og Juliette Binoche i Erik Poppes film «Tusen ganger god natt», som er nominert til syv priser.
TUSEN GANGER GOD NATT: Nikolaj Coster-Waldau og Juliette Binoche i Erik Poppes film «Tusen ganger god natt», som er nominert til syv priser.

Disse er nominert til årets Amanda-priser

«Tusen ganger god natt» og «Blind» er nominert til hele syv priser hver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble nominasjonene til årets Amanda-priser offentliggjort på Filmens hus i Oslo.

Det var to filmer som utmerket seg spesielt med syv nominasjoner hver, og det er mye som tyder på at det blir het konkurranse mellom «Tusen ganger god natt» og «Blind» på høstens prisutdeling.

– En helt spesiell regissør

Erik Poppes spillefilm med blant andre de kjente skuespillerne Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones) og Juliette Binoche (The English Patient, Godzilla), har eurobret kinopublikumet og sikret seg en pris under filmfestivalen i Montreal.

Nå har filmen blitt nominert til beste norske kinofilm, beste foto, beste musikk, beste klipp, beste regi, beste kvinnelige skuespiller med Juliette Binoche, og beste kvinnelige birolle med Lauryn Canny.

Regissør Erik Poppe har i tillegg til de seks andre nominasjonene mulighet til å vinne en personlig pris for beste regi.

– Erik Poppe er en helt spesiell regissør, som klarer å fange menneskesinnet på en helt egen måte. Han var fantastisk å jobbe med, sa den Oscar-vinnende Juliette Binoche da TV 2 møtte henne i høst i forbindelse med premieren på filmen.

– Moro å bli nominert sammen med Juliette Binoche

Også Eskil Vogts «Blind» ble nominert i kategoriene beste norske kinofilm, beste lyddesign, beste klipp, beste kvinnelige skuespiller med Ellen Dorrit Petersen, beste mannlige birolle med Marius Kolbenstvedt, beste manus og beste regi.

– Jeg er veldig spent. Jeg synes det er stas, og det er spesielt moro å bli nominert side om side med Juliette Binoche, en skuespiller jeg har beundret i mange år, sier Ellen Dorrit Petersen til TV 2.

Spesielt gode barne- og ungdomsfilmer dette året

Juryleder Bente Erichsen forteller at det var spesielt filmene for de yngre som utmerket seg i år.

– Vi er veldig fornye med utfallet. I år har det vært mange gode barne - og ungdomsfilmer. Men vi har savnet voksenfilmene i år, sier hun.

Asbjørn Slettemark og Mona B. Riise skal lede prisutdelingen, som finner sted i Haugesund 16. august.

Se oversikten over nominasjonene under!