En kvinne viser V-tegnet etter å ha vervet seg til den irakiske hæren. Hun og tusenvis av andre ønsker å bekjempe terroristgruppen ISIS som har stormet inn i mange irakiske byer den siste uka. REUTERS/Ahmed Saad
En kvinne viser V-tegnet etter å ha vervet seg til den irakiske hæren. Hun og tusenvis av andre ønsker å bekjempe terroristgruppen ISIS som har stormet inn i mange irakiske byer den siste uka. REUTERS/Ahmed Saad

Mødre og bestemødre verver seg for å kjempe mot ISIS

Tusenvis av menn - og noen kvinner - verver seg for å bekjempe terroristene i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den islamske ekstremistgruppen ISIS har drept hundrevis av irakere den siste uka, og tirsdag melder BBC at ISIS har inntatt deler av byen Baquba bare seks mil utenfor Iraks hovedstad Bagdad.

Opprørerne har tatt kontroll over flere kvartaler i Baquba og inntatt politihovedkvarteret, der de også har fått tilgang til mange våpen, melder sikkerhetskilder ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag formiddag oppga en tjenestemann at flere titall personer er drept, og at militante islamister har inntatt mesteparten av den viktige byen. Irakiske soldater kjemper for å drive ekstremistene tilbake. 

Baquba er provinshovedstad i Diyala rett nord for Bagdad. Terrorgruppen har også angrepet et fengsel nordøst i Bagdad. Irakisk politi melder at 44 innsatte er drept i angrepet. Mange sivile har reist fra bydelene nord og nordøst for Bagdad i frykt for at volden skal nå dem. 

TV 2s reporter i Irak, Fredrik Græsvik, sier at han frykter dette er begynnelsen på en full borgerkrig. Græsvik er selv på vei mot Musul hvor man forventer at den irakiske hæren vil slå tilbake mot ISIS i et omfattende angrep. 

– Jeg tror voldspiralen kan eksplodere totalt. Vi kan få en full borgerkrig som kan føre til at landet splittes i flere deler, sier Græsvik.

FN slår fast at det er begått alvorlige krigsforbrytelser i landet etter at soldater, vernepliktige, politifolk og andre som har overgitt seg eller blitt tatt til fange, har blitt summarisk henrettet.

Tusenvis verver seg til kamp

En ung gutt holder en pistol ut vinduet av en bil full av menn som har vervet seg til kamp mot ISIS. Statsminister Nuri al-Maliki  har lovet våpen til sivile som vil kjempe mot terroristgruppen. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE
En ung gutt holder en pistol ut vinduet av en bil full av menn som har vervet seg til kamp mot ISIS. Statsminister Nuri al-Maliki  har lovet våpen til sivile som vil kjempe mot terroristgruppen. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE

De brutale massedrapene ISIS har utført den siste uka har sjokkert Irak og resten av verden, og det har vært vanskelig for den irakiske hæren å stå imot i deler av landet der sunnimuslimene er i majoritet. De siste dagene har imidlertid tusenvis av menn - og noen modige kvinner - vervet seg til hæren og allierte grupper. 

Kvinnen på bildet over er ikke identifisert, men er et sterkt symbol på viljen til å slå ned ekstremistene som slakter ned ubevæpnede mennesker. 

– Problemet er at man ikke vet hvor mange av sunnimuslimene som støtter et militært angrep på det shiadominerte styret i landet. Sunnimuslimene hadde maktapparatet før, og har vært ekskludert i det shiadominerte styret. Dette har skapt store skillelinjer, sier Græsvik.

VIDEO: Her bomber irakiske styrker ISIS-stillinger

– Sunnimuslimsk opprør

Landets tidligere visepresident, Tarek al-Hashemi, som nå lever i eksil hevder at opprøret er en del av et sunniopprør i Irak, som ledes av den shiamuslimske statsministeren Nuri al-Malaki. 

– Det som skjer i landet mitt, er at desperate folk gjør opprør. Så enkelt som det. Den sunniarabiske befolkningen har de siste elleve årene vært ofre for diskriminering, urettferdighet og korrupsjon, sier Hashemi.

72 år gamle Hashemi lever i dag i Tyrkia og har fått fire dødsdommer in absentia siden han flyktet i desember 2011. Ifølge Hashemi har ISIS støtte i flere sunnimuslimske grupper.

– Vi har elleve-tolv væpnede grupper og disse blir nå reaktivert. Politiske partier er også involvert, det samme er tidligere offiserer i hæren, stammer og uavhengige, sier han.

– Anklager Saudi-Arabia for volden

Saudi-Arabia og Qatar, som begge er sunnimuslimske land, anklager Iraks regjering for å ha ført en politikk som har splittet Iraks ulike folkegrupper, og som har ført til en situasjon som nå truer landets stabilitet.

Statsminister Maliki har i mange år hatt muligheten til å inkludere sunnimuslimene i maktapparatet. I stedet har han i stor grad gjort samme feil som Iraks tidligere diktator Saddam Hussein, som ekskluderte shiamuslimene. Nå anklager regjeringen hans Saudi-Arabia for den pågående volden.

– Saudi-Arabia bør holdes ansvarlig for de farlige forbrytelsene som er begått av disse terrorgruppene, heter det i en uttalelse fra den shiadominerte regjeringen i Irak.

– Terrorisme er ureligiøst

Allikevel er det framtredende sunnimuslimske imamer i Irak som tar sterk avstand fra ISIS og metodene de bruker.

– ISIS er terrorister. De er ikke muslimer, sier sunni-imamen Ahmed Remzi til dansk TV 2.

– Alle muslimer er brødre, og man undertrykker ikke sin bror. Allah har sagt til oss at vi ikke skal drepe, sier en annen imam, Hama Amin.

Sammen med en tredje imam, Mala Najin, står de samlet om budskapet om at både kurdere, arabere og turkmenere ser på terrorisme som ureligiøst. 

Ban ga stikk til Maliki

FN-topp Ban Ki-moon sier at mange land vurderer hva de kan gjøre for å stanse ISIS. Han sier også at det er opp til hvert enkelt land å ta sine egne beslutninger etter å ha rådført seg med Irak.

FNs generalsekretær sier han har bedt Maliki om å innlede en inkluderende dialog for å gjenopprette fred og stabilitet. Han understreker samtidig at det å ikke bry seg om folks rettigheter, skaper grobunn for ekstremisme og terrorisme. Uttalelsen kan tolkes som et stikk til Maliki og hans behandling av landets sunniarabiske minoritet.

På spørsmål om hvorvidt Irak kommer til å bli splittet opp, svarer Ban at landet bør ha én regjering og at irakere burde være i stand til å leve sammen i harmoni.