KOMMUNEKÅRING: Gjemnes kommune (bildet) i Møre og Romsdal er landets dyreste kommune og bo i, mens Sola kommune i Rogaland er billigst. Foto: TV 2
KOMMUNEKÅRING: Gjemnes kommune (bildet) i Møre og Romsdal er landets dyreste kommune og bo i, mens Sola kommune i Rogaland er billigst. Foto: TV 2

Dette er Norges dyreste kommune

I dag kom tallene som viser prisforskjellen på faste avgifter. Sjekk hvor mye du betaler i forhold til nabokommunene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Basert på Kostra-tallene fra Statistisk sentralbyrå har Norsk Familieøkonomi kåret de dyreste, og de billigste kommunene i landet.

Sjekk ut din kommune i oversikten nederst!

Årets rangering viser at forskjellen mellom den dyreste og den billigste kommunen er på nesten 16.000 kroner. 

5 av 10 billig-kommuner ligger i Rogaland

For andre år på rad er Sola kommune i Rogaland kåret til landets billigste kommune.

Blant topp ti er Rogaland godt representert med både Klepp, Hå, Time og Forsand. Det er også verdt å merke seg at Sandnes ligger på 11. plass.

Kommunale avgifter som vann, avløp, renovasjon og feiing er lagt til grunn for undersøkelsen. I tillegg har Norsk Familieøkonomi sett på hvor mye en gjennomsnittlig husstand må betale i eiendomsskatt.

– Hva er spesielt med årets kåring?

– At den den nesten lik som i fjor. Det er den samme kommunen på topp og den samme kommunen på bunn. Jeg registrerer at vinner-kommunen ikke har endret kostnadsnivået sitt, og det er jo bra for de som bor der, sier Reid Krohn-Pettersen som er sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

Dyrt i Møre og Romsdal

RANGERER KOMMUNER: Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi Reid Krohn-Pettersen. FOTO: KRISTIAN MYHRE / TV 2
RANGERER KOMMUNER: Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi Reid Krohn-Pettersen. FOTO: KRISTIAN MYHRE / TV 2

I den andre enden av skalaen er Gjemnes kommune i Møre og Romsdal, nok en gang tildelt sisteplass på listen, rangert som landets dyreste kommune. Gjemnes var også dyrest i fjor.

– Hvorfor er det så stor forskjell?

– Landskapet i Rogaland er flatt og området er tett befolket. Kommunene på Jæren har ikke store utfordringer med å bygge. Her trenger en ikke å bygge vannledninger lagt oppe på et fjell med bratte strøk og lignende. De kommer lettere til alt og kan gjøre flere investeringer sammen, på tvers av kommunegrensene, sier Krohn-Pettersen.

– I kommuner som ligger grissgrendt til med bebyggelse, så tar det mye lenger tid å kjøre rundt med en søppelbil. Det er mye mer investeringskrevende og legge ut et vann-nett og et ledningsnett enn hva det er i kommuner som ligger relativt tett mellom befolkningen.

Lurt å konkurranseutsette

– Et viktig poeng med kommunene i Rogaland er at de har konkurranseutsatt flere kommunale oppgaver, som renovasjon for eksempel. Det er helt klart en fordel.

– Hva er ditt råd til de som bor i en dyr kommune, men som likevel ikke vil flytte?

– Det er kommunevalg om et drøyt år. Det er politikerne våre som bestemmer hvilket nivå en skal ligge på. Og det syns jeg er litt spennende også med tanke på den nye kommunestrukturen, sier Krohn-Pettersen.

Han stiller spørsmål ved hva som vil skje dersom to kommuner med vesentlig forskjell i kostnadsnivå skal slå seg sammen.

– Det tror jeg blir en stor debatt fremover. Hvis flere kommuner skal slå seg sammen - hvem er det da som skal oppruste og hvem er det som skal ta regningen og så videre. Det blir spennende å se.

– Hva er vitsen med en slik kåring av kommunene?

– Poenget med rangeringen er at du som beboer skal vite hva du egentlig betaler. Og så skal du kunne sammenligne deg med en lik kommune, enten det er ved siden av deg eller det er på et annet sted i landet, så kan du bruke det opp mot politikerne dine og spør «får jeg de tjenestene som jeg forventer ut fra hva jeg betaler»?

Her kan du sjekke hvor mye det koster å bo i din kommune: