PARKERE BUSSEN: Australia må være defensivt innstilt og kyniske dersom de skal klare å stoppe Nederland. Foto: AFP PHOTO/William WEST.
PARKERE BUSSEN: Australia må være defensivt innstilt og kyniske dersom de skal klare å stoppe Nederland. Foto: AFP PHOTO/William WEST.

Haugens VM-blogg: Davids kamp mot Goliat

Oppgjøret mellom Australia og Nederland har mange av de samme ingrediensene som kampen mellom David og Goliat, skriver Kim Robin Haugen i VM-bloggen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg skal ikke skrive en lengre avhandling om gjetergutten David og hans sagnomsuste kamp mot den filistiske krigeren Goliat, men kveldens kamp mellom Australia og Nederland har noen av de samme ingrediense hva angår kamp mellom liten og stor.

Nederland fikk en perfekt og nesten uvirkelig start på mesterskapet med en knusende 5-1-seier mot regjerende verdensmester Spania. Iker Casillas utstrålte alt annen enn autoritet i buret, sidebackene etterlot enorme rom for Ramos og Pique å dekke. I tillegg ble Costa, Silva og de andre ble fullstendig nøytralisert av et nederlandsk forsvar det var stilt store spørsmålstegn rundt før turneringen.

Men det var ikke bare Spania som var svake. Nederland var rett og slett gode over hele linja. De la ned et fantastisk kollektivt arbeid, noe som ikke alltid har vært gjennomgangsmelodien for de oransje. Forsvaret så stødig ut, ledet av Ron Vlaar. Fremover på banen leverte van Persie og Robben fantastisk fremoverrettet spill nesten hver eneste gang de hadde sjansen - det var rett og slett underholdning på høyt nivå.

For Australia ble det en tung start på mesterskapet med 1-3-tap mot Chile. Isolert sett ingen overraskelse, men samtidig tungt når de er fullstendig klar over at de to neste motstanderne i gruppen heter Nederland og Spania. Postecoglous menn viste innsats og spilleglede mot Chile og gjorde det svært vanskelig for sin motstander. Som mange ganger før, var Tim Cahill sentral for Australia med sine enorme kvaliteter i luftspillet. Men Cahill er ikke bare viktig der, han fører an med tilstedeværelse og oppofrende spill i samtlige minutter.

MÅ STOPPES: Robin van Persie har ti mål på de siste ni landskampene for Nederland og er mannen som må stoppes. Foto:  AFP PHOTO/William WEST
MÅ STOPPES: Robin van Persie har ti mål på de siste ni landskampene for Nederland og er mannen som må stoppes. Foto:  AFP PHOTO/William WEST

La oss ta en titt på historikken til Australia og Nederland. Kan den si oss noe spennende?

Dette er det første møte mellom de to nasjonene i VM-historien.

Australia er ubeseiret mot Nederland i de tre siste landskampene. Kan dette bli den fjerde? På den annen side har Australia vunnet bare én av seks kamper mot europeisk motstand i VM-historien og aldri holdt buret rent. Videre har de kun vunnet to av elleve VM-kamper de har spilt gjennom tidene.

Nederland har ikke tapt på de siste elleve gruppespillkampene i VM. Det siste tapet kom mot erkerival Belgia i 1994.

Hvis vi går videre og ser på lagene som skal spille i kveld, har jeg ingen tro på store forandringer fra lagenes første kamp. Australia er nødt til å gjøre et bytte etter at Franjic måtte gå av banen med hamstringskade mot Chile. Han blir etter alle solemerker erstattet av Mcgowan. Ellers tror jeg Postecoglu beholder resten av laget fra sist kamp.

Van Gaal trenger ikke vrake noen etter dårlige prestasjoner i sist kamp, det er i hvert fall helt sikkert. Hvis Van Gaal velger å gjøre noe, må det bli med bakgrunn i at han ønsker å holde flere spillere varme, eller at enkelte sliter med småskader. Dette er dog mer tenkelig i siste gruppespillkamp mot Chile, såfremt den ikke blir veldig avgjørende, noe den lett kan bli.

Tar vi utgangspunkt i at lagene er relativt uforandret, kan vi få noe heftige duller i kampen. Tim Cahill er en fremragende luftspiller, derom hersker ingen tvil. Likevel synes jeg han fikk for "lett match" mot Chiles stoppere. Nå skal Cahill ut i kamp mot en mer klassisk stoppertype i Ron Vlaar, og han vil bli en større utfordring. Robin van Persie fikk en kanonstart på mesterskapet med to scoringer mot Spania. Den bevegelige og svært gode angriperen kan gjøre mye på egenhånd, og han må stoppes hvis Australia skal ha noe som helst håp om poeng. Hele laget må selvfølgelig ta ansvar, men det er ingen tvil om at midtstopper Spiranovic blir sentral her. Den høyreiste stopperen med kroatisk bakgrunn og klubbfotball i land som Austrlia, Japan, Qatar og Tyskland, må være på tå hev og levere i samfulle minutter mot Nederland og van Persie.

Australia sitt defensive anker, kapteinen Jedinak, blir også viktig. Jedinak må stenge rom, være først på ball og ødelegge det nederlandske spillet. Jedinak er god, men hvor mye kan han utrette når både van Persie, Robben og Snejider angriper sammen? Dere skjønner alle at oppgaven er formidabel!

Den siste spilleren jeg vil dra frem er Daley Blind, den offensive sidebacken som er sønn av legenden Danny Blind, en av de smarteste og beste nederlandske midtstopperne jeg har sett. Blind sin offensive tilnærming, som ofte resulterer i overtall og assist, kan nok en gang bli et avgjørende bidrag i det nederlandske spillet.

Australia må parkere bussen skikkelig for å nekte en van Persie som har scoret ti landslagsmål på de siste ni kampene, eller en Robben som har scoret sju på de siste sju. Faktisk har Robben og van Persie scoret i tre verdensmesterskap, henholdsvis 2006, 2010 og nå 2014. Men Nederland skal ikke ta noe for gitt. Tim Cahill har også scoret i tre VM. Faktisk har Cahill vært involvert i 56 % av alle målene til Australia gjennom VM-historie med sine fire scoringer og én assist!

Enig? Uenig? Sin din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen