BLE TRODD: 26-åringen ble trodd av Follo tingrett, som dømte Vestby kommune til å betale erstatning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BLE TRODD: 26-åringen ble trodd av Follo tingrett, som dømte Vestby kommune til å betale erstatning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Mann (26) får millionerstatning etter barndom med mobbing

Vestby kommune er dømt for ikke å gripe inn med nødvendige midler i en mobbesak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vestby kommune må ut med til sammen 1,8 millioner kroner i erstatning til den nå 26 år gamle mannen, som er svært lettet over dommen.

– Han er veldig lettet, og glad for at noen endelig trodde på ham, sier 26-åringens mor til TV 2.

Utenfor arbeidslivet

Selv i voksen alder er mannen preget av problemene i oppveksten. Han lider av posttraumatisk stressyndrom, og går på medisiner. 1,6 millioner av erstatningen er for tapte fremtidige inntekter.

– Erstatningsbeløpet kunne vært enda høyere. Han kan ikke gå ut i arbeid, og han går fortsatt på medisiner, sier moren. 

– Men vi er lettet over dommen. Vi er endelig renvasket, sier hun.

Opptrådte uaktsomt

Gjennom mer eller mindre hele skolegangen ble sønnen hennes utsatt for mobbing fra medelever. Sammen med moren gikk han til sak mot kommunen.

26-åringen hevdet at de aktuelle personene ved skolen var klar over mobbingen, men gjorde ikke noe for å få slutt på den.

Follo tingrett tror på 26-åringen, og slår fast at de aktuelle personene ved skolesystemet i kommunen var klar over mobbingen.

Retten konkluderer også med at skoleledelsen opptrådte uaktsomt, ved ikke å sette i verk relevante tiltak mot mobbingen. I 2013 ble en 23 år gammel mann tilkjent erstatning, etter at han gikk til sak mot Søgne kommune for ikke å gripe inn da han ble utsatt for mobbing.

Kjenner du til lignende historier? Send e-post: asle.bentzen@tv2.no

Kvelertak, spark og slag

Under rettssaken er det lagt frem dokumentasjon fra helsesøster, barnevern og PPT. Blant annet kom det frem i et barnevernnotat i 1999 at noen tok kvelertak på ham på skolen, og at han ble utsatt for slag og spark på skoleveien.

Klassens kontaktlærer uttalte i denne sammenhengen at gutten etter lærerens skjønn ikke var utsatt for mobbing. Like etter ble han overført til en annen skole, der han resten av barneskolen ikke ble mobbet.

Da han begynte på ungdomsskolen ble han igjen mobbet, da han møtte igjen mobberne fra den gamle barneskolen. I dommen fra Follo tingrett kommer det frem at skolen visste hva gutten ble utsatt for, og hvem som utsatte ham for dette.

Skylder på hjemmesituasjonen

Under rettssaken har kommunen i sitt forsvar påpekt at saken til 26-åringen er svært kompleks og vanskelig. Kommunen mener det er en vanskelig hjemmesituasjon som er årsaken til at han ikke trivdes på skolen.

– Det var familiens oppfatning at han ble mobbet, og det virker som han oppfattet det som mobbing også da det ikke dreide seg om mobbing, heter det i tilsvaret fra kommunen.

TV 2 har vært i kontakt med Vestby kommunes advokat, Rasmus Asbjørnsen, som ikke ønsker å kommentere denne saken.

Det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med rette vedkommende i Vestby kommune. Ankefristen i sivile saker er én måned, men ettersom det er rettsferie i sommer er fristen i praksis ut i september.