PRIVAT HELSEFIKS: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foran akuttsentralen ved Oslo universitetssykehus. Til høyre statsminister Erna Solberg.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
PRIVAT HELSEFIKS: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foran akuttsentralen ved Oslo universitetssykehus. Til høyre statsminister Erna Solberg. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Audun Lysbakken om ny helsereform: – Tror ikke køene blir kortere

Regjeringens første helsereform har fått navnet «Fritt behandlingsvalg», men SV-leder Audun Lysbakken mener ordningen både er urettferdig og usolidarisk.

I dag presenterte statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og helseminister Bent Høie en helsereform som får private klinikker til å juble.

Reformen Fritt behandlingsvalg innebærer at syke blir sendt til private sykehus, som igjen sender regningen til det offentlige. Målet er å reduserer helsekøene.

I første omgang, allerede fra årsskiftet 2015, vil det være pasientgruppene rus og psykiatri som får nyte godt av private tilbud betalt med offentlige penger. Etter hvert vil også somatiske lidelser bli behandlet på denne måten.

Se innslaget fra 18.30-nyhetene:

Garanterer kvalitet

Helseministeren er tydelig på at anbudssystemet ikke kun skal handle om pris, men at man skal stille kvalitetskrav.

– Er du ikke redd for at anbudssystemet vil føre til et ensidig fokus på pris og at dette vil gå på bekostning av kvaliteten?

– Tvert imot, svare Bent Høie, og utdyper:

– Nå slik behandling settes ut på anbud gir dette oss anledning til å sette krav til både pris og kvalitet, og dette er noe vi har god erfaring med.

Neste år regner regjeringen med å bruke om lag 150 millioner kroner på å kjøpe pasienter ut av køene. I tillegg vil det koste når det såkalte aktivitetstaket fjernes. Om aktiviteten ved offentlige sykehus økes med én prosent, vil dette koste staten 300 millioner kroner.

– Vi venter med å operere med noen tall her før vi legger fram statsbudsjetter, sier Høie.

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– De lønnsomme pasientene vil vinne

SV-leder Audun Lysbakken mener at de private institusjonene nå vil skreddersy sine tilbud til de pasientgruppene de vil tjene mest mulig penger på.

– Men det er vel vanskelig å kritisere dette om det fører til betydelig kortere helsekøer?

– Jeg tror ikke det vil føre til kortere helsekøer. Dette vil kun være en fordel for pasienter som lønner seg mest å behandle, det er de som kommer ført i køen mens de andre må vente. Dette er urettferdig og usolidarisk, sier Lysbakken.

Regjeringens forslag sendes nå ut på høring for det skal behandles i Stortinget.