Cameron: – Islamister i Irak vil angripe Storbritannia

Storbritannias statsminister David Cameron sier at ISIS planlegger å angripe Storbritannia.

– Jeg er uenig med alle dem som mener at dette ikke har noe med oss å gjøre, og hvis de ønsker å ha et slags ekstremistisk islamiststyre midt i Irak, så vil det ikke påvirke oss. Det vil det, sa Cameron da han talte i Parlamentet onsdag.

– Planlegger angrep i Storbritannia

– I tillegg til at de forsøker å erobre territorium, planlegger folk i dette regimet også å angripe oss her hjemme i Storbritannia, framholdt Cameron.

ISIS er en sunnimuslimsk ekstremistgruppe som ønsker å opprette en stat i området som strekker seg fra Syria, gjennom Jordan og store deler av Irak. Denne staten skal styres av en kalif etter sharialover. Gruppen har et sterkt vestlig fiendebilde, og fører hellig krig, eller jiahd, med mål om et verdensrike. 

ISIS' frammarsj bekymrer både Iraks naboland, og vestlige nasjoner. USA er i samtaler med Iran for første gang på flere år, og tema er hvordan de skal hjelpe Irak ut av situasjonen. USA har sendt hangarskip inn i persiabukta, og president Barack Obama har uttalt at han ikke vil utelukke noe med tanke på å stanse terroristene. 

Advarer mot intervensjon

En talsmann for Iranske myndigheter som er i Oslo advarer mot militær intervensjon i nabolandet. 

– Verden må ikke gjenta feilen med å intervenere militært i Irak, advarer stabssjef for den iranske presidenten, Mohammed Nahavandian.

– Det som har skjedd i Irak, må fordømmes av hele det internasjonale samfunnet. Verden må stå sammen mot disse terroristene, sier Nahavandian, med adresse til ISIS.

Nahavandian uttalte seg på en pressekonferanse i forbindelse med fredsmeglersamlingen Oslo Forum på Losby gods utenfor Oslo onsdag. Han advarte samtidig verdenssamfunnet, advarer verdenssamfunnet mot å mot å intervenere på egen hånd i konflikten i Irak.

– Det er opp til irakiske myndigheter og det irakiske folket å finne en løsning. Det finnes ikke noe alternativ, sier Nahavandian.

– Det verden må gjøre, er å gi de irakiske myndighetene den støtten de ønsker, legger han til.

Fredsmeglersamlingen Oslo Forum på Losby gods onsdag samler fredsmeglere og aktører fra fredsprosesser og konfliktløsning. Brende er vert for arrangementet.

Norge gir 60 millioner

Norge vil gi 60 millioner kroner i nødhjelp til Irak, opplyste utenriksminister Børge Brende onsdag ettermiddag.

– Det er en alvorlig humanitær krise i Irak nå, understreket Brende.

– Jeg er svært bekymret for den økende konflikten i Irak. Det akutte nødhjelpsbehovet i Irak må møtes raskt. I første rekke er det behov for mat, vann, husly, helsehjelp og beskyttelse til sivilbefolkningen. Norge vil bidra med humanitær støtte til ofrene for konflikten, sier utenriksminister Brende.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2