Zucca & co tapte Stanley Cup på verst tenkelige vis

NEW YORK (TV 2): En nervepirrende hockeythriller av de sjeldne ble avgjort etter nærmere 100 minutters spill. Los Angeles Kings er Stanley Cup-mestere i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Los Angeles Kings - New York Rangers 3-2 etter overtid, 4-1 i kamper sammenlagt.

Se alle målene i videovinduet øverst i saken. Video med tillatelse fra Viasat.

Mats Zuccarello Aasen og lagkameratene kjempet heroisk i det som ble en heseblesende og fantastisk underholdende ishockeyfinale mot Los Angeles Kings.

Det stod 2-2 etter ordinær tid, og et sjansegilde av de helt sjeldne da Kings presset Rangers tilbake, men Henrik Lundqvist viste hvorfor mange anser han som verdens beste keeper. Svensken reddet det som kom, og fra tampen av den første overtidsperioden skapte også New York-laget en haug med farligheter.

Deriblant hadde Zuccarello et par gode skuddforsøk, der en flikk traff stolpen som største sjanse.

Men til slutt var det vertene som avgjorde på en overgang, og backen Alec Martinez fikk æren av å avgjøre Stanley Cup 2014 da han dyttet inn en retur. 

Dermed vant Kings 4-1 i kamper. Nattas første målscorer, og toppscorer i sluttspillet, Justin Williams, ble kåret til mest verdifulle spiller.

– Jævla tungt

– Akkurat nå er det jævla tungt, men vi taper 1-4 i kamper og taper mot et lag som finner måte å vinne hockeykamper på. Da vinner de fortjent, sier Zucca til et samlet norsk pressekorps etter kampen.

Oslo-gutten var tydelig preget etter tapet, og skuffelsen var stor over en tapt sjanse til å vinne ishockeyens gjeveste trofé. Rangers har gjort en god sesong, men det er ikke i tankene hans etter kampen.

– Det kjennes som at dette skal sitte i kroppen en stund, sier 26-åringen.

– Jeg tenker ikke på sesongen akkurat nå, vi har tapt. Om et par uker kan man kanskje summere opp litt mer.

– Visste det ville ende i tårer

Henrik Lundqvist var en skuffet mann etter kampen.

– Jeg visste i det vi gikk inn i denne finaleserien at det ville ende i tårer. Tårer av glede, eller tårer av hjertesorg. Det er ekstremt tøft, sier Lundqvist etter kampen ifølge New York Daily News.

 Målscorere: 1. periode Justin Williams 6:04 (King, Stoll), 2. periode 1-1 Chris Kreider 15:37 (McDonagh, Richards), 1-2 Bryan Boyle 19:30 (Hagelin), 3. periode 2-2 Marion Garborik 07:56 (Doughty, Carter), 2. overtidsperiode 3-2 Alec Martinez 14:43 (Toffoli, Clifford).

Slik utspant den femte finalekampen seg periode for periode:

2. overtidsperiode 

Annen overtidsperiode fortsetter der den forrige slapp. Sjansene er så mange og så store begge veier at det er vanskelig å forstå at det ikke er avgjort i Staples enda. 

Zuccarello fikk en styring som treffer Quick før den smeller i stolpen. Nash har fritt leide på tomt nett når Kings-keeperen er utspilt, men en kølle får blokkert pucken ut og over. I andre enden har Carter en enorm sjanse når han flikker et skudd i stolpen bak Lundqvist.

1. overtidsperiode

POSERTE: Los Angeles Kings etter å ha sikret seg Stanley Cup-tittelen. FOTO: AP Photo/Mark J. Terrill)
POSERTE: Los Angeles Kings etter å ha sikret seg Stanley Cup-tittelen. FOTO: AP Photo/Mark J. Terrill)
MATCHVINNER: Alec Martinez scoret det avgjørende målet i Stanley Cup-sluttspillet. Her holder han troféet over hodet i triumf etterpå. FOTO: AP Photo/Mark J. Terrill
MATCHVINNER: Alec Martinez scoret det avgjørende målet i Stanley Cup-sluttspillet. Her holder han troféet over hodet i triumf etterpå. FOTO: AP Photo/Mark J. Terrill

En heseblesende første overtidsperiode ender med at Kreider får en sjanse alene mot Quick, men keeperen får opp armen og slår pucken over. Dermed ingen scoringer og fortsatt 2-2.

Med ett minutt igjen av første overtidsperiode får Zuccarello en enorm sjanse! Girardi skyter, Zucca får til en styring som Quick såvidt får reddet. Deretter oppstår kaos foran keeperen, pucken triller ut til nordmannen som får god tid til å sikte. Skuddet er brukbart plassert, men i en høyde som gjør at Quick henger med på notene.

Fullstendig hjemmedominans, Kings har fått ferten av slitne Rangers-kropper og kjører på med absolutt alt de har. Lundqvist forsøker å kjøpe litt tid ved å lempe ned vannflaska bak mål. Uansett vanskelig å se hvordan utslitte New Yorkere kan holde unna. 

Nytt stolpetreff når Toffoli dundrer pucken i ramma over Lundqvist. Hørte bare suste av ungguttens skudd der, svensken.

Strålende samspill mellom de to gamle Tampa-heltene St. Louis og Richards. Sistnevnte med en herlig pasning perfekt vektet til den lille veteranen, men Quick får parert.

Her er det ikke mye rom for å puste. Matchen bølger fram og tilbake, begge lag ivrer etter å få en så rask avgjørelse som mulig. Strålende hockeyunderholdning dette.

Rangers i overtall og det vanvittige dramaet fortsetter, McDonaugh treffer krysstanga, halve Staples Center trodde den var inne! 

Et forrykende tempo i overtiden! Kings kommer ut i 110 og bombarderer Henrik Lundqvist som varter opp med gigantredninger på rekke og rad. Skal han egenhendig sende Rangers til kamp seks?

Endelig får Rangers en sjanse også når Stephan fyrer av et skudd når Quick er litt ute av posisjon på en retur. 

I studioet til amerikanske NBC er de klokkeklare på at Muzzin, heller enn Zuccsrello, skulle hatt utvisning for trippingen like før 2-2-målet. Den scoringen kan fort ha avgjort Stsnley Cup om Kings får inn det nødvendige målet i overtida.

Skuddstatistikken endte 12-3 i den siste perioden, og dermed 29-15 totalt. Gir et godt bilde av hvor dominante hjemmelaget har vært. 

TØFFE TAK: Slava Vojnov og Mats Zuccarello Aasen havner i vantet under den femte og avgjørende finalekampen i sluttspillet.
TØFFE TAK: Slava Vojnov og Mats Zuccarello Aasen havner i vantet under den femte og avgjørende finalekampen i sluttspillet.

3. periode

Rangers var ikke i nærheten de siste 12-13 minuttene av tredjeperioden. Holdes inne i kampen av Lundqvist, men hvor lenge skal den magiske svensken holde unna? 2-2 og klart for overtid.

Boyle får avgårde et sjeldent skudd mot Kings-buret, men Quick har kontroll. Viktig for de hvitkledde at de klarer å stå opp når de orker nå. Kings kjører fortsatt kampen i et heseblesende tempo. To minutter igjen.

Puckene hagler rundt Lundqvist nå. Kings kjører på med alt de har for å få en avgjørelse på egen is i ordinær tid. Det står 11-2 i skudd i favør vertene i tredje periode. Rangers er nede i knestående og gir bort pucken i farlig sone gang på gang, ikke i stand til å få roet tempoet. Carter med et skudd som Lundqvist får slått over tverrliggeren.

2-2! Kings utligner, og det er ikke ufortjent når Gaborik setter inn en retur fra et Doughty-skudd. De har presset voldsomt de siste minuttene, og fikk muligheten i overtall da Zuccarello pådro seg en veldig tvilsom utvisning for tipping mot Muzzin. Kunne like gjerne vært dømt andre veien. Men dømt er dømt og Kings utnyttet overtallet i en periode de hadde virkelig satt trykk på Rangers med full tyngde. 

Kings kan nesten ikke komme nærmere! (Om en ser bort i fra de to på streken i forrige oppgjør). Mitchell fyrer av en rakett, Lundqvist viser hvorfor han er Rangers desidert viktigste spiller og parerer med venstrehansken, der står Brown som dæljer pucken inn foran mål igjen. Det ender med enda et skudd som går utenfor og Rangers får slått unna til icing, men igjen kommer Kings til en ny gigantsjanse nesten umiddelbart mot slitne Rangers-bein.

3. periode er fem minutter gammel og Kings forsøker å øke tempoet i oppgjøret, og har et visst overtak, men har ikke skapt voldsomt med trøbbel for Lundqvist foreløpig.

2. periode

Det står 2-1 til Rangers etter midtperioden. Kings hadde riktignok minst like mange 100 prosentsjanser, og vant skuddstatistikken 10-6 (17-12 totalt), men Rangers vant perioden 2-0.

Rangers sin tur til å spille i undertall, men hva gjør vel det når Hagelin kriger til seg pucken, gir til Boyle som drar av en forsvarer, venter akkurat lenge nok til at Quick har satt seg - og bang! så setter han pucken i lengste kryss over skuldra til keeperen. Scoringen kom etter at Lundqvist virkelig hadde måttet stå fram da Kings presset på i overfallet, men sekunder før de var fulltallige kontret altså Rangers inn 2-1. Dermet har de snudd kampen og vi har 20 veldig spennende sluttminutter foran oss.

TAP: Cupdrømmen til Mats Zuccarello Aasen og New York Rangers ble knust i spilleforlengelsen mot LA Kings i femte sluttspillkamp. Foto:  Harry How/Getty Images/AFP
TAP: Cupdrømmen til Mats Zuccarello Aasen og New York Rangers ble knust i spilleforlengelsen mot LA Kings i femte sluttspillkamp. Foto:  Harry How/Getty Images/AFP

1-1! I overtallet for utvisningen på King for høy kølle utligner Rangers. En fin pasning på tvers av målgården fra McDonagh treffer en umarkert Kreider som har en enkel jobb med å sette inn utligningen. Den var viktig!

Høy kølle på Zucca betyr den sjette utvisningen Kings har pådratt seg mot nordmannen i finaleserien. Overtall Rangers.

Boyle kommer uhyre nære utligning for Rangers! er først på en retur og målet er delvis åpent med Quick ute av spill, men Mitchell gjør en glitrende defensiv jobb og får forstyrret i skuddøyeblikket - pucken blokkeres ut av Quick og det blir lett knuffing. Det var nære for gjestene.

Kings med flere gode sjanser. Først må Lundqvist i aksjon på et Stroll-skudd fra kort hold, deretter gir Girardi bort pucken og det blir en kjempemulighet for Clifford. Lunkan redder igjen.

Zuccarello med fint spill bak Kings-målet, og får inn et skudd fra Quicks høyre stolpe, men den amerikanske landslagsmålvakten kommer seirende ut av duellen. Det nærmeste Zucca har vært scoring i kveld.

Store muligheter for Kings etter to min av perioden når et skudd fra Doughty nesten styres inn bak Lundqvist av Clifford. Rangers også nære når Richards forsøker seg på en tilsvarende styring, men Quick har kontroll.

1. Periode

Første periode ebber ut uten at Rangers klarer å skape noe i sekundene de var i overtall. Fortsatt et lite halvminutt igjen til starten av midtperioden.

Skuddstatistikken de første 20 minuttene viser 7-6 i favør Kings. Jevnspilt, og alt kan skje i Staples Center.

Hjemmelagets stjerneback Doughty pådrar seg en unødvendig utvisning når han hekter St. Louis. Dermed fire mot fire før Rangers skal spille overtall.

Utvisning på Pouliot for å dytte borti Quick på et Brassard-skudd. Muligheten kom etter en flott Zuccarello-pasning til rekkekameraten, men nå må Rangers spille to minutter i undertall.

Stephan med et skudd Quick glipper, men ingen Rangers-spillere på returen og vi får en dropp. Jevn kamp nå, der Rangers har et lite spillemessig overtak, mens Kings ligger og venter på at mulighetene skal by seg.

Carl Hagelin sentral når Rangers skaper et voldsomt trykk mot Jonathan Quick. Ingen uttelling og Kings får til slutt ut pucken etter noen nervepirrende sekunder.

Åtte minutter spilt når Rangers får sitt første overtall når Brown må i boksen for holding. De hvitkledde skaper et par brukbare muligheter, men får ikke uttelling.

Det tok bare 6:04 før hjemmelaget tar ledelsen mot Rangers. Justin Williams gjør en kjempejobb, får pucken inn dypt i bortelagets sone, følger opp et skudd fra blålinja og kjemper inn returen. Marerittåpning for Rangers.

Lundqvist må i aksjon et par ganger i løpet av undertallet, deriblant en kjempemulighet for Brown fra kort hold og et skudd fra blå som går via en kølle og endrer retning, men Rangers rir av.

Kampens første tominutter til Rangers' Rick Nash etter knappe to minutters spill for hekting.