KLINIKK: Denne spanske klinikken har hjulpet norske kvinner som ikke lovlig kan få hjelp i Norge. TV 2-FOTO: Hvamstad/Borgen/Hanssen
KLINIKK: Denne spanske klinikken har hjulpet norske kvinner som ikke lovlig kan få hjelp i Norge. TV 2-FOTO: Hvamstad/Borgen/Hanssen

– Kan få barn i Norge som ikke vet hvem foreldrene er

OSLO (TV 2) Nå er det omstridte lovverket for assistert befruktning oppe til vurdering. – Vi kan få barn som hverken kjenner sin genetiske mor eller far, sier Bioteknologirådets ferske leder, Kristin Halvorsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fryseren du ser bilde av øverst, ligger det flere tusen ferdig befruktede egg. Den spanske klinikken selger dem til personer som vil ha barn, men som hverken kan bruke egne egg eller egen sæd.

Barnet kommer aldri til å få vite noen ting om sitt genetiske opphav.

– Dette skjer alltid helt anonymt, forteller Marta Asensio, embryolog ved Institute Marquès i Barcelona.

Kristin Halvorsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Kristin Halvorsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Dilemma

Nå står nettopp dette på agendaen her i Norge. Men dilemmaene ved å tillate eggdonasjon i Norge er mange. Det mener tidligere SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen, som er ny leder av Bioteknologirådet.

– Det er et spørsmål om hva som skal være barnas rettigheter, som retten til å få vite sitt biologiske opphav og hvem moren er. Og gjør det noe med forståelsen av hvem som er mor, dersom egget kommer fra en kvinne og en annen bærer barnet frem, spør Halvorsen.

Som TV 2 tidligere har fortalt er to år gamle Sander en av mange norske barn som er blitt til fordi foreldrene dro til utlandet og kjøpte egg fra en fremmed kvinne. Sanders mor Cecilie Sandal (32) er født med Turners syndrom, som gjør at hun ikke har egne egg.

Det har vært kjempevondt fordi jeg alltid har ønsket meg barn. Vi har jo måttet gå gjennom ting som egentlig ikke er lov for å få det til.
CECILIE SANDAL

– Det har vært kjempevondt fordi jeg alltid har ønsket meg barn. Vi har jo måttet gå gjennom ting som egentlig ikke er lov for å få det til, har hun fortalt til TV 2.

– Vi har brukt over 160.000 kroner, men det er verdt hver eneste krone når vi ser på den skjønne gutten vi har i dag, fortalte faren til Sander, Trond Egil Thorsvik (32) til TV 2.no 2. juni.

Sander og moren Cecilie.
Sander og moren Cecilie.

Bioteknologiloven forbyr eggdonasjon i Norge. Sanders foreldre ønsker seg imidlertid flere barn, og setter derfor sin lit til Kristin Halvorsen:

Nå skal nemlig Bioteknologirådet, med Halvorsen i spissen, svare Regjeringen på om eggdonasjon også bør være lovlig i Norge. Lovverket er under revisjon.

Hva synes du? Si din mening i avstemningen og i kommentarfeltet!

Trolig politisk flertall

– I mange land er det Big Business å hjelpe folk med å lage barn, og den standarden kan man ikke automatisk importere til norsk lovverk og det vi mener er riktig å gjøre, sier Halvorsen.

Før Bioteknologirådet utformer sin innstilling, inviterer det til flere åpne debatter om temaet. Blant spørsmålene som blir diskutert, er hva som vil være til barnets beste.

Et flertall i Bioteknologinemnda gikk høsten 2011 inn for å tillate eggdonasjon i Norge, men Høyre, KrF, Senterpartiet og Frp sa nei. Arbeiderpartiet tok ikke stilling til saken.

Siden den gang har et flertall i Fremskrittspartiet gitt uttrykk for at de støtter en lovendring, Arbeiderpartiet har sagt ja, og i januar i år sa Oslo Høyre med stort flertall ja til å tillate eggdonasjon. Etter alle solemerker er det trolig flertall på Stortinget for å åpne for eggdonasjon.

Nå vil Halvorsen derfor ha en ny offentlig debatt om saken.

– Her vil jo debatten både påvirke de som til syvende og sist skal ta den politiske beslutningen, men også det som blir Bioteknologirådets innstilling til Regjeringen, sier Halvorsen.